Nybyggda bibliotek som sticker ut
5 jan 2023 • 3 min
Under 2022 har det ritats och byggts ett antal mer eller mindre spektakulära bibliotek runt om i världen. Några av de mest iögonfallande hittas i Bergsjön, i Dubai och vid ett anrikt universitet i England.
I augusti i år invigdes Kulturhuset Bergsjön vid Rymdtorget. Huset är byggt av Higab och ritat av Sweco och är ett av de tre projekt som ingår i firandet av Göteborgs 400-årsjubileum. I huset ingår bland annat ett bibliotek.
Göteborgs-Postens arkitekturkritiker Mark Isitt gav bygget tre fyrar av fem möjliga och passade i sin recension på att ge en känga till miljonprogramsestetiken kring Rymdtorget: ”Medan husen intill är charmiga som läkare i landstingsrockar dansar kulturhuset fram, gungar och glider, vickar på höfterna – ticketitack-ticketitack-ticketiticketiticketitack – ribbfasadens cederlameller på olika avstånd i olika höjder i olika bredder kan läsas som ett be-bop-partitur.”

Higab, Hans Ekestam
Om biblioteket skriver Mark Isitt att det är det första du möter när du kliver in genom den glasade entrédörren och att det upptar majoriteten av de två huvudplanen. ”Trots att här hänger billigast tänkbara akustikplattor från billigast tänkbara korrugerade plåtsjok, ventilationsrör tarmvrider sig över låntagarna, är intrycket generöst, nästan lyxigt.”
Även om invigningen egentligen hölls redan 2021 var det The New Library, tillbyggnaden på Magdalene College i Cambridge, som vann 2022 års RIBA Stirling Prize som delas ut av Royal Institute of British Architects. Det är ett prestigefullt pris vars jury utser Storbritanniens bästa nya byggnad.

Träbyggnaden ritades av Niall McLaughlin Architects.
Mohammed Bib Rashid-biblioteket i Dubai, i Al Jaddaf, invigdes i juni i år. Biblioteket har fått sitt namn efter Mohammed bin Rashid Al Maktoum som tillkännagav byggandet av biblioteket 2016. Han är Dubais emir och regent och äger bland annat Burj Khalifa, världens högsta byggnad.

Det nya biblioteket sägs ha kostat närmare tre miljarder svenska kronor att bygga. Biblioteket är ritat av Arkitekten Stuttgart, Obermeyer Planen+Beraten och ACG Architecture Consulting Group.
Biblioteket innehåller bland annat 1,5 miljoner tryckta böcker.

Asante Library i Surprise, Arizona stod visserligen klart 2020 och fick the International Architecture Award 2021, men eftersom det också är nominerat till årets AIA/ALA Library Building Awards, får byggnaden som är ritad av Haydon Building Corp och Richärd Kennedy Architects, plats här. Artitekterna har velat att byggnaden ska samspela med de omgivande bergen och med naturen, inte minst är de många och stora fönstren ett tecken på det.
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer