Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
7 feb 2023 • 2 min
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
Bokbussens turer blir färre på grund av besparingar.
Biblioteksbudgeten i Malung-Sälens kommun har krympt och minskningen är större än den uteblivna indexregleringen. Men bibliotekschef Jenny Oskarsson understryker att hon inte har fått några indikationer på att budgeten har krympt för att kultur- och fritidsförvaltningen vill minska på kulturen.
– Vår minskning består nog av elkostnader. Vi är inte en ren kulturförvaltning och ishallar och andra hallar drar jättemycket el. När det kom indikationer på att elen blev jättedyr, då fick varje förvaltning bära sina egna kostnader och det innebar en rätt stor besparing på vår lilla budget i förvaltningen. Då fick vi dra vårt strå till stacken, säger Jenny Oskarsson.
Hon menar att utan Stärkta bibliotek-pengar hade de inte kunnat utveckla någonting de senaste åren. Pengarna har använts till en ny bokbuss, till arbete med nationella minoriteter och ett ungdomsrum med en ungdomsbibliotekarie.
– Det handlar om utåtriktade saker som syns och då får våra nämndpolitiker lyfta oss på invigningar och vi får synas i positiva sammanhang. Men samtidigt, när projekttiden var slut för bokbussen så fanns det inga pengar, inga medel, till en bokbusschaufför. Så nu gå vi ner på miniminivå och kör två lördagar i månaden istället för två dagar i veckan, berättar Jenny Oskarsson.
Som det ser ut nu är det sista året som det är möjligt att söka Stärkta bibliotek-pengar från Kulturrådet och Jenny Oskarsson spår att det på sikt innebär att biblioteksverksamheten i kommunen inte kommer att ha möjlighet att utveckla större satsningar.
– Jag känner mig osäker till att det skulle finnas utrymme för det. Nu är det Socialdemokraterna och Moderaterna som styr i Malung-Sälens kommun och Moderaterna uttryckte vid en radiosänd valdebatt 2018: ”Behövs det flera bibliotek? Det räcker med det lagstadgade huvudbiblioteket. Resten går att hitta på Internet.” Socialdemokraterna tycker tack och lov att biblioteken ska finnas och det känns bra med det nuvarande politiska samarbetet, säger Jenny Oskarsson.
Hon har också funderingar kring Stärkta bibliotek som i början gav möjlighet för biblioteken runt om i Sverige att söka pengar till att fylla de behov som fanns.
– Nu är det mer styrt och då tycker jag att det lite grann faller. Då handlar det inte om vilka behov som finns utan om att prioritera ansökningar till de prioriterade målgrupperna. Ibland kan mer generella satsningar ge något till hela verksamheten och alla användare och det året vara av större värde för just vårt bibliotek, säger Jenny Oskarsson.
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer