Hållbarhet saknas i biblioteksplanerna
10 dec 2021 • 2 min
Hållbarhetsmålen i Agenda 2030 är sällsynta i biblioteksplanerna. Men allt arbete som görs syns inte där, tror Anna-Stina Takala på Kungliga biblioteket.

Kungliga biblioteket har granskat samtliga kommunala biblioteksplaner som beslutades förra året. Genomgången visar att det är sällsynt att klimat och andra hållbarhetsfrågor tas upp i planerna, berättar KB:s handläggare Anna-Stina Takala.
– Samtidigt tror vi, utifrån samtal med medarbetare på bibliotek, att flera bibliotek förhåller sig till andra kommunala planer på området Agenda 2030, utan att det nödvändigtvis syns i biblioteksplanen.
Granskningen av biblioteksplanerna räcker därför inte för att säga något bestämt om bibliotekens arbete med klimat och annan hållbarhet, framhåller Anna-Stina Takala.
– Det är nödvändigt att se kommunernas totala hållbarhetsarbete för att få helhetsbilden.
7 av 78 biblioteksplaner nämner klimat
– Man preciserar i flera fall att uppdraget innebär att öka allmänhetens kunskap om en hållbar livsstil och klimatfrågor, säger Anna-Stina Takala.
Det kan till exempel handla om samarbete med andra förvaltningar i kommunen.
– En del hänvisar till bibliotekets funktion att låna ut och därmed återanvända samma medier om och om igen, utöver att ha en låg klimatpåverkan i olika delar av verksamheten.
Förra gången KB gick igenom de kommunala biblioteksplanerna var 2017, men då gjordes inga noteringar om förekomsten av hållbarhetsfrågor. Det går därför inte att sätta resultaten för 2020 i relation till äldre siffror.
– Vi tänker oss dock att följa frågan framåt och då kanske vi också kan göra olika kvantitativa sökningar i äldre planer, säger Anna-Stina Takala.
Läs också ›› Biblioteket i Uleåborg har prisats för sitt klimatarbete
Fakta Agenda 2030
Målen för hållbar global utveckling och de 169 delmålen är samlade i Agenda 2030. De antogs av världens länder 2015. Här är de 17 målen:- Ingen fattigdom.
- Ingen hunger.
- God hälsa och välbefinnande.
- God utbildning för alla.
- Jämställdhet.
- Rent vatten och sanitet för alla.
- Hållbar energi för alla.
- Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.
- Hållbar industri, innovationer och infrastruktur.
- Minskad ojämlikhet.
- Hållbara städer och samhällen.
- Hållbar konsumtion och produktion.
- Bekämpa klimatförändringarna.
- Hav och marina resurser.
- Ekosystem och biologisk mångfald.
- Fredliga och inkluderande samhällen.
- Genomförande och globalt partnerskap.
Artikeln publicerades i Biblioteksbladet nummer 4, 2021.
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer