Kristinehamn stärker kontakten med föreningslivet

9 jun 2021 • 2 min

Biblioteket i Kristinehamn har inrättat en tjänst för en bibliotekarie som ska ha kontakt med civilsamhället. Den tydliga intentionen kommer att underlätta arbetet, säger Linn Lundtoft som tillträder jobbet i september.

Kristinehamns bibliotek

Till hösten får Kristinehamn en bibliotekarie med ansvar för kontakter med civilsamhället. Tjänsten är helt ny och kommunens bibliotekschef Lena Saltberg säger att hon inte känner till något annat bibliotek med en bibliotekarie i motsvarande roll.

Lena Saltberg, bibliotekschef i Kristinehamn.

–  I alla fall inte att man säger att uppgiften är att hålla i civilsamhällsfrågor, säger hon.
Den nya bibliotekarien kommer att jobba uppsökande, utanför verksamhetens lokaler.
–  Vi måste våga tänka utanför bibliotekets väggar, ha lite vidare vyer än vi haft tidigare, säger Lena Saltberg.
Det är Linn Lundtoft som 1 september tillträder den nya tjänsten. Hon har jobbat med bibliotekets bokbuss sedan 2013.
– Jag kan nog använda en hel del erfarenhet därifrån och använda bokbussen som medel för att nå ut till civilsamhället.
Linn Lundtoft understryker att biblioteket redan har upparbetade kontakter med det lokala föreningslivet. Förutom att hon kommer att fördela kommunala bidrag till dessa föreningar, är kontakterna inte nya, påpekar hon.
Men till skillnad från tidigare är uppgiften identifierad och beskriven. Vilken betydelse har det?

Linn Lundtoft är från och med i september bibliotekarie med ansvar för kontakter med civilsamhället.

–Jag tror att det blir lättare att forma tjänsten utifrån en tydlig intention. Det handlar inte bara om en bibliotekarie i lånedisken med lite kontakter med civilsamhället, utan det är en medveten satsning för att få ett riktigt bra samarbete, säger Linn Lundtoft.

Fotnot: Biblioteksbladet tar gärna emot exempel på hur lokalt samarbete mellan bibliotek och civilsamhälle organiseras (och vad själva samarbetet handlar om). Skriv och berätta! redaktion@biblioteksbladet.se

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min