En påse böcker, tack!

2 maj 2013 • 2 min

Bokkassar från biblioteket verkar vara ett populärt sätt att arbeta läsfrämjande med och även möta läshungriga låntagares behov. I Växjö...

Bokkassar från biblioteket verkar vara ett populärt sätt att arbeta läsfrämjande med och även möta läshungriga låntagares behov. I Växjö har man arbetat med bokkassar för bokcirklar och för stressade småbarnsföräldrar sedan ett par år tillbaka.

För en tid sedan berättade BBL om Läsgodis-projektet i Huddinge, som bl a går ut på att placera ut läckra tygpåsar med böcker att låna hem runt om i kommunen.

På Växjö stadsbibliotek med filialer erbjuder man sedan 2011 så kallade bokcirkelkassar. Varje bokcirkelkasse innehåller åtta exemplar av samma titel. I kassen finns också en presentation av författaren samt förslag på allmänna diskussionsfrågor. En person lånar hela kassen, man kan inte plocka ut enstaka böcker ur kassarna. Lånetiden är 42 dagar, alltså lite längre än vanlig lånetid.

– Antalet kassar ökar hela tiden. Idag har vi över 90 kassar med böcker. De flesta innehåller skönlitteratur som vänder sig till vuxna. Några innehåller biografier och det finns tre kassar som innehåller böcker om tre olika miljöfrågor. I dessa kassar är det olika böcker, men om samma ämne. Nu har vi också plockat fram tio kassar med ungdomsböcker för att även främja gruppläsningen hos unga, berättar bibliotekarie Joakim Granlund.
– Utlåningen är riktigt bra på dessa kassar och våra låntagare är nöjda med denna tjänst.

Biblioteket erbjuder också bokkassar med barnböcker.
– Jag märkte att en del småbarnsföräldrar var så stressade när de besökte det filialbibliotek, där jag arbetar. Då föddes idén att ha färdigpackade kassar här.  Det är en uppskattad tjänst, berättar bibliotekarie Nina Stigsdotter Benitez.

Det finns kassar med böcker för de allra yngsta, 0-3 år, samt andra kassar med böcker för barn 3-6 år. Varje kasse innehåller 8 olika böcker och man lånar hela kassen. Det är olika typer av böcker och tillsammans visar de bredden i bibliotekets utbud. Det är vanlig lånetid, dvs 28 dagar. Det finns drygt 70 påsar böcker, de äldsta från år 2009. Påsarna är gjorda av Textilverksta´n i Växjö och är numrerade för att man lättare ska komma ihåg vilka man redan har lånat.

Både bokcirkelkassar och ”En påse böcker” finns på stadsbiblioteket och samtliga filialbibliotek och de går att reservera.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min