En påse böcker, tack!

2 maj 2013 • 2 min

Bokkassar från biblioteket verkar vara ett populärt sätt att arbeta läsfrämjande med och även möta läshungriga låntagares behov. I Växjö...

Bokkassar från biblioteket verkar vara ett populärt sätt att arbeta läsfrämjande med och även möta läshungriga låntagares behov. I Växjö har man arbetat med bokkassar för bokcirklar och för stressade småbarnsföräldrar sedan ett par år tillbaka.

För en tid sedan berättade BBL om Läsgodis-projektet i Huddinge, som bl a går ut på att placera ut läckra tygpåsar med böcker att låna hem runt om i kommunen.

På Växjö stadsbibliotek med filialer erbjuder man sedan 2011 så kallade bokcirkelkassar. Varje bokcirkelkasse innehåller åtta exemplar av samma titel. I kassen finns också en presentation av författaren samt förslag på allmänna diskussionsfrågor. En person lånar hela kassen, man kan inte plocka ut enstaka böcker ur kassarna. Lånetiden är 42 dagar, alltså lite längre än vanlig lånetid.

– Antalet kassar ökar hela tiden. Idag har vi över 90 kassar med böcker. De flesta innehåller skönlitteratur som vänder sig till vuxna. Några innehåller biografier och det finns tre kassar som innehåller böcker om tre olika miljöfrågor. I dessa kassar är det olika böcker, men om samma ämne. Nu har vi också plockat fram tio kassar med ungdomsböcker för att även främja gruppläsningen hos unga, berättar bibliotekarie Joakim Granlund.
– Utlåningen är riktigt bra på dessa kassar och våra låntagare är nöjda med denna tjänst.

Biblioteket erbjuder också bokkassar med barnböcker.
– Jag märkte att en del småbarnsföräldrar var så stressade när de besökte det filialbibliotek, där jag arbetar. Då föddes idén att ha färdigpackade kassar här.  Det är en uppskattad tjänst, berättar bibliotekarie Nina Stigsdotter Benitez.

Det finns kassar med böcker för de allra yngsta, 0-3 år, samt andra kassar med böcker för barn 3-6 år. Varje kasse innehåller 8 olika böcker och man lånar hela kassen. Det är olika typer av böcker och tillsammans visar de bredden i bibliotekets utbud. Det är vanlig lånetid, dvs 28 dagar. Det finns drygt 70 påsar böcker, de äldsta från år 2009. Påsarna är gjorda av Textilverksta´n i Växjö och är numrerade för att man lättare ska komma ihåg vilka man redan har lånat.

Både bokcirkelkassar och ”En påse böcker” finns på stadsbiblioteket och samtliga filialbibliotek och de går att reservera.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min