Kluvenhet hos personalen: Ska biblioteket stänga?
3 apr 2020 • 3 min
Ska biblioteken hålla öppet trots risk för smittspridning? Självklart, tycker många bibliotekarier. Andra är mer tveksamma. ”Det finns en oro hos personalen”


– Vi betyder mycket för människor. Och många tar för givet att vi bara finns där, i det här öppna rummet som samlar folk. Vi tycker att det är viktigt att finnas där, samtidigt är man orolig för egen del. Vissa av oss har närstående som tillhör riskgrupperna och vill inte bli smittade.
Så säger en folkbibliotekarie i en mellanstor stad i södra halvan av landet. Hon har jobbat som bibliotekarie i ungefär tio år, men hon väljer att vara anonym. Dels för att hon inte tycker att det bara handlar om just hennes bibliotek, utan om många. Och dels för att det är ett känsligt ämne att lyfta. Hon vill ändå peka på kluvenheten som finns, å ena sidan oron för att bli smittad och sprida smittan, å andra sidan det viktiga uppdraget att finnas där för invånarna.
– Regeringen har sagt att man ska undvika att samlas, men här samlas folk och vi inbjuder till det. Vi har grupprum och datorer som står tätt. Det pratas mycket om hur det är i affärer, kanske borde det pratas om biblioteken också.
Samtidigt som gymnasieskolorna har stängt för att begränsa smittspridningen samlas en del gymnasieelever i stället på biblioteket, berättar hon vidare.
– Det är många som kommer som inte har någon annanstans att vara. Och det vi har sett tidigare, att samhällsproblemen flyttar in i biblioteket och att exempelvis psykiskt sjuka kommer hit, de fortsätter att komma.
Många tar för givet att vi bara finns där
Bibliotekarien tycker på ett sätt att det vore en lättnad om biblioteken stängde som öppet rum och bara jobbade med att nå låntagare på andra sätt.
– På sätt och vis, men det vore också väldigt sorgligt.
Men hon tror också att det finns sätt att jobba så att personalen blir trygg och ändå fortsätta att hålla öppet. Framför allt tycker hon att personalens oro måste tas på allvar.
– Man måste ordna så att man känner sig trygg när man jobbar. Inte bara ta för givet att vi går ut där dag efter dag.
En tråd i facebookgruppen ”Bibliotek i coronakris” visar kluvenheten som finns i bibliotekskåren. Meningarna går isär bland bibliotekarierna om huruvida biblioteken borde stänga eller inte.
Läs mer: Corona har stängt bibliotek i hela världen
Här är några av kommentarerna:
”Jag anser självklart att det ska vara öppet. Våra besökare använder sunt förnuft…”
”Jag tycker absolut att biblioteken bör stänga, för att hjälpa till att hejda smittspridningen. Många folkbibliotek verkar vittna om att det fortfarande kommer både sjuka och personer i riskgrupper.”
”Kan vi som bibliotek bidra till att rädda människoliv i den här extrema situationen är det för mig en självklarhet att vi ska stänga i några veckor.”
”Biblioteken ska vara öppna så länge det är möjligt.”
”Själv är jag riskgrupp och lite nojig av att jobba. Har blivit befriad från yttre tjänst dock men måste röra mig i bokhallen ändå”.
”Det överordnade i sammanhanget bör vara att minska smittospridningen och säkerställa en bra arbetsmiljö för de anställda. Underordnat är att låta 70-plussare läsa papperstidning och låta studenter som SKA plugga hemifrån, GRUPParbeta på biblioteket!”
”Håll öppet, anpassa hur för att minimera smittorisken.”
Inlägg från anonym bibliotekarie
Biblioteken håller i alla fall öppet Vi är till för alla och hit kommer alla. Här sitter de sida vid sida. Här möts de i dörren, i hissen eller i kön till utlåningsautomaterna unga som gamla friska som sjuka. Som de alltid gör. För många är våra rum ett vardagsrum som de inte vill vara utan. En del ska bara in och lämna en bok. Andra behöver hjälp av hukande personal vid datorn timme efter timme. Distans finns det inte så mycket av här. Inte heller handsprit. Våra informationsskyltar om att hålla avstånd når inte fram genom behovet av vår service. Men vi är stolta, vi tror på vår verksamhet och på vikten av den i tider som denna. Vi känner oss behövda. Om inte biblioteket har öppet, vad händer då med samhället, med kommunen? Vi måste behålla det större perspektivet och se vårt uppdrag. Se att folkbiblioteken har en unik ställning, spelar en viktig roll. Vi ser till att folket får göra någonting de brukar, någonting som är normalt i dessa tider. Vi inger framtidstro och hopp. Vi är motsatsen till panik. Vi låter besökarna fatta sina egna beslut. Dem kan vi inte ta ansvar för. Vi följer lagen, så att vi inte får böter, men ansvarar inte mer än någon annan när det kommer till smittspridning. Vi är inte vårdpersonal med skyhög arbetsbelastning och högriskpatienter. Vår oro är inte skäl nog att stanna hemma, det vet vi. Det ska mycket till för att vi ska ge upp. Utan munskydd, utan bogvisir, går vi ut till våra informationsdiskar. Vi går till botten där vi står, men flaggan den går i topp.Senaste nytt

Samtal om folkbibliotekens ekonomi
Hur ska folkbiblioteken hantera det ekonomiska stålbad som väntar i landets kommuner? Det är temat för ett samtal på kultureventet Folk och kultur i Eskilstuna i dag, torsdag.
9 feb 2023 • < 1 min
Biblioteken på svältkur – vem bryr sig?
Varannan svensk besöker aldrig ett bibliotek. När de saknar relevans för så många borde ingen bli förvånad över krympta budgetar.
8 feb 2023 • < 1 min

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer