Mingel och glädje när priser delades ut
16 nov 2023 • 3 min
Det var viktiga insatser och tunga verk som hyllades på torsdagen när Svensk biblioteksförening delade ut årets priser.
Efter publiken på plats och publiken som följde prisutdelningen digitalt hade hälsats välkommen av generalsekreterare Silvia Ernhagen lämnade hon över till kvällens konferencier, Eva Fred. Hon inledde kvällen med att dela ut Aniarapriset till Karolina Ramqvist för boken Bröd och mjölk som beskrevs som en roman och ett minnesarbete.
– Boken handlar mycket om min mormor, berättade Karolina Ramqvist.
– Jag ville skriva om tiden som jag själv upplevt och som har rasat genom mig och också min mormors tid.
Hon berättade att hon till en början hade känt skam för att skriva en bok om något så vardagligt som mat.
– Jag mötte kollegor som sa, ’oj, du har väl inte skrivit om mat?’
– Men för mig är analogin väldigt kännbar, jag tror att jag ville sträcka fram texten till läsare för att man ska sluka den.
Vandringspriset Årets mobila bibliotek gick till Nadja Grundström Fjellner och Marica Lagerström från den samiska biblioteksbussen Julla Májja, som betyder ungefär Maja på rull.
– Vi blev jätteöverraskade. Tidigare pristagare har varit stora, fina biblioteksbussar. Vi trodde inte att vi skulle få pris, vi har en skåpbil som vi drar en presenning över om det regnar för att böckerna inte ska bli blöta när vi öppnar bakdörrarna, säger Nadja Grundström Fjellner, som är yrkeschaufför och projektledare.
– Det är roligt och viktigt att Västerbottens inland uppmärksammas, säger Marica Lagerström, som jobbar som projektanställd med biblioteksbussen.
– Det här är inte bara en bokbuss, utan en buss för samisk kultur.

Bengt Hjelmqvists pris gick till Mimmi Söderlund på Västerås stadsbibliotek för arbetet med hbtqi-frågor.
– Jag har med mig det som Bengt Hjelmqvist sa: Vi går mot alltmer komplicerade tider och då behövs aktiva bibliotek, sade Mimmi Söderlund från scenen och möttes av applåder när hon avslutade sitt tacktal:
– Jag är jätteglad och tacksam för priset. Och jag tillhör ett skrå som värdesätter demokratin väldigt högt. Man köper inte in hatisk litteratur, man ställer inte in sagostunder med Drag Story Hour och man anger inte.
Och därefter var det dags för just Miss Shameless och Lady Busty från Drag Story Hour att gå upp på scenen och ta emot Greta Renborgs pris.
– När vi själva var barn hade vi behövt det här, det hade hjälpt oss enormt mycket på vägen, sade Lady Busty.
Collijnpriset gick till Alexander Björklund Hammar för bästa uppsats. Han har läst biblioteks- och informationsvetenskap vid Uppsala universietet.
– Jag ville undersöka vilka informationsbehov forskare har och om det finns sätt underlätta arbetet med digitala hjälpmedel.
Barnrättsutmärkelsen Elefanten gick till Tiotretton, biblioteket för unga på Kulturhuset i Stockholm.
Nils Holgersson-plaketten gick till Melody Farshin för boken 100k. Den utspelar sig i förorten och är skriven på slang och utan ordlista.
– Jag vet att jag bröt mot alla regler. Jag ville inte ha en ordlista för då skulle den vara för de andra. Hur många gånger har inte jag fått slå upp ord när jag har läst böcker? Nu är det upp till någon annan att anstränga sig.
Hon tackade stort för plaketten som första gången delades ut till Astrid Lindgren 1950 för Nils Karlsson Pyssling.
– Nils Holgersson ska till Västerort!
Elsa Beskow-plaketten gick till Kerstin Elias Costa för bilderboken Fjärlishuset och Carl von Linné-plaketten gick till Bengt-Erik Engholm och Lina Blixt för faktaboken för barn: Korpen – fakta och myter.

Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer