Goda möjligheter för bibliotekarier att hitta jobb
28 sep 2021 • < 1 min
Det utbildas för få bibliotekarier. Det kommer därför att vara lätt att hitta jobb som bibliotekarie de närmaste fem åren, enligt en rapport från Saco.
Den som väljer att utbilda sig till bibliotekarie har goda möjligheter att få jobb, enligt en rapport från Saco.
För få studieplatser, stora pensionsavgångar och väntat ökande behov av skolbibliotekarier gör att arbetsmarknaden ser mycket god ut för bibliotekarier de närmaste åren. I rapporten Framtidsutsikter, redogör den fackliga centralorganisationen Saco för arbetsmarknaden för akademiker om fem år. Och tillsammans med de som utbildar sig till psykologer och biomedicinska analytiker hör bibliotekariestudenterna till dem med bäst möjligheter att få jobb.
Det är framför allt lätt att hitta jobb som bibliotekarie i de tre storstadsregionerna och det finns regionala skillnader. Men kommande pensionsavgångar och den brist som redan i dag råder på skolbibliotekarier och annan specialistkompetens tyder på att efterfrågan på bibliotekarier kommer att stå sig.
Arbetslösheten bland bibliotekarier är mycket låg. Och bristen på bibliotekarier bedöms av Arbetsförmedlingen öka ytterligare. Inte ens om många skulle välja att jobba vidare efter 65-årsdagen skulle det täcka det behov som finns. Särskilt eftertraktade på arbetsmarknaden är erfarna bibliotekarier med specialistkunskap.
Bibliotekariekompetens efterfrågas på fler arbetsplatser än bibliotek. De flesta arbetar i offentlig sektor och påverkas därmed inte i så stor utsträckning av konjunkturen. Däremot kan politiska beslut påverka, många gånger olika i olika kommuner, då folkbiblioteken styrs på kommunal nivå. Något som kan leda till skillnader i bemanning och personaltäthet.
Det finns cirka 6 300 yrkesverksamma bibliotekarier och närmare 80 procent är kvinnor.
1 kommentarer
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
Detsamma sa man då jag började studera på Bibliotekshögskolan strax efter millennieskiftet. En lärare berättade för oss nya att när hon hade varit klar med sin utbildning hade hon minsann kunnat gå till det bibliotek där hon ville arbeta och inte bara omedelbart få ett jobb, utan även ordna jobb åt sin kompis genom att ställa som ultimatum att de var tvungna att ta båda eller så fick de ingen. Hon hävdade att läget skulle vara lika bra för oss då vi var klara. Några år senare då jag var färdigutbildad var läget dock, milt uttryckt, något annorlunda…
Och frågan är väl om inte det mesta tyder på att behovet av bibliotekarier på en eller ett par decenniers sikt kommer att minska markant? Det faktum att allt fler läser e-böcker lär ju medföra allt färre fysiska biblioteksbesök och att allt mer biblioteksverksamhet kan centraliseras. Detta gör givetvis att politikerna ute i kommunerna blir mer öppna för att skära ner på bibliotekspersonal och lägga ner filialer. (Det skulle faktiskt förvåna mig om det alls finns kvar några biblioteksfilialer om 30-40 år.) Möjligen kan det finnas ett fortsatt behov av barn- och skolbibliotekarier, fast dessa kommer nog att få kämpa för att kontinuerligt bevisa sitt värde.