Kulturrådet: Stort behov av fortsatt stöd till biblioteken

2 mar 2022 • < 1 min

Mer personal. Det är vad de flesta bibliotek önskar i sina ansökningar till Stärkta bibliotek.

Socialbibliotekarie, landsbygdsbibliotekarie eller ungdomsbibliotekarie. Det är några av önskemålen när bibliotek ansöker om medel från Stärkta bibliotek. Nästan oavsett inriktning i ansökan är det tydligt att biblioteken behöver mer personal, skriver Kulturrådet i en delredovisning. ”Vi ser ett stort behov av fortsatt stöd för folkbiblioteksutveckling till kommunerna.”

Även andra yrkesgrupper efterfrågas i flera av ansökningarna, exempelvis it-pedagoger, fritidspedagoger och flerspråkiga biblioteksvärdar. Konsulter av olika slag ingår också i flera av ansökningarna, bland annat webbkonsulter och tillgänglighetskonsulter.

Kulturrådet konstaterar i sin rapport att de som rekryteras inom Stärkta bibliotek är tillfällig personal och att en möjlighet till fortsatt stöd skulle ge ökad stabilitet och långsiktighet.

Inför 2021 var söktrycket hårt, med 258 ansökningar. Många av ansökningarna handlade om en återgång efter pandemin. Att bidragen från Stärkta bibliotek har funktionen av ett krisstöd kommer troligen att bli ännu tydligare i årets ansökningar, spår Kulturrådet.

Den 8 mars börjar ansökningsomgången för 2022. Biblioteken kan söka fram till den 5 april och beslut fattas i mitten av juni.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min