Mingel och glädje när priser delades ut
16 nov 2023 • 3 min
Det var viktiga insatser och tunga verk som hyllades på torsdagen när Svensk biblioteksförening delade ut årets priser.
Efter publiken på plats och publiken som följde prisutdelningen digitalt hade hälsats välkommen av generalsekreterare Silvia Ernhagen lämnade hon över till kvällens konferencier, Eva Fred. Hon inledde kvällen med att dela ut Aniarapriset till Karolina Ramqvist för boken Bröd och mjölk som beskrevs som en roman och ett minnesarbete.
– Boken handlar mycket om min mormor, berättade Karolina Ramqvist.
– Jag ville skriva om tiden som jag själv upplevt och som har rasat genom mig och också min mormors tid.
Hon berättade att hon till en början hade känt skam för att skriva en bok om något så vardagligt som mat.
– Jag mötte kollegor som sa, ’oj, du har väl inte skrivit om mat?’
– Men för mig är analogin väldigt kännbar, jag tror att jag ville sträcka fram texten till läsare för att man ska sluka den.
Vandringspriset Årets mobila bibliotek gick till Nadja Grundström Fjellner och Marica Lagerström från den samiska biblioteksbussen Julla Májja, som betyder ungefär Maja på rull.
– Vi blev jätteöverraskade. Tidigare pristagare har varit stora, fina biblioteksbussar. Vi trodde inte att vi skulle få pris, vi har en skåpbil som vi drar en presenning över om det regnar för att böckerna inte ska bli blöta när vi öppnar bakdörrarna, säger Nadja Grundström Fjellner, som är yrkeschaufför och projektledare.
– Det är roligt och viktigt att Västerbottens inland uppmärksammas, säger Marica Lagerström, som jobbar som projektanställd med biblioteksbussen.
– Det här är inte bara en bokbuss, utan en buss för samisk kultur.

Bengt Hjelmqvists pris gick till Mimmi Söderlund på Västerås stadsbibliotek för arbetet med hbtqi-frågor.
– Jag har med mig det som Bengt Hjelmqvist sa: Vi går mot alltmer komplicerade tider och då behövs aktiva bibliotek, sade Mimmi Söderlund från scenen och möttes av applåder när hon avslutade sitt tacktal:
– Jag är jätteglad och tacksam för priset. Och jag tillhör ett skrå som värdesätter demokratin väldigt högt. Man köper inte in hatisk litteratur, man ställer inte in sagostunder med Drag Story Hour och man anger inte.
Och därefter var det dags för just Miss Shameless och Lady Busty från Drag Story Hour att gå upp på scenen och ta emot Greta Renborgs pris.
– När vi själva var barn hade vi behövt det här, det hade hjälpt oss enormt mycket på vägen, sade Lady Busty.
Collijnpriset gick till Alexander Björklund Hammar för bästa uppsats. Han har läst biblioteks- och informationsvetenskap vid Uppsala universietet.
– Jag ville undersöka vilka informationsbehov forskare har och om det finns sätt underlätta arbetet med digitala hjälpmedel.
Barnrättsutmärkelsen Elefanten gick till Tiotretton, biblioteket för unga på Kulturhuset i Stockholm.
Nils Holgersson-plaketten gick till Melody Farshin för boken 100k. Den utspelar sig i förorten och är skriven på slang och utan ordlista.
– Jag vet att jag bröt mot alla regler. Jag ville inte ha en ordlista för då skulle den vara för de andra. Hur många gånger har inte jag fått slå upp ord när jag har läst böcker? Nu är det upp till någon annan att anstränga sig.
Hon tackade stort för plaketten som första gången delades ut till Astrid Lindgren 1950 för Nils Karlsson Pyssling.
– Nils Holgersson ska till Västerort!
Elsa Beskow-plaketten gick till Kerstin Elias Costa för bilderboken Fjärlishuset och Carl von Linné-plaketten gick till Bengt-Erik Engholm och Lina Blixt för faktaboken för barn: Korpen – fakta och myter.

Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer