Läsning i fokus på årets bokmässa
8 jun 2023 • 2 min
Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.
Sandra Lewinsson presenterade höjdpunkterna för bibliotekarier i Bokmässans program 2023.
Bokmässan 2023 inleds med ett litteraturpolitiskt toppmöte där läsning, litteratur och läsningens kraft ska diskuteras.
– Läsningen minskar i alla åldrar och vi läser allt mindre hemma och i skolan. De socioekonomiska skillnaderna är påtagliga, sade Frida Edman, vd för Bokmässan vid en pressträff på torsdagen då årets program presenterades.
– Vi ska också ta vårt ansvar och påtala vikten av litteratur och läsning,
Bokmässan har också tänkt till extra för att barn och unga ska känna sig välkomna. I ett särskilt lästält kan barn skaffa bibliotekskort och lyssna på kändisar som läser sagor. En representant från Drakar och dragqueens kommer också att gästa barnområdet på mässan.
Biblioteksscenen är tillbaka och bibliotekens roll i samhället lyfts liksom framtiden för bibliotek. Med tanke på inställda sagostunder frågar sig också bokmässan: ”Hur kan vi göra biblioteken ännu farligare?”
– Uppenbarligen upplevs biblioteken som en farlig plats. Men är det kontroll över verksamheten som behövs, frågar sig Sandra Lewinsson som ansvarar för förskola, skola och bibliotek på Bokmässan.
Programpunkten som handlar om hur biblioteken kan skapa medborgare som tänker friare, bryter mot normer, blir bättre på källkritik och ställer krav på sina politiker arrangeras av Sveriges författarförbund.
Frågan om bemannade skolbibliotek har en självklar plats på Bokmässan och bland gästerna finns Gustav Fridolin, regeringens tidigare utredare, Linnea Lindquist, biträdande rektor på Hammarkullsskolan och Eric Haraldsson, skolbibliotekarie och ledamot i Läsrådet.
Teman för Bokmässan 2023 är judisk kultur, staden och musik. Föreningen Judisk kultur i Sverige är också hedersgäst på årets mässa.
(Några) programpunkter du inte bör missa
Sandra Lewinssons tips från Bokmässans program 2023:
- Immersiva medier på bibliotek – Martin Törnros berättar om hur man kan bygga olika upplevelser för besökare med hjälp av det immersiva formatet, som exempelvis VR. Arrangör Biblioteksutveckling i Östergötland. Torsdag kl 10.
- Plats för enskildhet i stadens gemensamma rum – Kyrkor och bibliotek är platser där det finns gemenskap utan samtal för den som söker stillhet och tystnad. Arrangör Svenska kyrkan. Torsdag kl 11.
- Biblioteket mitt i byn – Varför händer det så mycket på, runt och kring norska bibliotek? Ett samtal om den norska biblioteksscenen med nationalbibliotekarie Aslak Sira Myhre och Merete Lie, chef på Deichman Björvika. Arrangör: Norges ambassad. Torsdag kl 12.
- Skolbibliotek för dummies – Fördelarna med bemannade skolbibliotek diskuteras av Linnea Lindquist, biträdande rektor på Hammarkullsskolan och skolbibliotekarie Eric Haraldsson. Fredag kl 10.
- Vad är en bibliotekarie värd? – Löneutveckling och kommunala budgetar lyfts på seminariet där samtalet kretsar kring vad bibliotekarier och bibliotekens verksamhet egentligen är värd. Arrangör: fackförbundet Dik. Fredag kl 13.
- Hur gör vi biblioteken ännu farligare? – Uppenbarligen är biblioteken en skrämmande plats vars verksamhet behöver kontrolleras. Kan biblioteken bli ännu farligare? Kring detta samtalar författaren Stefan Jonsson, bibliotekarie Soledad Cartagena och Gustav Fridolin, tidigare utredare av skolbibliotek med författare Balsam Karam. Arrangör Sveriges författarförbund. Fredag kl 14.
1 kommentarer
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Läsningen minskar och det är ett problem, och därför ska vi se till att biblioteken blir mer ovälkomnande miljöer för alla som inte delar woke-vänsterns världsbild… Vilket ska diskuteras av en panel bestående av tre personer som alla står LÅNGT till vänster om den genomsnittliga svensken…
Jag beklagar, men jag blir mer och mer övertygad om att biblioteksvärlden, och egentligen kulturvärlden i stort, är en syrefattig bubbla som till varje pris måste spräckas om kultur och verklig kunskap ska kunna frodas i samhället.