Sociala medier viktiga för den som flyr

7 sep 2023 • < 1 min

Tankesmedjan The Immigration Policy Lab (IPL) publicerade tidigare i somras en studie där man har tittat närmare på hur flyktingar och migranter använder sig av sociala medier för att ta del av och själva dela information.

Studien fokuserar på inbördeskriget i Syrien, ett krig som har tvingat 5,5 miljoner syrier att fly utomlands. The Immigration Policy Lab har analyserat innehållet, tonen och popularitetsnivån på Facebooksidor som är tänkta att stötta syriska flyktingar. Över 143 200 inlägg, mer än 800 000 kommentarer och metadata på arabiskspråkiga Facebooksidor, har granskats och det rör sig om material på Facebook under åren 2013-2018.

Tidigare studier har visat att smarta telefoner av många syriska flyktingar anses vara viktigare än mat, tak över huvudet eller andra förnödenheter. Med hjälp av sina telefoner kan de leta efter säkra resvägar och nås av uppdateringar om nuvarande eller potentiella säkerhetshot i länderna de är på väg till.

Situationen på sociala medier, i det här fallet Facebook, förändrades drastiskt 2016. Då började regeringar och biståndsorganisationer skapa webbsidor med information för att tillgodose flyktingars behov av pålitlig information. Detta gjordes delvis för att den information som florerade på Facebook tidigare ofta var personliga rapporter eller fråga-svar-inlägg som var svåra att granska och än svårare var det att veta vem som faktiskt låg bakom informationen.

The Immigration Policy Lab trycker i sin analys på att det är viktigt att förstå hur information sprids och hur flyktingar interagerar. Det underlättar arbetet med att få flyktingar att göra säkra, välunderbyggda val för sig själva och för sina familjer, menar IPL.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min