En påse böcker, tack!

2 maj 2013 • 2 min

Bokkassar från biblioteket verkar vara ett populärt sätt att arbeta läsfrämjande med och även möta läshungriga låntagares behov. I Växjö...

Bokkassar från biblioteket verkar vara ett populärt sätt att arbeta läsfrämjande med och även möta läshungriga låntagares behov. I Växjö har man arbetat med bokkassar för bokcirklar och för stressade småbarnsföräldrar sedan ett par år tillbaka.

För en tid sedan berättade BBL om Läsgodis-projektet i Huddinge, som bl a går ut på att placera ut läckra tygpåsar med böcker att låna hem runt om i kommunen.

På Växjö stadsbibliotek med filialer erbjuder man sedan 2011 så kallade bokcirkelkassar. Varje bokcirkelkasse innehåller åtta exemplar av samma titel. I kassen finns också en presentation av författaren samt förslag på allmänna diskussionsfrågor. En person lånar hela kassen, man kan inte plocka ut enstaka böcker ur kassarna. Lånetiden är 42 dagar, alltså lite längre än vanlig lånetid.

– Antalet kassar ökar hela tiden. Idag har vi över 90 kassar med böcker. De flesta innehåller skönlitteratur som vänder sig till vuxna. Några innehåller biografier och det finns tre kassar som innehåller böcker om tre olika miljöfrågor. I dessa kassar är det olika böcker, men om samma ämne. Nu har vi också plockat fram tio kassar med ungdomsböcker för att även främja gruppläsningen hos unga, berättar bibliotekarie Joakim Granlund.
– Utlåningen är riktigt bra på dessa kassar och våra låntagare är nöjda med denna tjänst.

Biblioteket erbjuder också bokkassar med barnböcker.
– Jag märkte att en del småbarnsföräldrar var så stressade när de besökte det filialbibliotek, där jag arbetar. Då föddes idén att ha färdigpackade kassar här.  Det är en uppskattad tjänst, berättar bibliotekarie Nina Stigsdotter Benitez.

Det finns kassar med böcker för de allra yngsta, 0-3 år, samt andra kassar med böcker för barn 3-6 år. Varje kasse innehåller 8 olika böcker och man lånar hela kassen. Det är olika typer av böcker och tillsammans visar de bredden i bibliotekets utbud. Det är vanlig lånetid, dvs 28 dagar. Det finns drygt 70 påsar böcker, de äldsta från år 2009. Påsarna är gjorda av Textilverksta´n i Växjö och är numrerade för att man lättare ska komma ihåg vilka man redan har lånat.

Både bokcirkelkassar och ”En påse böcker” finns på stadsbiblioteket och samtliga filialbibliotek och de går att reservera.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min