Gör om biblioteksrummet med enkla medel

19 maj 2017 • 2 min

”Jobba med vertikala linjer, landningsbanor och färger. Det gör biblioteksrummet mer välkomnande för besökaren”, menar varumärkeskonsulten Petra Trobäck.

Till vänster: Petra Trobäck, varumärkesexpert. Till höger: Att skylta i färgskalor är en hit. Foto: Stina Loman
Till vänster: Petra Trobäck, varumärkesexpert. Till höger: Att skylta i färgskalor är en hit. Foto: Stina Loman

Att skapa ett attraktivt biblioteksrum börjar med att skapa en känsla. Det förklarade marknadsföraren och varumärkeskonsulten Petra Trobäck på en inspirationsföreläsning på Marskonferensen i Umeå.

– Det första intrycket besökaren får är jätteviktigt. Det är här vi skapar den rätta känslan. Därför jobbar vi med en landningsbana, den får besökaren att stanna upp och lugna ner sig, säger Petra Trobäck.

Att använda enhetliga färger och använda bokhyllornas gavlar som marknadsförare är smart, menar Petra Trobäck. Foto: Stina Loman
Expertens tips: Använd enhetliga färger och nyttja bokhyllornas gavlar.  Foto: Stina Loman

En landningsbana kan vara en lugn hall, eller åtminstone ett område där det inte händer så mycket. Den kan ses som en sluss.

I nästa steg, menar Trobäck, är det dags att börja interagera. Besökaren kanske får titta på en utställning. Och då, poängterar hon, är det även viktigt att man snabbt förstår hur det är tänkt att navigeringen ska göras.

– Det skapar en trygghet att veta vart man ska gå. Därför är det bra att skapa en naturlig navigering, lite så som Ica och Stadium har gjort. Där man styr besökaren runt i rummet.

Att låta besökaren navigera med hjälp av stora orienteringskartor är en riktig dålig idé, menar Petra Trobäck. Det är bättre att exempelvis satsa på att kategorierna syns tydligt i rummet.

– Det vanligaste misstaget är att man ser hyllan som en förvarare av böcker istället för någon som kan prata med besökaren. Så när ni väljer vilka böcker som ska skyltas så tänk färg och tänk vertikalt. Använd er också av gavlarna på bokhyllorna, de är bra marknadsförare.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min