Hållbarhet saknas i biblioteksplanerna
10 dec 2021 • 2 min
Hållbarhetsmålen i Agenda 2030 är sällsynta i biblioteksplanerna. Men allt arbete som görs syns inte där, tror Anna-Stina Takala på Kungliga biblioteket.

Kungliga biblioteket har granskat samtliga kommunala biblioteksplaner som beslutades förra året. Genomgången visar att det är sällsynt att klimat och andra hållbarhetsfrågor tas upp i planerna, berättar KB:s handläggare Anna-Stina Takala.
– Samtidigt tror vi, utifrån samtal med medarbetare på bibliotek, att flera bibliotek förhåller sig till andra kommunala planer på området Agenda 2030, utan att det nödvändigtvis syns i biblioteksplanen.
Granskningen av biblioteksplanerna räcker därför inte för att säga något bestämt om bibliotekens arbete med klimat och annan hållbarhet, framhåller Anna-Stina Takala.
– Det är nödvändigt att se kommunernas totala hållbarhetsarbete för att få helhetsbilden.
7 av 78 biblioteksplaner nämner klimat
– Man preciserar i flera fall att uppdraget innebär att öka allmänhetens kunskap om en hållbar livsstil och klimatfrågor, säger Anna-Stina Takala.
Det kan till exempel handla om samarbete med andra förvaltningar i kommunen.
– En del hänvisar till bibliotekets funktion att låna ut och därmed återanvända samma medier om och om igen, utöver att ha en låg klimatpåverkan i olika delar av verksamheten.
Förra gången KB gick igenom de kommunala biblioteksplanerna var 2017, men då gjordes inga noteringar om förekomsten av hållbarhetsfrågor. Det går därför inte att sätta resultaten för 2020 i relation till äldre siffror.
– Vi tänker oss dock att följa frågan framåt och då kanske vi också kan göra olika kvantitativa sökningar i äldre planer, säger Anna-Stina Takala.
Läs också ›› Biblioteket i Uleåborg har prisats för sitt klimatarbete
Fakta Agenda 2030
Målen för hållbar global utveckling och de 169 delmålen är samlade i Agenda 2030. De antogs av världens länder 2015. Här är de 17 målen:- Ingen fattigdom.
- Ingen hunger.
- God hälsa och välbefinnande.
- God utbildning för alla.
- Jämställdhet.
- Rent vatten och sanitet för alla.
- Hållbar energi för alla.
- Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.
- Hållbar industri, innovationer och infrastruktur.
- Minskad ojämlikhet.
- Hållbara städer och samhällen.
- Hållbar konsumtion och produktion.
- Bekämpa klimatförändringarna.
- Hav och marina resurser.
- Ekosystem och biologisk mångfald.
- Fredliga och inkluderande samhällen.
- Genomförande och globalt partnerskap.
Artikeln publicerades i Biblioteksbladet nummer 4, 2021.
Senaste nytt

Sluta göra skillnad på barn!
När det gäller digitala litteraturtjänster måste bibliotekarien göra skillnad på barn beroende på vilket språk de vill läsa på. Det känns inte alls bra, skriver Peter Axelsson, chef för Regionbibliotek Stockholm.
25 maj 2022 • 2 min

"Brännande" aktuella bibliotekssamtal utlovas
Bokmässan är tillbaka i sin ursprungliga form. Försvar, klimat och tillträdesförbud är några ämnen som ska diskuteras i rummet för bibliotek.
24 maj 2022 • 2 min

Fler samtal behövs om e-böcker på bibliotek
De senaste veckornas händelser verkar tyda på att lösningen på den knepiga frågan om digitala böcker på svenska folkbibliotek kan vara nära. Låt oss dock fortsätta diskutera utmaningar som bibliotekssektorn måste bemöta, skriver Maciej Liguzinski och Birgitta Wallin. Kanske kan Danmark visa oss vägen?
23 maj 2022 • 3 min

Nya ansikten i föreningens styrelse
Ny ordförande och nya styrelseledamöter valdes, men motionen om att inrätta pris till den roligaste bibliotekschefen röstades ner när Svensk biblioteksförening höll årsmöte.
20 maj 2022 • 2 min

Digitala böcker – varför så komplext?
Inga fasta högstapriser, blandade affärsmodeller och framför allt: tro inte att det finns en enda lösning som är varaktig. Det är några av slutsatserna i rapporten om digitala böcker som Regionbibliotek Stockholm presenterade på torsdagen.
19 maj 2022 • 3 min

Statistik: stor minskning av fysiska lån
Pandemin påverkade de svenska biblioteken under 2021 men ändå anordnades det fler aktiviteter än under 2020. Det visar Kungliga bibliotekets officiella statistik som samtidigt avslöjar att de fysiska besöken minskade med 27 procent jämfört med året innan.
18 maj 2022 • 2 min

Polarbibblo ger status åt minoritetsspråken
Polarbibblo är inget vanligt bibliotek. Det är en växande digital plattform för barn där de kan spela, rita, läsa och skriva – inte bara på svenska utan även på samiska språk, meänkieli och i framtiden också finska och romani chib.
17 maj 2022 • 4 min

Anrikt bibliotek får eget poparkiv
Anrika John Rylands Research Institute and Library i Manchester har fått en ny avdelning, ett arkiv tillägnat den brittiska popmusiken.
16 maj 2022 • 3 min

Bör alla barn ha eget bibliotekskort?
Den frågan utreddes av regionbiblioteket i Örebro i en av de första genomförda barnrättsprövningarna. Och svaret på frågan? Det rådde det ingen tvivel om.
13 maj 2022 • 3 min

Moment 22 med raderad Facebook-sida
Linnéuniversitetets bibliotek har haft en Facebooksida i mer än tio år. Men en dag var den borta, raderad av Facebook.
12 maj 2022 • 3 min

Avsatt chef fortsatt ansvarig för Bill Gates-miljoner
Gerald Leitner är fortsatt generalsekreterare i stiftelsen SIGL som sköter miljondonationerna från Bill och Melinda Gates. Detta trots att stiftelsen inte har fått del av de utredningar som ledde till att han fick sparken från Ifla.
11 maj 2022 • 3 min

Stockholms stadsbibliotek kan lämna Ifla
Biblioteksbladet har i flera artiklar avslöjat anklagelser om mobbning och trakasserier inom den internationella biblioteksfederationen Ifla. Nu överväger Stockholms stadsbibliotek att säga upp sitt medlemskap i organisationen.
10 maj 2022 • 3 min
0 kommentarer