Ukrainska bibliotek aktiva i krigstid: "Vi tror på seger"
28 feb 2022 • 3 min
Mitt under pågående krig jobbar bibliotekarier i Ukraina för att bekämpa desinformation, göra kamouflagenät, hjälpa flyktingar och rädda värdefulla boksamlingar.
I torsdags, när Ryssland invaderade Ukraina, var Biblioteksbladet i kontakt med biblioteksföreningen i Ukraina: ”Om vi överlever kommer vi att svara dig.” Nu har den verkställande direktören svarat på våra frågor och budskapet är tydligt: Korrekt information är viktigare än någonsin.
Yaroslava Soshynska är verkställande direktör för biblioteksföreningen i Ukraina. Oron finns där hela tiden.
”Fienden förstör våra hem och viktiga sätt för oss att kommunicera på. De plundrar banker och affärer, de dödar civila. Således är hotet om förstörda och plundrade bibliotek, men också om dödade bibliotekarier, ytterst närvarande.”
I sitt mejl skriver Yaroslava Soshynska att ukrainska bibliotekarier nu har vidtagit nödvändiga åtgärder för att bevara och skydda värdefulla boksamlingar. Att det är krig ökar förstås kraven på säkerhet både när det handlar om institutionerna i sig och individers säkerhet, påpekar biblioteksföreningens verkställande direktör.
Sedan Ryssland anföll Ukraina tidigt torsdag morgon har många, både internationella och nationella, organisationer och institutioner hört av sig till Yaroslava Soshynska och hennes kollegor för att visa sitt stöd. Hon påpekar vikten av att korrekt information om vad som händer i Ukraina just nu, sprids. Hon understryker den tacksamhet hon känner inför vad som görs för flyende ukrainare som får hjälp med mat, boende och förnödenheter. Tacksam är hon också över det stöd som visas världen över genom att till exempel byggnader lyses upp i de gulblå ukrainska färgerna.
Hotet om förstörda och plundrade bibliotek, men också om dödade bibliotekarier, är ytterst närvarande
På frågan om vad bibliotek kan, och kanske till och med ska, spela för roll i krigstid, svarar hon:
”Bibliotek ska vara öppna och säkra platser för alla som behöver dem. Men det påverkas förstås av säkerhetsläget. Bibliotek ska i vilket fall som helst ge tillgång till pålitlig och verifierad information.”
Som exempel på bibliotekariers arbetsuppgifter nämner hon sådant som bibliotekspersonal i Lviv och Khmelnytskiy i västra Ukraina gör för tillfället:
De sprider officiell information, de slåss mot desinformation, de förbereder infrastrukturen för flytt till gömställen, de gör kamouflagenät, de ordnar tak över huvudet åt flyktingar, de samlar ihop mat, medicin och förnödenheter till soldater och andra som försvarar landet, men också till flyktingar. Bibliotekarier är även blodgivare och volontärer i olika sammanhang.
Bredden i engagemanget och i arbetet går hand i hand med inställningen biblioteksföreningen i Ukraina har till vad bibliotek ska vara: Sociala institutioner vars huvuduppgift är att hjälpa människor att möta utmaningar, se möjligheter och hitta lösningar. Biblioteksföreningens verkställande direktör menar att arbetet ukrainska bibliotek gör i krigstid går helt i linje med FN:s Agenda 2030-mål om fredliga och inkluderande institutioner.
Yaroslava Soshynska avslutar sitt mail: ”Vi är tacksamma för stödet från hela det progressiva världssamfundet. Vi tror på vår seger. Glory to Ukraine! Glory to heroes! Stötta Ukraina.”
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
0 kommentarer