Ukrainska bibliotek aktiva i krigstid: "Vi tror på seger"

28 feb 2022 • 3 min

Mitt under pågående krig jobbar bibliotekarier i Ukraina för att bekämpa desinformation, göra kamouflagenät, hjälpa flyktingar och rädda värdefulla boksamlingar.

Kamouflagenät tillverkas på biblioteket i Lviv. Foto: Ukrainas biblioteksförening

I torsdags, när Ryssland invaderade Ukraina, var Biblioteksbladet i kontakt med biblioteksföreningen i Ukraina: ”Om vi överlever kommer vi att svara dig.” Nu har den verkställande direktören svarat på våra frågor och budskapet är tydligt: Korrekt information är viktigare än någonsin.

Yaroslava Soshynska är verkställande direktör för biblioteksföreningen i Ukraina. Oron finns där hela tiden.

”Fienden förstör våra hem och viktiga sätt för oss att kommunicera på. De plundrar banker och affärer, de dödar civila. Således är hotet om förstörda och plundrade bibliotek, men också om dödade bibliotekarier, ytterst närvarande.”

I sitt mejl skriver Yaroslava Soshynska att ukrainska bibliotekarier nu har vidtagit nödvändiga åtgärder för att bevara och skydda värdefulla boksamlingar. Att det är krig ökar förstås kraven på säkerhet både när det handlar om institutionerna i sig och individers säkerhet, påpekar biblioteksföreningens verkställande direktör.

Sedan Ryssland anföll Ukraina tidigt torsdag morgon har många, både internationella och nationella, organisationer och institutioner hört av sig till Yaroslava Soshynska och hennes kollegor för att visa sitt stöd. Hon påpekar vikten av att korrekt information om vad som händer i Ukraina just nu, sprids. Hon understryker den tacksamhet hon känner inför vad som görs för flyende ukrainare som får hjälp med mat, boende och förnödenheter. Tacksam är hon också över det stöd som visas världen över genom att till exempel byggnader lyses upp i de gulblå ukrainska färgerna.

Hotet om förstörda och plundrade bibliotek, men också om dödade bibliotekarier, är ytterst närvarande

Många bibliotek runt om i Ukraina är stängda för fysiska besök på grund av striderna, men nyhetsförmedling och biblioteksservice erbjuds online. Yaroslava Soshynska förklarar att man sedan pandemins början aktivt har utvecklat sina webbsidor och sin onlineservice. Samtidigt är hon tydlig med att de i Ukraina har erfarenhet av krig sedan 2014.

På frågan om vad bibliotek kan, och kanske till och med ska, spela för roll i krigstid, svarar hon:

”Bibliotek ska vara öppna och säkra platser för alla som behöver dem. Men det påverkas förstås av säkerhetsläget. Bibliotek ska i vilket fall som helst ge tillgång till pålitlig och verifierad information.”

Som exempel på bibliotekariers arbetsuppgifter nämner hon sådant som bibliotekspersonal i Lviv och Khmelnytskiy i västra Ukraina gör för tillfället:

De sprider officiell information, de slåss mot desinformation, de förbereder infrastrukturen för flytt till gömställen, de gör kamouflagenät, de ordnar tak över huvudet åt flyktingar, de samlar ihop mat, medicin och förnödenheter till soldater och andra som försvarar landet, men också till flyktingar. Bibliotekarier är även blodgivare och volontärer i olika sammanhang.

Yaroslava Soshynska har svarat på Biblioteksbladets frågor via mejl.

Bredden i engagemanget och i arbetet går hand i hand med inställningen biblioteksföreningen i Ukraina har till vad bibliotek ska vara: Sociala institutioner vars huvuduppgift är att hjälpa människor att möta utmaningar, se möjligheter och hitta lösningar. Biblioteksföreningens verkställande direktör menar att arbetet ukrainska bibliotek gör i krigstid går helt i linje med FN:s Agenda 2030-mål om fredliga och inkluderande institutioner.

Yaroslava Soshynska avslutar sitt mail: ”Vi är tacksamma för stödet från hela det progressiva världssamfundet. Vi tror på vår seger. Glory to Ukraine! Glory to heroes! Stötta Ukraina.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Sluta göra skillnad på barn!

När det gäller digitala litteraturtjänster måste bibliotekarien göra skillnad på barn beroende på vilket språk de vill läsa på. Det känns inte alls bra, skriver Peter Axelsson, chef för Regionbibliotek Stockholm.

25 maj 2022 • 2 min

Debatt

Fler samtal behövs om e-böcker på bibliotek

De senaste veckornas händelser verkar tyda på att lösningen på den knepiga frågan om digitala böcker på svenska folkbibliotek kan vara nära. Låt oss dock fortsätta diskutera utmaningar som bibliotekssektorn måste bemöta, skriver Maciej Liguzinski och Birgitta Wallin. Kanske kan Danmark visa oss vägen?

23 maj 2022 • 3 min

Nyheter

Digitala böcker – varför så komplext?

Inga fasta högstapriser, blandade affärsmodeller och framför allt: tro inte att det finns en enda lösning som är varaktig. Det är några av slutsatserna i rapporten om digitala böcker som Regionbibliotek Stockholm presenterade på torsdagen.

19 maj 2022 • 3 min

Nyheter

Statistik: stor minskning av fysiska lån

Pandemin påverkade de svenska biblioteken under 2021 men ändå anordnades det fler aktiviteter än under 2020. Det visar Kungliga bibliotekets officiella statistik som samtidigt avslöjar att de fysiska besöken minskade med 27 procent jämfört med året innan.

18 maj 2022 • 2 min

Nyheter

Polarbibblo ger status åt minoritetsspråken

Polarbibblo är inget vanligt bibliotek. Det är en växande digital plattform för barn där de kan spela, rita, läsa och skriva – inte bara på svenska utan även på samiska språk, meänkieli och i framtiden också finska och romani chib.

17 maj 2022 • 4 min

Nyheter

Stockholms stadsbibliotek kan lämna Ifla

Biblioteksbladet har i flera artiklar avslöjat anklagelser om mobbning och trakasserier inom den internationella biblioteksfederationen Ifla. Nu överväger Stockholms stadsbibliotek att säga upp sitt medlemskap i organisationen.

10 maj 2022 • 3 min