Goda möjligheter för bibliotekarier att hitta jobb

28 sep 2021 • < 1 min

Det utbildas för få bibliotekarier. Det kommer därför att vara lätt att hitta jobb som bibliotekarie de närmaste fem åren, enligt en rapport från Saco.

För få studieplatser, stora pensionsavgångar och väntat ökande behov av skolbibliotekarier gör att arbetsmarknaden ser mycket god ut för bibliotekarier de närmaste åren. I rapporten Framtidsutsikter, redogör den fackliga centralorganisationen Saco för arbetsmarknaden för akademiker om fem år. Och tillsammans med de som utbildar sig till psykologer och biomedicinska analytiker hör bibliotekariestudenterna till dem med bäst möjligheter att få jobb.

Det är framför allt lätt att hitta jobb som bibliotekarie i de tre storstadsregionerna och det finns regionala skillnader. Men kommande pensionsavgångar och den brist som redan i dag råder på skolbibliotekarier och annan specialistkompetens tyder på att efterfrågan på bibliotekarier kommer att stå sig.

Arbetslösheten bland bibliotekarier är mycket låg. Och bristen på bibliotekarier bedöms av Arbetsförmedlingen öka ytterligare. Inte ens om många skulle välja att jobba vidare efter 65-årsdagen skulle det täcka det behov som finns. Särskilt eftertraktade på arbetsmarknaden är erfarna bibliotekarier med specialistkunskap.

Bibliotekariekompetens efterfrågas på fler arbetsplatser än bibliotek. De flesta arbetar i offentlig sektor och påverkas därmed inte i så stor utsträckning av konjunkturen. Däremot kan politiska beslut påverka, många gånger olika i olika kommuner, då folkbiblioteken styrs på kommunal nivå. Något som kan leda till skillnader i bemanning och personaltäthet.

Det finns cirka 6 300 yrkesverksamma bibliotekarier och närmare 80 procent är kvinnor.

1 kommentarer

  1. Detsamma sa man då jag började studera på Bibliotekshögskolan strax efter millennieskiftet. En lärare berättade för oss nya att när hon hade varit klar med sin utbildning hade hon minsann kunnat gå till det bibliotek där hon ville arbeta och inte bara omedelbart få ett jobb, utan även ordna jobb åt sin kompis genom att ställa som ultimatum att de var tvungna att ta båda eller så fick de ingen. Hon hävdade att läget skulle vara lika bra för oss då vi var klara. Några år senare då jag var färdigutbildad var läget dock, milt uttryckt, något annorlunda…

    Och frågan är väl om inte det mesta tyder på att behovet av bibliotekarier på en eller ett par decenniers sikt kommer att minska markant? Det faktum att allt fler läser e-böcker lär ju medföra allt färre fysiska biblioteksbesök och att allt mer biblioteksverksamhet kan centraliseras. Detta gör givetvis att politikerna ute i kommunerna blir mer öppna för att skära ner på bibliotekspersonal och lägga ner filialer. (Det skulle faktiskt förvåna mig om det alls finns kvar några biblioteksfilialer om 30-40 år.) Möjligen kan det finnas ett fortsatt behov av barn- och skolbibliotekarier, fast dessa kommer nog att få kämpa för att kontinuerligt bevisa sitt värde.

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min