Klart med ny generalsekreterare

6 mar 2023 • < 1 min

Än så länge är det hemligt vem det blir, men det är spikat vem som tar över efter Karin Linder i Svensk biblioteksförening. ”En drömkandidat.”

Intresset för att ta över som generalsekreterare i Svensk biblioteksförening var stort. Över 40 kandidater fanns att välja bland, något som ordförande Helene Öberg, tycker är positivt.

– Det är jätteroligt. Det visar att det här är en attraktiv versamhet och att många vill jobba med Svensk biblioteksförening.

Karin Linder lämnade posten som generalsekreterare efter sex år, strax före årsskiftet, för att börja jobba på Svenska journalistförbundet. Svensk biblioteksförening tog hjälp av en rekryteringsbyrå för att hitta hennes ersättare. Rekryteringsbyrån hade annons ute, men letade också aktivt själva efter lämpliga kandidater. De letade brett, både inom och utanför bibliotekssfären.

Och nu har alltså en av de över 40 kandidaterna valts ut. Föreningen vill dock hålla det hemligt i ytterligare någon vecka eller två för att alla som behöver få informationen först ska hinna få det innan det blir offentligt.

– Vi har hållit tidsplanen, intresset var stort och vi har en drömkandidat. Jag skulle säga att det har gått riktigt bra, säger Helene Öberg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min