En påse böcker, tack!

2 maj 2013 • 2 min

Bokkassar från biblioteket verkar vara ett populärt sätt att arbeta läsfrämjande med och även möta läshungriga låntagares behov. I Växjö...

Bokkassar från biblioteket verkar vara ett populärt sätt att arbeta läsfrämjande med och även möta läshungriga låntagares behov. I Växjö har man arbetat med bokkassar för bokcirklar och för stressade småbarnsföräldrar sedan ett par år tillbaka.

För en tid sedan berättade BBL om Läsgodis-projektet i Huddinge, som bl a går ut på att placera ut läckra tygpåsar med böcker att låna hem runt om i kommunen.

På Växjö stadsbibliotek med filialer erbjuder man sedan 2011 så kallade bokcirkelkassar. Varje bokcirkelkasse innehåller åtta exemplar av samma titel. I kassen finns också en presentation av författaren samt förslag på allmänna diskussionsfrågor. En person lånar hela kassen, man kan inte plocka ut enstaka böcker ur kassarna. Lånetiden är 42 dagar, alltså lite längre än vanlig lånetid.

– Antalet kassar ökar hela tiden. Idag har vi över 90 kassar med böcker. De flesta innehåller skönlitteratur som vänder sig till vuxna. Några innehåller biografier och det finns tre kassar som innehåller böcker om tre olika miljöfrågor. I dessa kassar är det olika böcker, men om samma ämne. Nu har vi också plockat fram tio kassar med ungdomsböcker för att även främja gruppläsningen hos unga, berättar bibliotekarie Joakim Granlund.
– Utlåningen är riktigt bra på dessa kassar och våra låntagare är nöjda med denna tjänst.

Biblioteket erbjuder också bokkassar med barnböcker.
– Jag märkte att en del småbarnsföräldrar var så stressade när de besökte det filialbibliotek, där jag arbetar. Då föddes idén att ha färdigpackade kassar här.  Det är en uppskattad tjänst, berättar bibliotekarie Nina Stigsdotter Benitez.

Det finns kassar med böcker för de allra yngsta, 0-3 år, samt andra kassar med böcker för barn 3-6 år. Varje kasse innehåller 8 olika böcker och man lånar hela kassen. Det är olika typer av böcker och tillsammans visar de bredden i bibliotekets utbud. Det är vanlig lånetid, dvs 28 dagar. Det finns drygt 70 påsar böcker, de äldsta från år 2009. Påsarna är gjorda av Textilverksta´n i Växjö och är numrerade för att man lättare ska komma ihåg vilka man redan har lånat.

Både bokcirkelkassar och ”En påse böcker” finns på stadsbiblioteket och samtliga filialbibliotek och de går att reservera.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min