Nybyggda bibliotek som sticker ut

5 jan 2023 • 3 min

Under 2022 har det ritats och byggts ett antal mer eller mindre spektakulära bibliotek runt om i världen. Några av de mest iögonfallande hittas i Bergsjön, i Dubai och vid ett anrikt universitet i England.

Kulturhuset i Bergsjön. Foto: Linnéa Siitari.

I augusti i år invigdes Kulturhuset Bergsjön vid Rymdtorget. Huset är byggt av Higab och ritat av Sweco och är ett av de tre projekt som ingår i firandet av Göteborgs 400-årsjubileum. I huset ingår bland annat ett bibliotek.

Göteborgs-Postens arkitekturkritiker Mark Isitt gav bygget tre fyrar av fem möjliga och passade i sin recension på att ge en känga till miljonprogramsestetiken kring Rymdtorget: ”Medan husen intill är charmiga som läkare i landstingsrockar dansar kulturhuset fram, gungar och glider, vickar på höfterna – ticketitack-ticketitack-ticketiticketiticketitack – ribbfasadens cederlameller på olika avstånd i olika höjder i olika bredder kan läsas som ett be-bop-partitur.”

Kulturhuset Bergsjön. Foto:
Higab, Hans Ekestam

Om biblioteket skriver Mark Isitt att det är det första du möter när du kliver in genom den glasade entrédörren och att det upptar majoriteten av de två huvudplanen. ”Trots att här hänger billigast tänkbara akustikplattor från billigast tänkbara korrugerade plåtsjok, ventilationsrör tarmvrider sig över låntagarna, är intrycket generöst, nästan lyxigt.”

Även om invigningen egentligen hölls redan 2021 var det The New Library, tillbyggnaden på Magdalene College i Cambridge, som vann 2022 års RIBA Stirling Prize som delas ut av Royal Institute of British Architects. Det är ett prestigefullt pris vars jury utser Storbritanniens bästa nya byggnad.

The New Library i Cambridge. Foto: The Magdalene College, Cambridge.

Träbyggnaden ritades av Niall McLaughlin Architects.

Mohammed Bib Rashid-biblioteket i Dubai, i Al Jaddaf, invigdes i juni i år. Biblioteket har fått sitt namn efter Mohammed bin Rashid Al Maktoum som tillkännagav byggandet av biblioteket 2016. Han är Dubais emir och regent och äger bland annat Burj Khalifa, världens högsta byggnad.

Mohammed Bib Rashid Library i Dubai är sju våningar högt. Foto: Creative Commons.

Det nya biblioteket sägs ha kostat närmare tre miljarder svenska kronor att bygga. Biblioteket är ritat av Arkitekten Stuttgart, Obermeyer Planen+Beraten och ACG Architecture Consulting Group.

Biblioteket innehåller bland annat 1,5 miljoner tryckta böcker.

Asante library. Foto: Maricopa County Lbrary District

Asante Library i Surprise, Arizona stod visserligen klart 2020 och fick the International Architecture Award 2021, men eftersom det också är nominerat till årets AIA/ALA Library Building Awards, får byggnaden som är ritad av Haydon Building Corp och Richärd Kennedy Architects, plats här. Artitekterna har velat att byggnaden ska samspela med de omgivande bergen och med naturen, inte minst är de många och stora fönstren ett tecken på det.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min