Sociala medier viktiga för den som flyr

7 sep 2023 • < 1 min

Tankesmedjan The Immigration Policy Lab (IPL) publicerade tidigare i somras en studie där man har tittat närmare på hur flyktingar och migranter använder sig av sociala medier för att ta del av och själva dela information.

Studien fokuserar på inbördeskriget i Syrien, ett krig som har tvingat 5,5 miljoner syrier att fly utomlands. The Immigration Policy Lab har analyserat innehållet, tonen och popularitetsnivån på Facebooksidor som är tänkta att stötta syriska flyktingar. Över 143 200 inlägg, mer än 800 000 kommentarer och metadata på arabiskspråkiga Facebooksidor, har granskats och det rör sig om material på Facebook under åren 2013-2018.

Tidigare studier har visat att smarta telefoner av många syriska flyktingar anses vara viktigare än mat, tak över huvudet eller andra förnödenheter. Med hjälp av sina telefoner kan de leta efter säkra resvägar och nås av uppdateringar om nuvarande eller potentiella säkerhetshot i länderna de är på väg till.

Situationen på sociala medier, i det här fallet Facebook, förändrades drastiskt 2016. Då började regeringar och biståndsorganisationer skapa webbsidor med information för att tillgodose flyktingars behov av pålitlig information. Detta gjordes delvis för att den information som florerade på Facebook tidigare ofta var personliga rapporter eller fråga-svar-inlägg som var svåra att granska och än svårare var det att veta vem som faktiskt låg bakom informationen.

The Immigration Policy Lab trycker i sin analys på att det är viktigt att förstå hur information sprids och hur flyktingar interagerar. Det underlättar arbetet med att få flyktingar att göra säkra, välunderbyggda val för sig själva och för sina familjer, menar IPL.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

KB: Kostnaderna en tickande bomb

Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

13 sep 2023 • 2 min