Grannländernas uppmaning: ”Håll biblioteken öppna”
13 nov 2020 • 3 min
När många kommuner stänger biblioteken i Sverige gör grannländerna tvärt om. Biblioteken håller öppet och biblioteksföreningarna i Norge, Danmark och Finland uppmanar kommunerna att inte stänga.

När pandemin kom i våras stängde folkbiblioteken i såväl Danmark som Norge och Finland, medan de allra flesta svenska kommuner höll öppet, men med restriktioner. Men när det som kan vara en andra våg av pandemin nu sköljer över Europa är situationen den motsatta: Allt fler svenska kommuner stänger sina folkbibliotek, men nästan alla bibliotek håller öppet i grannländerna.
Vänligen, gör inte som vi gjorde
Rauha Maarno, Finlands biblioteksförening
Rauha Maarno, verksamhetsledare för Finlands biblioteksförening, ångrar att de inte protesterade mer i våras när biblioteken stängde.
– Jag är jätteledsen att det beslutet togs och att vi inte gick emot det. Men det var en så stor chock med epidemin, alla var jätterädda och ingen ifrågasatte det beslutet, berättar hon.
– Jag ångrar så mycket att vi accepterade det här så lätt. Det är lite skrämmande faktiskt.
I Finland var nedstängningen total. Bibliotekspersonalen plockades till andra arbetsuppgifter i kommunerna och vissa blev till och med tvungna att ta ut semester eller tjänstledigt.
– Det ledde till att det inte fanns någon biblioteksservice. Det fanns ingen personal och allt var stängt.
Konsekvenserna som man har sett hittills var att läsningen minskade och att studenter fick problem att hitta kurslitteratur.
Sedan i juni är biblioteken öppna igen. Personalen bär ansiktsmask och det finns skärmar av plexiglas. Om en stängning skulle föreslås igen, skulle biblioteksföreningen motsätta sig det.
– Vi skulle säga att det är möjligt att hålla öppet på ett säkert sätt, och att biblioteken är viktiga, säger Rauha Maarno.

Även i Danmark uppmanar biblioteksföreningen kommunerna att hålla biblioteken öppna.
– Vi tycker verkligen att de ska hålla öppet, vi är överens med fackföreningarna även om de är lite mer strikta. Vi har hittat en medelväg och ingen vill stänga nu, säger Steen Bording Andersen, ordförande i Danmarks biblioteksforening.
När biblioteken stängde i mars och april syntes framför allt en stor ökning i digitala utlån. En studie vid Köpenhamns universitet som undersökte utlån av barnböcker visade också att skillnaden ökade mellan välutbildade familjer och familjer där föräldrarna saknar högskoleutbildning.
Förutom biblioteken på norra Jylland som håller stängt för närvarande med anledning av de smittade minkarna, håller de danska biblioteken öppet sedan i maj. Fortfarande med olika typer av restriktioner för att minska risken för smittspridning.
– Vi har angelägna biblioteksbesökare, vi har ett tryck på oss att hålla öppet, säger Steen Bording Andersen.
I en debattartikel uppmanar biblioteksföreningen i Norge, tillsammans med fackförbundet för bibliotekarier, Bibliotekarforbundet, alla kommuner att så länge det är möjligt undvika att stänga biblioteken.
”Det är viktigt att vi inte hamnar i samma situation som i våras. Biblioteken är en del av den demokratiska infrastrukturen. Vi vet också att studenter, äldre och flera andra grupper i samhället är mycket isolerade under coronan och behöver biblioteket. Att stänga den enda gemensamma fysiska mötesplatsen som är gratis tillgänglig för alla bör undvikas så långt det är möjligt.”

I Oslo har fritidsaktiviteter, konserter och biografer ställt in sina program, men biblioteken håller fortfarande öppet.
– Det är av hänsyn särskilt mot barn och unga, säger Vidar Lund, styrelseordförande i Norsk bibliotekforening.
Situationen är en annan nu än i våras, berättar han.
– Det kom så snabbt i mars, vi var inte uppmärksamma. Nu har vi gått ut och sagt till kommunledningarna att de ska hålla biblioteken öppna. De är en del av den samhällsviktiga verksamheten.
Vi har ett tryck på oss att hålla öppet
Steen Bording Andersen, ordförande i Danmarks biblioteksforening
I Finland kom många klagomål på att biblioteken stängde i våras.
– Jag var lite överraskad av hur mycket feedback vi fick. Alla var jättemissnöjda. Människor behöver tillgång till kultur och information. Det är en fråga om att alla måste ha jämlik tillgång till information, säger Rauha Maarno.
Och hon riktar sig direkt till sina svenska kollegor.
– Jag kan säga till alla i Sverige: Vänligen gör inte som vi gjorde. Vänligen, håll biblioteken öppna.
1 kommentarer
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
Undrar hur många vanliga bibliotekarier i våra grannländer som instämmer i detta…