Nybyggda bibliotek som sticker ut

5 jan 2023 • 3 min

Under 2022 har det ritats och byggts ett antal mer eller mindre spektakulära bibliotek runt om i världen. Några av de mest iögonfallande hittas i Bergsjön, i Dubai och vid ett anrikt universitet i England.

Kulturhuset i Bergsjön. Foto: Linnéa Siitari.

I augusti i år invigdes Kulturhuset Bergsjön vid Rymdtorget. Huset är byggt av Higab och ritat av Sweco och är ett av de tre projekt som ingår i firandet av Göteborgs 400-årsjubileum. I huset ingår bland annat ett bibliotek.

Göteborgs-Postens arkitekturkritiker Mark Isitt gav bygget tre fyrar av fem möjliga och passade i sin recension på att ge en känga till miljonprogramsestetiken kring Rymdtorget: ”Medan husen intill är charmiga som läkare i landstingsrockar dansar kulturhuset fram, gungar och glider, vickar på höfterna – ticketitack-ticketitack-ticketiticketiticketitack – ribbfasadens cederlameller på olika avstånd i olika höjder i olika bredder kan läsas som ett be-bop-partitur.”

Kulturhuset Bergsjön. Foto:
Higab, Hans Ekestam

Om biblioteket skriver Mark Isitt att det är det första du möter när du kliver in genom den glasade entrédörren och att det upptar majoriteten av de två huvudplanen. ”Trots att här hänger billigast tänkbara akustikplattor från billigast tänkbara korrugerade plåtsjok, ventilationsrör tarmvrider sig över låntagarna, är intrycket generöst, nästan lyxigt.”

Även om invigningen egentligen hölls redan 2021 var det The New Library, tillbyggnaden på Magdalene College i Cambridge, som vann 2022 års RIBA Stirling Prize som delas ut av Royal Institute of British Architects. Det är ett prestigefullt pris vars jury utser Storbritanniens bästa nya byggnad.

The New Library i Cambridge. Foto: The Magdalene College, Cambridge.

Träbyggnaden ritades av Niall McLaughlin Architects.

Mohammed Bib Rashid-biblioteket i Dubai, i Al Jaddaf, invigdes i juni i år. Biblioteket har fått sitt namn efter Mohammed bin Rashid Al Maktoum som tillkännagav byggandet av biblioteket 2016. Han är Dubais emir och regent och äger bland annat Burj Khalifa, världens högsta byggnad.

Mohammed Bib Rashid Library i Dubai är sju våningar högt. Foto: Creative Commons.

Det nya biblioteket sägs ha kostat närmare tre miljarder svenska kronor att bygga. Biblioteket är ritat av Arkitekten Stuttgart, Obermeyer Planen+Beraten och ACG Architecture Consulting Group.

Biblioteket innehåller bland annat 1,5 miljoner tryckta böcker.

Asante library. Foto: Maricopa County Lbrary District

Asante Library i Surprise, Arizona stod visserligen klart 2020 och fick the International Architecture Award 2021, men eftersom det också är nominerat till årets AIA/ALA Library Building Awards, får byggnaden som är ritad av Haydon Building Corp och Richärd Kennedy Architects, plats här. Artitekterna har velat att byggnaden ska samspela med de omgivande bergen och med naturen, inte minst är de många och stora fönstren ett tecken på det.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min