Mingel och glädje när priser delades ut
16 nov 2023 • 3 min
Det var viktiga insatser och tunga verk som hyllades på torsdagen när Svensk biblioteksförening delade ut årets priser.
Efter publiken på plats och publiken som följde prisutdelningen digitalt hade hälsats välkommen av generalsekreterare Silvia Ernhagen lämnade hon över till kvällens konferencier, Eva Fred. Hon inledde kvällen med att dela ut Aniarapriset till Karolina Ramqvist för boken Bröd och mjölk som beskrevs som en roman och ett minnesarbete.
– Boken handlar mycket om min mormor, berättade Karolina Ramqvist.
– Jag ville skriva om tiden som jag själv upplevt och som har rasat genom mig och också min mormors tid.
Hon berättade att hon till en början hade känt skam för att skriva en bok om något så vardagligt som mat.
– Jag mötte kollegor som sa, ’oj, du har väl inte skrivit om mat?’
– Men för mig är analogin väldigt kännbar, jag tror att jag ville sträcka fram texten till läsare för att man ska sluka den.
Vandringspriset Årets mobila bibliotek gick till Nadja Grundström Fjellner och Marica Lagerström från den samiska biblioteksbussen Julla Májja, som betyder ungefär Maja på rull.
– Vi blev jätteöverraskade. Tidigare pristagare har varit stora, fina biblioteksbussar. Vi trodde inte att vi skulle få pris, vi har en skåpbil som vi drar en presenning över om det regnar för att böckerna inte ska bli blöta när vi öppnar bakdörrarna, säger Nadja Grundström Fjellner, som är yrkeschaufför och projektledare.
– Det är roligt och viktigt att Västerbottens inland uppmärksammas, säger Marica Lagerström, som jobbar som projektanställd med biblioteksbussen.
– Det här är inte bara en bokbuss, utan en buss för samisk kultur.
Bengt Hjelmqvists pris gick till Mimmi Söderlund på Västerås stadsbibliotek för arbetet med hbtqi-frågor.
– Jag har med mig det som Bengt Hjelmqvist sa: Vi går mot alltmer komplicerade tider och då behövs aktiva bibliotek, sade Mimmi Söderlund från scenen och möttes av applåder när hon avslutade sitt tacktal:
– Jag är jätteglad och tacksam för priset. Och jag tillhör ett skrå som värdesätter demokratin väldigt högt. Man köper inte in hatisk litteratur, man ställer inte in sagostunder med Drag Story Hour och man anger inte.
Och därefter var det dags för just Miss Shameless och Lady Busty från Drag Story Hour att gå upp på scenen och ta emot Greta Renborgs pris.
– När vi själva var barn hade vi behövt det här, det hade hjälpt oss enormt mycket på vägen, sade Lady Busty.
Collijnpriset gick till Alexander Björklund Hammar för bästa uppsats. Han har läst biblioteks- och informationsvetenskap vid Uppsala universietet.
– Jag ville undersöka vilka informationsbehov forskare har och om det finns sätt underlätta arbetet med digitala hjälpmedel.
Barnrättsutmärkelsen Elefanten gick till Tiotretton, biblioteket för unga på Kulturhuset i Stockholm.
Nils Holgersson-plaketten gick till Melody Farshin för boken 100k. Den utspelar sig i förorten och är skriven på slang och utan ordlista.
– Jag vet att jag bröt mot alla regler. Jag ville inte ha en ordlista för då skulle den vara för de andra. Hur många gånger har inte jag fått slå upp ord när jag har läst böcker? Nu är det upp till någon annan att anstränga sig.
Hon tackade stort för plaketten som första gången delades ut till Astrid Lindgren 1950 för Nils Karlsson Pyssling.
– Nils Holgersson ska till Västerort!
Elsa Beskow-plaketten gick till Kerstin Elias Costa för bilderboken Fjärlishuset och Carl von Linné-plaketten gick till Bengt-Erik Engholm och Lina Blixt för faktaboken för barn: Korpen – fakta och myter.
Senaste nytt
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
27 aug 2024 • 5 min
Filmfestivaler skyldiga leverera pliktexemplar – hotades av böter
När filmfestivaler under pandemin började sända över nätet för att överleva blev konsekvensen att de blev skyldiga att leverera pliktexemplar. Annars hotades de av böter. "Det var ett jättestort jobb", säger Julia Granath från Föreningen Sveriges filmfestivaler.
26 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer