Mingel och glädje när priser delades ut

16 nov 2023 • 3 min

Det var viktiga insatser och tunga verk som hyllades på torsdagen när Svensk biblioteksförening delade ut årets priser.

Efter publiken på plats och publiken som följde prisutdelningen digitalt hade hälsats välkommen av generalsekreterare Silvia Ernhagen lämnade hon över till kvällens konferencier, Eva Fred. Hon inledde kvällen med att dela ut Aniarapriset till Karolina Ramqvist för boken Bröd och mjölk som beskrevs som en roman och ett minnesarbete.

– Boken handlar mycket om min mormor, berättade Karolina Ramqvist.

– Jag ville skriva om tiden som jag själv upplevt och som har rasat genom mig och också min mormors tid.

Hon berättade att hon till en början hade känt skam för att skriva en bok om något så vardagligt som mat.

– Jag mötte kollegor som sa, ’oj, du har väl inte skrivit om mat?’

– Men för mig är analogin väldigt kännbar, jag tror att jag ville sträcka fram texten till läsare för att man ska sluka den.

Vandringspriset Årets mobila bibliotek gick till Nadja Grundström Fjellner och Marica Lagerström från den samiska biblioteksbussen Julla Májja, som betyder ungefär Maja på rull.

– Vi blev jätteöverraskade. Tidigare pristagare har varit stora, fina biblioteksbussar. Vi trodde inte att vi skulle få pris, vi har en skåpbil som vi drar en presenning över om det regnar för att böckerna inte ska bli blöta när vi öppnar bakdörrarna, säger Nadja Grundström Fjellner, som är yrkeschaufför och projektledare.

– Det är roligt och viktigt att Västerbottens inland uppmärksammas, säger Marica Lagerström, som jobbar som projektanställd med biblioteksbussen.

– Det här är inte bara en bokbuss, utan en buss för samisk kultur.

På bara totalt 1,4 heltidstjänst lyckas Nadja Grundström Fjellner och Marica Lagerström åka runt i hela Västerbottens inland med den samiska biblioteksbussen Julla Májja.

Bengt Hjelmqvists pris gick till Mimmi Söderlund på Västerås stadsbibliotek för arbetet med hbtqi-frågor.

– Jag har med mig det som Bengt Hjelmqvist sa: Vi går mot alltmer komplicerade tider och då behövs aktiva bibliotek, sade Mimmi Söderlund från scenen och möttes av applåder när hon avslutade sitt tacktal:

– Jag är jätteglad och tacksam för priset. Och jag tillhör ett skrå som värdesätter demokratin väldigt högt. Man köper inte in hatisk litteratur, man ställer inte in sagostunder med Drag Story Hour och man anger inte.

Och därefter var det dags för just Miss Shameless och Lady Busty från Drag Story Hour att gå upp på scenen och ta emot Greta Renborgs pris.

– När vi själva var barn hade vi behövt det här, det hade hjälpt oss enormt mycket på vägen, sade Lady Busty.

Collijnpriset gick till Alexander Björklund Hammar för bästa uppsats. Han har läst biblioteks- och informationsvetenskap vid Uppsala universietet.

– Jag ville undersöka vilka informationsbehov forskare har och om det finns sätt underlätta arbetet med digitala hjälpmedel.

Barnrättsutmärkelsen Elefanten gick till Tiotretton, biblioteket för unga på Kulturhuset i Stockholm.

Nils Holgersson-plaketten gick till Melody Farshin för boken 100k. Den utspelar sig i förorten och är skriven på slang och utan ordlista.

– Jag vet att jag bröt mot alla regler. Jag ville inte ha en ordlista för då skulle den vara för de andra. Hur många gånger har inte jag fått slå upp ord när jag har läst böcker? Nu är det upp till någon annan att anstränga sig.

Hon tackade stort för plaketten som första gången delades ut till Astrid Lindgren 1950 för Nils Karlsson Pyssling.

– Nils Holgersson ska till Västerort!

Elsa Beskow-plaketten gick till Kerstin Elias Costa för bilderboken Fjärlishuset och Carl von Linné-plaketten gick till Bengt-Erik Engholm och Lina Blixt för faktaboken för barn: Korpen – fakta och myter.

Mottagarna av Svensk biblioteksförenings priser 2023.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min