Nybyggda bibliotek som sticker ut
5 jan 2023 • 3 min
Under 2022 har det ritats och byggts ett antal mer eller mindre spektakulära bibliotek runt om i världen. Några av de mest iögonfallande hittas i Bergsjön, i Dubai och vid ett anrikt universitet i England.
I augusti i år invigdes Kulturhuset Bergsjön vid Rymdtorget. Huset är byggt av Higab och ritat av Sweco och är ett av de tre projekt som ingår i firandet av Göteborgs 400-årsjubileum. I huset ingår bland annat ett bibliotek.
Göteborgs-Postens arkitekturkritiker Mark Isitt gav bygget tre fyrar av fem möjliga och passade i sin recension på att ge en känga till miljonprogramsestetiken kring Rymdtorget: ”Medan husen intill är charmiga som läkare i landstingsrockar dansar kulturhuset fram, gungar och glider, vickar på höfterna – ticketitack-ticketitack-ticketiticketiticketitack – ribbfasadens cederlameller på olika avstånd i olika höjder i olika bredder kan läsas som ett be-bop-partitur.”
Om biblioteket skriver Mark Isitt att det är det första du möter när du kliver in genom den glasade entrédörren och att det upptar majoriteten av de två huvudplanen. ”Trots att här hänger billigast tänkbara akustikplattor från billigast tänkbara korrugerade plåtsjok, ventilationsrör tarmvrider sig över låntagarna, är intrycket generöst, nästan lyxigt.”
Även om invigningen egentligen hölls redan 2021 var det The New Library, tillbyggnaden på Magdalene College i Cambridge, som vann 2022 års RIBA Stirling Prize som delas ut av Royal Institute of British Architects. Det är ett prestigefullt pris vars jury utser Storbritanniens bästa nya byggnad.
Träbyggnaden ritades av Niall McLaughlin Architects.
Mohammed Bib Rashid-biblioteket i Dubai, i Al Jaddaf, invigdes i juni i år. Biblioteket har fått sitt namn efter Mohammed bin Rashid Al Maktoum som tillkännagav byggandet av biblioteket 2016. Han är Dubais emir och regent och äger bland annat Burj Khalifa, världens högsta byggnad.
Det nya biblioteket sägs ha kostat närmare tre miljarder svenska kronor att bygga. Biblioteket är ritat av Arkitekten Stuttgart, Obermeyer Planen+Beraten och ACG Architecture Consulting Group.
Biblioteket innehåller bland annat 1,5 miljoner tryckta böcker.
Asante Library i Surprise, Arizona stod visserligen klart 2020 och fick the International Architecture Award 2021, men eftersom det också är nominerat till årets AIA/ALA Library Building Awards, får byggnaden som är ritad av Haydon Building Corp och Richärd Kennedy Architects, plats här. Artitekterna har velat att byggnaden ska samspela med de omgivande bergen och med naturen, inte minst är de många och stora fönstren ett tecken på det.
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer