Goda möjligheter för bibliotekarier att hitta jobb

28 sep 2021 • < 1 min

Det utbildas för få bibliotekarier. Det kommer därför att vara lätt att hitta jobb som bibliotekarie de närmaste fem åren, enligt en rapport från Saco.

För få studieplatser, stora pensionsavgångar och väntat ökande behov av skolbibliotekarier gör att arbetsmarknaden ser mycket god ut för bibliotekarier de närmaste åren. I rapporten Framtidsutsikter, redogör den fackliga centralorganisationen Saco för arbetsmarknaden för akademiker om fem år. Och tillsammans med de som utbildar sig till psykologer och biomedicinska analytiker hör bibliotekariestudenterna till dem med bäst möjligheter att få jobb.

Det är framför allt lätt att hitta jobb som bibliotekarie i de tre storstadsregionerna och det finns regionala skillnader. Men kommande pensionsavgångar och den brist som redan i dag råder på skolbibliotekarier och annan specialistkompetens tyder på att efterfrågan på bibliotekarier kommer att stå sig.

Arbetslösheten bland bibliotekarier är mycket låg. Och bristen på bibliotekarier bedöms av Arbetsförmedlingen öka ytterligare. Inte ens om många skulle välja att jobba vidare efter 65-årsdagen skulle det täcka det behov som finns. Särskilt eftertraktade på arbetsmarknaden är erfarna bibliotekarier med specialistkunskap.

Bibliotekariekompetens efterfrågas på fler arbetsplatser än bibliotek. De flesta arbetar i offentlig sektor och påverkas därmed inte i så stor utsträckning av konjunkturen. Däremot kan politiska beslut påverka, många gånger olika i olika kommuner, då folkbiblioteken styrs på kommunal nivå. Något som kan leda till skillnader i bemanning och personaltäthet.

Det finns cirka 6 300 yrkesverksamma bibliotekarier och närmare 80 procent är kvinnor.

1 kommentarer

  1. Detsamma sa man då jag började studera på Bibliotekshögskolan strax efter millennieskiftet. En lärare berättade för oss nya att när hon hade varit klar med sin utbildning hade hon minsann kunnat gå till det bibliotek där hon ville arbeta och inte bara omedelbart få ett jobb, utan även ordna jobb åt sin kompis genom att ställa som ultimatum att de var tvungna att ta båda eller så fick de ingen. Hon hävdade att läget skulle vara lika bra för oss då vi var klara. Några år senare då jag var färdigutbildad var läget dock, milt uttryckt, något annorlunda…

    Och frågan är väl om inte det mesta tyder på att behovet av bibliotekarier på en eller ett par decenniers sikt kommer att minska markant? Det faktum att allt fler läser e-böcker lär ju medföra allt färre fysiska biblioteksbesök och att allt mer biblioteksverksamhet kan centraliseras. Detta gör givetvis att politikerna ute i kommunerna blir mer öppna för att skära ner på bibliotekspersonal och lägga ner filialer. (Det skulle faktiskt förvåna mig om det alls finns kvar några biblioteksfilialer om 30-40 år.) Möjligen kan det finnas ett fortsatt behov av barn- och skolbibliotekarier, fast dessa kommer nog att få kämpa för att kontinuerligt bevisa sitt värde.

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min