Ukrainska bibliotek aktiva i krigstid: "Vi tror på seger"

28 feb 2022 • 3 min

Mitt under pågående krig jobbar bibliotekarier i Ukraina för att bekämpa desinformation, göra kamouflagenät, hjälpa flyktingar och rädda värdefulla boksamlingar.

Kamouflagenät tillverkas på biblioteket i Lviv. Foto: Ukrainas biblioteksförening

I torsdags, när Ryssland invaderade Ukraina, var Biblioteksbladet i kontakt med biblioteksföreningen i Ukraina: ”Om vi överlever kommer vi att svara dig.” Nu har den verkställande direktören svarat på våra frågor och budskapet är tydligt: Korrekt information är viktigare än någonsin.

Yaroslava Soshynska är verkställande direktör för biblioteksföreningen i Ukraina. Oron finns där hela tiden.

”Fienden förstör våra hem och viktiga sätt för oss att kommunicera på. De plundrar banker och affärer, de dödar civila. Således är hotet om förstörda och plundrade bibliotek, men också om dödade bibliotekarier, ytterst närvarande.”

I sitt mejl skriver Yaroslava Soshynska att ukrainska bibliotekarier nu har vidtagit nödvändiga åtgärder för att bevara och skydda värdefulla boksamlingar. Att det är krig ökar förstås kraven på säkerhet både när det handlar om institutionerna i sig och individers säkerhet, påpekar biblioteksföreningens verkställande direktör.

Sedan Ryssland anföll Ukraina tidigt torsdag morgon har många, både internationella och nationella, organisationer och institutioner hört av sig till Yaroslava Soshynska och hennes kollegor för att visa sitt stöd. Hon påpekar vikten av att korrekt information om vad som händer i Ukraina just nu, sprids. Hon understryker den tacksamhet hon känner inför vad som görs för flyende ukrainare som får hjälp med mat, boende och förnödenheter. Tacksam är hon också över det stöd som visas världen över genom att till exempel byggnader lyses upp i de gulblå ukrainska färgerna.

Hotet om förstörda och plundrade bibliotek, men också om dödade bibliotekarier, är ytterst närvarande

Många bibliotek runt om i Ukraina är stängda för fysiska besök på grund av striderna, men nyhetsförmedling och biblioteksservice erbjuds online. Yaroslava Soshynska förklarar att man sedan pandemins början aktivt har utvecklat sina webbsidor och sin onlineservice. Samtidigt är hon tydlig med att de i Ukraina har erfarenhet av krig sedan 2014.

På frågan om vad bibliotek kan, och kanske till och med ska, spela för roll i krigstid, svarar hon:

”Bibliotek ska vara öppna och säkra platser för alla som behöver dem. Men det påverkas förstås av säkerhetsläget. Bibliotek ska i vilket fall som helst ge tillgång till pålitlig och verifierad information.”

Som exempel på bibliotekariers arbetsuppgifter nämner hon sådant som bibliotekspersonal i Lviv och Khmelnytskiy i västra Ukraina gör för tillfället:

De sprider officiell information, de slåss mot desinformation, de förbereder infrastrukturen för flytt till gömställen, de gör kamouflagenät, de ordnar tak över huvudet åt flyktingar, de samlar ihop mat, medicin och förnödenheter till soldater och andra som försvarar landet, men också till flyktingar. Bibliotekarier är även blodgivare och volontärer i olika sammanhang.

Yaroslava Soshynska har svarat på Biblioteksbladets frågor via mejl.

Bredden i engagemanget och i arbetet går hand i hand med inställningen biblioteksföreningen i Ukraina har till vad bibliotek ska vara: Sociala institutioner vars huvuduppgift är att hjälpa människor att möta utmaningar, se möjligheter och hitta lösningar. Biblioteksföreningens verkställande direktör menar att arbetet ukrainska bibliotek gör i krigstid går helt i linje med FN:s Agenda 2030-mål om fredliga och inkluderande institutioner.

Yaroslava Soshynska avslutar sitt mail: ”Vi är tacksamma för stödet från hela det progressiva världssamfundet. Vi tror på vår seger. Glory to Ukraine! Glory to heroes! Stötta Ukraina.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min