Hon tar kampen mot bokförbuden
1 okt 2024 • 3 min
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
Tricina Strong-Beebe är skolbibliotekarie i USA och besökte Bokmässan för att tala om förbjudna böcker.
– Vi måste skapa allianser, utvärdera vilka vi kan lita på och gå utanför vårt vanliga nätverk för att skapa nya, säger Tricina Strong-Beebe.
Hon är skolbibliotekarie på en high school i New Jersey, USA, på besök i Sverige, inbjuden av Biblioteksutveckling Östergötland. Biblioteksbladet träffar henne på Bokmässan där hon talade om de eskalerande bokförbuden i hemlandet.
– De senaste siffrorna från Pen America visar att situationen har förvärrats. Nya lagar har gjort att hela samlingar har försvunnit. Jag tror dessutom att siffrorna egentligen är ännu värre eftersom det förekommer självcensur på grund av rädsla och oro, säger hon.
New Jersey är en delstat där lagen kräver att det finns litteratur om mångfaldsfrågor. Men även där plockas böcker ner från hyllor och bort från skolans litteraturlistor efter uppmaningar från föräldrar. En del av problemet är, säger hon, att både lärare och bibliotekariers professionalism ifrågasätts. En annan del är de direkta trakasserierna.
– Jag har kollegor som får höra från föräldrar att de är pedofiler, att de indoktrinerar och utsätter barnen för grooming. Det är den retoriken vi hör nu, säger hon.
– Vanligtvis är vi bibliotekarier inte så högljudda. Vi har traditionellt varit tysta, men majoriteten av dem som gör sig hörda har råkat ut för någon form av trakasserier.
Fakta Förbjudna böcker i USA
- Pen Americas sammanställning visar att över 10 000 böcker förbjöds i kommunala skolor i USA under läsåret 23/24.
- Det är nästan en tredubbling jämfört med året innan, då 3 362 bokförbud noterades.
- Ämnen som leder till att böcker anses olämpliga för skolbarnen är sex, romantik, kvinnors sexuella erfarenheter, böcker om våldtäkt och övergrepp samt HBTQI-tema liksom böcker som handlar om ras eller rasism.
- Pen America räknar med att siffrorna är högre I verkligheten, då manga fall av bokförbud inte rapporteras.
Eleverna bra stöd i kampen mot bokförbud
Tricina Strong Beebe leder också påverkansarbetet i Föreningen för skolbibliotekarier i New Jersey, ett arbete som utförs frivilligt för att jobba för alla elevers rätt till en skolbibliotekarie i skolan. Men även för att stötta kollegor som blir ifrågasatta när föräldrar och andra ropar på fler bokförbud. Föreningen ställer exempelvis krav på att den som ifrågasätter en boks plats på elevernas läslista eller på hyllan i skolbiblioteket faktiskt ska ha läst hela boken. Och om en bok, vars lämplighet har diskuterats på olika möten, ändå bedöms få stå kvar på listan eller i hyllan, ska den vara fredad i ett antal år och inte kunna ifrågasättas gång på gång.
Många gånger har hon upptäckt att eleverna på skolan är de som bäst försvarar böckernas plats på hyllan i skolbiblioteket. De elever som har deltagit på möten för att diskutera böckers lämplighet brukar berätta varför de tycker att böckerna bör finnas kvar.
– Det kan vara tufft för dem att delta, men det kan också ge styrka. De har tagit tuffa diskussioner. När det kommer till kritan så är det faktiskt inte så vanligt att det är eleverna som har problem med böckerna som finns. Det är föräldrarna.
Bibliotekarier lämnar yrket
Skillnaderna är stora mellan olika delstater, både vad gäller lagstiftning och allmänhetens attityd till vilka böcker som anses lämpliga. Och olikheterna verkar växa. Kanske kommer folk i framtiden att flytta till en delstat där lagarna stämmer bättre med deras värderingar, spekulerar Tricina Strong-Beebe. Ett annat alternativ är att byta jobb.
– Vi har hört att det är många bibliotekarier i till exempel Florida som lämnar yrket.
Florida är en av de delstater med flest incidenter av böcker som plockas bort från bokhyllorna. Senaste sammanställningen från Pen America visar att antalet händelser där böcker förbjuds i USA har mer än fördubblats det senaste året och är uppe i över 10 000. 8 000 av dem har inträffat i Florida och Iowa, en stor del av dem till följd av nya delstatslagar.
Vad är ditt budskap till kollegorna i exempelvis Florida?
– Jag vill säga att de gör ett bra jobb, och att vi stöttar dem. Det finns en allians.
Och det är också Tricina Strong-Beebes sätt att möta den utveckling hon ser i USA och i andra delar av världen. Att hitta allianser, bygga nätverk.
– Det finns flera utanför biblioteksvärlden som står med oss. Ett exempel är skolsköterskorna som ibland står inför liknande utmaningar där deras profession ifrågasätts.
Leta efter likasinnade, finn dina allierade och bygg nätverk, uppmanar Tricina Strong-Beebe.
– Hitta de människor som försvarar böckerna.
Mer från Bokmässan 2024:
›› Lagkrav på tillgänglighet ställer nya krav på biblioteken
›› Släpper ny bok med guide till samisk biblioteksverksamhet
›› 40-åring med biblioteksarv att förvalta
Senaste nytt
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer