Sociala medier viktiga för den som flyr

7 sep 2023 • < 1 min

Tankesmedjan The Immigration Policy Lab (IPL) publicerade tidigare i somras en studie där man har tittat närmare på hur flyktingar och migranter använder sig av sociala medier för att ta del av och själva dela information.

Studien fokuserar på inbördeskriget i Syrien, ett krig som har tvingat 5,5 miljoner syrier att fly utomlands. The Immigration Policy Lab har analyserat innehållet, tonen och popularitetsnivån på Facebooksidor som är tänkta att stötta syriska flyktingar. Över 143 200 inlägg, mer än 800 000 kommentarer och metadata på arabiskspråkiga Facebooksidor, har granskats och det rör sig om material på Facebook under åren 2013-2018.

Tidigare studier har visat att smarta telefoner av många syriska flyktingar anses vara viktigare än mat, tak över huvudet eller andra förnödenheter. Med hjälp av sina telefoner kan de leta efter säkra resvägar och nås av uppdateringar om nuvarande eller potentiella säkerhetshot i länderna de är på väg till.

Situationen på sociala medier, i det här fallet Facebook, förändrades drastiskt 2016. Då började regeringar och biståndsorganisationer skapa webbsidor med information för att tillgodose flyktingars behov av pålitlig information. Detta gjordes delvis för att den information som florerade på Facebook tidigare ofta var personliga rapporter eller fråga-svar-inlägg som var svåra att granska och än svårare var det att veta vem som faktiskt låg bakom informationen.

The Immigration Policy Lab trycker i sin analys på att det är viktigt att förstå hur information sprids och hur flyktingar interagerar. Det underlättar arbetet med att få flyktingar att göra säkra, välunderbyggda val för sig själva och för sina familjer, menar IPL.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min