Hållbarhet saknas i biblioteksplanerna

10 dec 2021 • 2 min

Hållbarhetsmålen i Agenda 2030 är sällsynta i biblioteksplanerna. Men allt arbete som görs syns inte där, tror Anna-Stina Takala på Kungliga biblioteket.

Anna-Stina Takala, handläggare på Kungliga biblioteket.

Kungliga biblioteket har granskat samtliga kommunala biblioteksplaner som beslutades förra året. Genomgången visar att det är sällsynt att klimat och andra hållbarhetsfrågor tas upp i planerna, berättar KB:s handläggare Anna-Stina Takala.
– Samtidigt tror vi, utifrån samtal med medarbetare på bibliotek, att flera bibliotek förhåller sig till andra kommunala planer på området Agenda 2030, utan att det nödvändigtvis syns i biblioteksplanen.
Granskningen av biblioteksplanerna räcker därför inte för att säga något bestämt om bibliotekens arbete med klimat och annan hållbarhet, fram­håller Anna-Stina Takala.
– Det är nödvändigt att se kommunernas totala hållbarhetsarbete för att få helhetsbilden.

7 av 78 biblioteksplaner nämner klimat

I endast 11 av de 78 planer som beslutades förra året nämns hållbarhetsfrågor i generella termer. I 7 av dessa 11 planer framhålls klimat specifikt.
– Man preciserar i flera fall att uppdraget innebär att öka allmänhetens kunskap om en hållbar livsstil och klimatfrågor, säger Anna-Stina Takala.
Det kan till exempel handla om samarbete med andra förvaltningar i kommunen.
– En del hänvisar till bibliotekets funktion att låna ut och därmed återanvända samma medier om och om igen, utöver att ha en låg klimatpåverkan i olika delar av verksamheten.

Förra gången KB gick igenom de kommunala biblioteksplanerna var 2017, men då gjordes inga noteringar om förekomsten av hållbarhetsfrågor. Det går därför inte att sätta resultaten för 2020 i relation till äldre siffror.
– Vi tänker oss dock att följa frågan framåt och då kanske vi också kan göra olika kvantitativa sökningar i äldre planer, säger Anna-­Stina Takala.

Läs också ›› Biblioteket i Uleåborg har prisats för sitt klimatarbete

Fakta Agenda 2030

Målen för hållbar global utveckling och de 169 delmålen är samlade i Agenda 2030. De antogs av världens länder 2015. Här är de 17 målen:
  1. Ingen fattigdom.
  2. Ingen hunger.
  3. God hälsa och välbefinnande.
  4. God utbildning för alla.
  5. Jämställdhet.
  6. Rent vatten och sanitet för alla.
  7. Hållbar energi för alla.
  8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.
  9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur.
  10. Minskad ojämlikhet.
  11. Hållbara städer och samhällen.
  12. Hållbar konsumtion och produktion.
  13. Bekämpa klimat­förändringarna.
  14. Hav och marina resurser.
  15. Ekosystem och biologisk mångfald.
  16. Fredliga och inkluderande samhällen.
  17. Genomförande och globalt partnerskap.

Artikeln publicerades i Biblioteksbladet nummer 4, 2021.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min