En make-over för SUB
25 feb 2013 • < 1 min
Stockholms universitetsbibliotek får en make-over när Akademiska Hus moderniserar för 154 miljoner kronor. Satsningen omfattar ett ombyggnadsprojekt av universitetsbiblioteket på...
Stockholms universitetsbibliotek får en make-over när Akademiska Hus moderniserar för 154 miljoner kronor. Satsningen omfattar ett ombyggnadsprojekt av universitetsbiblioteket på campusområdet Frescati och innebär en modernisering av byggnaden från 1983. Såväl studieplatser som inomhusklimatet ska bland annat förbättras. Ombyggnationen av det 22 000 kvadratmeter stora universitetsbiblioteket innebär att framför allt de publika ytorna moderniseras för att möta studenternas behov av mer funktionella och attraktiva studieplatser. Nya rumsbildningar ska skapas och vid arbetsplatser och studieytor ska fönsteröppningar för dagsljus tas upp. I samband med den omfattande uppgraderingen kommer även undertak och belysning att bytas ut och de ombyggda ytorna får nya golvbeläggningar och ytskikt.
Genom ombyggnationen vill Stockholms universitet skapa ett öppet och inbjudande universitetsbibliotek samt stärka sin attraktionskraft genom att förnya den välbesökta kulturinstitutionen.
Stockholms universitetsbibliotek ett av Sveriges största forskningsbibliotek med 1,8 miljoner besökare per år.
– Stockholms universitet är ett internationellt framstående universitet, som dagligen besöks av ledande forskare och studenter från hela världen. På universitetet pågår också ständigt vetenskapliga konferenser. Digitaliseringen till trots så har behovet av biblioteket som fysisk mötesplats inte minskat. Våra gäster söker sig gärna till biblioteket, som därmed blir vårt ansikte utåt. Det finns ett starkt symboliskt värde i att ha ett modernt och välfungerande bibliotek, säger Lena Gerholm, prorektor vid Stockholms universitet.
Det nya universitetsbiblioteket beräknas stå färdigt i december 2014, med inflyttning i januari 2015.
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer