Låg arbetslöshet bland bibliotekspersonal

16 feb 2023 • < 1 min

Arbetslösheten är mycket låg bland bibliotekspersonal, enligt en rapport från fackförbundet Dik. Och de sämre tider som väntar kommer troligen inte påverka bibliotekssektorn i stor utsträckning.

Historiskt låg. Så beskriver Dik arbetslösheten för personer som jobbar på bibliotek. Siffran ligger på 1,5 procent. Ännu lägre är den (endast 1 procent) bland personer som arbetar på arkiv.

Bland alla Diks medlemmar, som även innefattar bland annat museipersonal och kommunikatörer, är arbetslösheten något lägre bland kvinnor (2 procent) än män (2,5 procent).

Samtidigt flaggar fackförbundet för den ökade arbetslösheten som väntas under 2023 och 2024. Men den kommer troligen inte att påverka bibliotekspersonalen i någon större utsträckning då det fortfarande råder brist på utbildade bibliotekarier.

Förbundet varnar dock för att de som kommer att drabbas när tiderna blir sämre är grupper som redan i dag är överrepresenterade bland arbetslösa, exempelvis personer födda i utlandet samt personer med låg utbildning eller nedsatt arbetsförmåga.

Bland utrikes födda bibliotekarier är arbetslösheten fyra gånger högre än bland inrikes födda, enligt rapporten.

– Den höga arbetslösheten bland utrikes födda är ett stort underbetyg till hela samhället. Alla arbetsgivare måste jobba aktivt för att anställa fler utrikes födda och motverka diskriminering, säger Johanna Alm Dahlin, utredningsansvarig på Dik, i ett pressmeddelande.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min