Klart med ny generalsekreterare

6 mar 2023 • < 1 min

Än så länge är det hemligt vem det blir, men det är spikat vem som tar över efter Karin Linder i Svensk biblioteksförening. ”En drömkandidat.”

Intresset för att ta över som generalsekreterare i Svensk biblioteksförening var stort. Över 40 kandidater fanns att välja bland, något som ordförande Helene Öberg, tycker är positivt.

– Det är jätteroligt. Det visar att det här är en attraktiv versamhet och att många vill jobba med Svensk biblioteksförening.

Karin Linder lämnade posten som generalsekreterare efter sex år, strax före årsskiftet, för att börja jobba på Svenska journalistförbundet. Svensk biblioteksförening tog hjälp av en rekryteringsbyrå för att hitta hennes ersättare. Rekryteringsbyrån hade annons ute, men letade också aktivt själva efter lämpliga kandidater. De letade brett, både inom och utanför bibliotekssfären.

Och nu har alltså en av de över 40 kandidaterna valts ut. Föreningen vill dock hålla det hemligt i ytterligare någon vecka eller två för att alla som behöver få informationen först ska hinna få det innan det blir offentligt.

– Vi har hållit tidsplanen, intresset var stort och vi har en drömkandidat. Jag skulle säga att det har gått riktigt bra, säger Helene Öberg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min