Nybyggda bibliotek som sticker ut

5 jan 2023 • 3 min

Under 2022 har det ritats och byggts ett antal mer eller mindre spektakulära bibliotek runt om i världen. Några av de mest iögonfallande hittas i Bergsjön, i Dubai och vid ett anrikt universitet i England.

Kulturhuset i Bergsjön. Foto: Linnéa Siitari.

I augusti i år invigdes Kulturhuset Bergsjön vid Rymdtorget. Huset är byggt av Higab och ritat av Sweco och är ett av de tre projekt som ingår i firandet av Göteborgs 400-årsjubileum. I huset ingår bland annat ett bibliotek.

Göteborgs-Postens arkitekturkritiker Mark Isitt gav bygget tre fyrar av fem möjliga och passade i sin recension på att ge en känga till miljonprogramsestetiken kring Rymdtorget: ”Medan husen intill är charmiga som läkare i landstingsrockar dansar kulturhuset fram, gungar och glider, vickar på höfterna – ticketitack-ticketitack-ticketiticketiticketitack – ribbfasadens cederlameller på olika avstånd i olika höjder i olika bredder kan läsas som ett be-bop-partitur.”

Kulturhuset Bergsjön. Foto:
Higab, Hans Ekestam

Om biblioteket skriver Mark Isitt att det är det första du möter när du kliver in genom den glasade entrédörren och att det upptar majoriteten av de två huvudplanen. ”Trots att här hänger billigast tänkbara akustikplattor från billigast tänkbara korrugerade plåtsjok, ventilationsrör tarmvrider sig över låntagarna, är intrycket generöst, nästan lyxigt.”

Även om invigningen egentligen hölls redan 2021 var det The New Library, tillbyggnaden på Magdalene College i Cambridge, som vann 2022 års RIBA Stirling Prize som delas ut av Royal Institute of British Architects. Det är ett prestigefullt pris vars jury utser Storbritanniens bästa nya byggnad.

The New Library i Cambridge. Foto: The Magdalene College, Cambridge.

Träbyggnaden ritades av Niall McLaughlin Architects.

Mohammed Bib Rashid-biblioteket i Dubai, i Al Jaddaf, invigdes i juni i år. Biblioteket har fått sitt namn efter Mohammed bin Rashid Al Maktoum som tillkännagav byggandet av biblioteket 2016. Han är Dubais emir och regent och äger bland annat Burj Khalifa, världens högsta byggnad.

Mohammed Bib Rashid Library i Dubai är sju våningar högt. Foto: Creative Commons.

Det nya biblioteket sägs ha kostat närmare tre miljarder svenska kronor att bygga. Biblioteket är ritat av Arkitekten Stuttgart, Obermeyer Planen+Beraten och ACG Architecture Consulting Group.

Biblioteket innehåller bland annat 1,5 miljoner tryckta böcker.

Asante library. Foto: Maricopa County Lbrary District

Asante Library i Surprise, Arizona stod visserligen klart 2020 och fick the International Architecture Award 2021, men eftersom det också är nominerat till årets AIA/ALA Library Building Awards, får byggnaden som är ritad av Haydon Building Corp och Richärd Kennedy Architects, plats här. Artitekterna har velat att byggnaden ska samspela med de omgivande bergen och med naturen, inte minst är de många och stora fönstren ett tecken på det.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min