En påse böcker, tack!

2 maj 2013 • 2 min

Bokkassar från biblioteket verkar vara ett populärt sätt att arbeta läsfrämjande med och även möta läshungriga låntagares behov. I Växjö...

Bokkassar från biblioteket verkar vara ett populärt sätt att arbeta läsfrämjande med och även möta läshungriga låntagares behov. I Växjö har man arbetat med bokkassar för bokcirklar och för stressade småbarnsföräldrar sedan ett par år tillbaka.

För en tid sedan berättade BBL om Läsgodis-projektet i Huddinge, som bl a går ut på att placera ut läckra tygpåsar med böcker att låna hem runt om i kommunen.

På Växjö stadsbibliotek med filialer erbjuder man sedan 2011 så kallade bokcirkelkassar. Varje bokcirkelkasse innehåller åtta exemplar av samma titel. I kassen finns också en presentation av författaren samt förslag på allmänna diskussionsfrågor. En person lånar hela kassen, man kan inte plocka ut enstaka böcker ur kassarna. Lånetiden är 42 dagar, alltså lite längre än vanlig lånetid.

– Antalet kassar ökar hela tiden. Idag har vi över 90 kassar med böcker. De flesta innehåller skönlitteratur som vänder sig till vuxna. Några innehåller biografier och det finns tre kassar som innehåller böcker om tre olika miljöfrågor. I dessa kassar är det olika böcker, men om samma ämne. Nu har vi också plockat fram tio kassar med ungdomsböcker för att även främja gruppläsningen hos unga, berättar bibliotekarie Joakim Granlund.
– Utlåningen är riktigt bra på dessa kassar och våra låntagare är nöjda med denna tjänst.

Biblioteket erbjuder också bokkassar med barnböcker.
– Jag märkte att en del småbarnsföräldrar var så stressade när de besökte det filialbibliotek, där jag arbetar. Då föddes idén att ha färdigpackade kassar här.  Det är en uppskattad tjänst, berättar bibliotekarie Nina Stigsdotter Benitez.

Det finns kassar med böcker för de allra yngsta, 0-3 år, samt andra kassar med böcker för barn 3-6 år. Varje kasse innehåller 8 olika böcker och man lånar hela kassen. Det är olika typer av böcker och tillsammans visar de bredden i bibliotekets utbud. Det är vanlig lånetid, dvs 28 dagar. Det finns drygt 70 påsar böcker, de äldsta från år 2009. Påsarna är gjorda av Textilverksta´n i Växjö och är numrerade för att man lättare ska komma ihåg vilka man redan har lånat.

Både bokcirkelkassar och ”En påse böcker” finns på stadsbiblioteket och samtliga filialbibliotek och de går att reservera.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min