Inga fjärrlån från Umeå
23 jun 2020 • 2 min
Sveriges depåbibliotek och lånecentral håller sommarstängt och i höst införs lånebegränsningar. ”Utgifterna överensstämmer inte med de medel vi har”, säger enhetschefen Magdalena Sjöström.


Antalet utlån från Sveriges depåbibliotek och lånecentral ökade med 70 procent mellan 2017 och 2019.
– Under månaderna från januari till dagens datum har lånen fortsatt ökat, konstaterar enhetschefen Magdalena Sjöström.
Däremot har verksamhetens budget inte vuxit i paritet med efterfrågan utan stått still i flera år.
Som en direkt följd av det ekonomiska läget stoppas utlånen under sommaren och när verksamheten återupptas i höst kommer depåbiblioteket inte längre att låna ut böcker utgivna under de senaste fem åren.
Inför 2020 gjorde Umeå kommun en analys av följderna om verksamheten inte tillfördes mer resurser. Den övergripande slutsatsen var att uppdraget ”gällande kompletterande medieförsörjning inte kan genomföras på förväntad kvalitetsnivå”.
Vad händer om inte anslaget höjs?
– Jag tror att du får återkomma med den frågan i september, säger Magdalena Sjöström.
Analysen och budgetäskandet har ännu inte fått genomslag hos Kungliga biblioteket som står för Sveriges depåbiblioteks och lånecentrals finansiering.
– Pengarna vi har till uppdraget är begränsade, men vi har tillsammans med Umeå dialogmöten om hur vi ska möta det här. Det är en gemensam utmaning, säger Anna Lundén, chef för KB:s enhet för nationell bibliotekssamverkan.
Exakt hur framtiden kommer att gestalta sig är ännu ovisst. Hos KB pågår en intern utredning om stärkt depåbiblioteksverksamhet, som ska vara klar i höst.

– Vi hoppas komma fram till hur vi ska jobba vidare gemensamt för att tillgodose medieförsörjningen i hela landet och bättre utnyttja fjärrlånekompensationen, säger Anna Lundén.
En yttre faktor som kommer att spela in är vad regeringen eventuellt kommer fram till kring den nationella biblioteksstrategi som KB föreslog för drygt ett år sedan.
–Den pågående översynen av pliktlagstiftningen blir också ett viktigt inspel, säger Anna Lundén.
Senaste nytt

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer