Nya böcker direkt i soporna
29 nov 2017 • 2 min
Av alla pliktexemplar som skickas till Stockholms universitet kastas 95 procent. Lagen som tvingar biblioteket att ta emot allt tryckt material måste ändras, anser universitetets ledning.

Under Stockholms universitetsbibliotek finns en sal med två blå sopcontainrar. Det är här pliktexemplaren tas emot och packas upp. Enligt lag skickas allt direkt från tryckerierna hit samt till Kungliga Biblioteket och universitetsbiblioteken i Lund, Göteborg, Linköping, Uppsala och Umeå.
KB och Lund är de enda som är skyldiga att bevara det de tar emot.
– Stockholms universitet borde strykas ur lagen, det är väldigt dumt att vi får alla pliktexemplar, säger bibliotekets chef Wilhelm Widmark.
Bokpaketen – mindre försändelser på under två kilo på förmiddagarna, större leveranser på eftermiddagarna – innehåller förutom litteratur även tidskrifter, kartor, bilder, vykort och så kallat vardagstryck, det vill säga reklam- och informationsmaterial.
Nästan allt som packas upp hamnar omgående i containrarna för att skickas till återvinning. Hanteringen är så krävande att en grupp om fem personer måste turas om och ansvara för varsin dag i veckan.
– Det är fysiskt ansträngande att packa upp och slänga. Att vara ensam och göra det varje dag skulle bli för tufft, säger samordnaren Lilian Fernandez Hall.
Inte mer än runt fem procent av alla pliktexemplar sparas. Främst handlar det om juridisk litteratur samt en del kurs-, skön- och barnlitteratur.
För att inte störa marknaden kasseras allt övrigt, i stället för att skänkas bort. Enligt Wilhelm Widmark finns dock en praxis bland pliktbiblioteken om att kunna skänka till andra statliga bibliotek, en hantering som dock anses för kostsam för Stockholms universitet.
Mängden som kasseras har ökat sedan biblioteket härom året fattade beslut om att endast göra inköp utifrån forskarnas och studenternas behov. Det mesta av förvärvsbudgeten på drygt 50 miljoner kronor läggs i dag på elektroniska resurser.
– I samband med att vi fattade det beslutet tittade vi på hur pliktexemplar vi tagit emot har använts. Mycket hade stått på hyllan utan att lånas ut. Med tanke på kostnaderna för de här lokalerna så går det inte att fortsätta så, säger Wilhelm Widmark.
Bibliotekets kostnad för att slänga det mesta av pliktleveranserna i containrar uppgår till nästan en halv miljon kronor per år. Hälften utgörs av portokostnaden för leveranserna, som biblioteken själva står för, resten är personalkostnader.
Det är inget stort belopp i en verksamhet med en årlig budget på drygt 170 miljoner, men ändå pengar som går till spillo i onödan, framhåller Wilhelm Widmark.
Att biblioteket borde strykas ur pliktlagstiftningen är en åsikt som ledningen för universitetet står bakom. Hållningen återfinns däremot inte hos övriga pliktbibliotek, visar en enkät som KB i höstas redovisade i rapporten Plikten under lupp!. Där betraktas pliktleveranserna i stället som viktiga för att bygga samlingarna.
Biblioteken i Uppsala, Umeå och Göteborg uppger att cirka hälften sparas. Linköping anger ingen siffra men ger en beskrivning som tyder på att minst lika mycket undgår sopcontainern där.
– Skillnaden mellan de andra biblioteken och oss är att vi ligger två tunnelbanestationer från KB. En forskare härifrån kan åka dit om det är något svenskt tryckt som inte vi kan leverera, säger Wilhelm Widmark.
1 kommentarer
Senaste nytt

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min
Hållningen återfinns däremot inte hos övriga pliktbibliotek: Inte säker på att det är rätt, jag har sett att minst ett av de andra biblioteken också har uttryckt att de slänger väldigt mycket och helst skulle slippa.
Problemet är känt och en följd av egenutgivningens explosion, och jag har också sett att KB vill ta initiativ till att ändra lagstiftningen. Frågan är om de har gjort det, så att det är på departementets bord.
Till sist: Kostnaderna för pliktbiblioteken betonas. Ingenstans i artikeln nämns det att förlagen och författarna/egenutgivarna får kostnader för att trycka de ”onödiga” fem exemplaren. I dagsläget alltså bara för att pliktbiblioteken ska kunna välja och vraka.