Nioosha Shams ny läsambassadör
22 sep 2022 • 2 min
När hennes mamma tipsade henne om annonsen om ny läsambassadör tvekade inte Nioosha Shams att söka. ”Frågor jag jobbar med hela tiden.”

Nya läsambassadören Nioosha Shams vill fokusera på ungdomslitteratur och mångspråk.
Författaren och kulturskribenten Nioosha Shams presenterades som ny läsambassadör på Bokmässans bibliotekscen på torsdagen. Hon är utsedd av Läsrådet och presenterades av ordförande Kajsa Ravin, även generaldirektör på Kulturrådet.
Nioosha Shams är den yngsta läsambassadören hittills och hon brinner för mångspråk och modersmål.
– För mig är det självklart vad jag vill fokusera på, modersmål och flerspråkighet, speciellt för målgruppen ungdomar. Jag tycker att ungdomar glöms bort många gånger.
När hon själv var ung skämdes hon för sitt modersmål och sitt namn som många hade svårt att uttala. Nu vill hon få ungdomar att känna stolthet över sina föräldrars språk och uppmuntra till gemensam läsning på modersmålet.
– Det tog lång tid för mig att förstå hur viktigt det var att ha tillgång till sina föräldrars kultur, att det finns något väldigt värdefullt och fint i det.
För första gången har det gått att söka till uppdraget som läsambassadör. Och när Nioosha Shams mamma visade henne annonsen tvekade hon inte.
– Ja det stämmer, det var morsan som visade mig. Jag har länge kämpat för de här frågorna, även på arbetsplatser som inte specifikt är inriktade på det. Så när jag såg det här uppdraget var det perfekt, för det var det jag redan sysslade med. Litteratur och med inriktning på ungdomar. De sakerna tillsammans är perfekt.
Ett sätt att få unga att läsa mer tror hon är genom att hitta läsningen i modersmålet och se den läsningen som lika viktig. Statusen på modersmålet bör höjas, både i skolan och på andra platser, tycker hon. Men det handlar också om att ibland leda bort ungdomar från sociala medier.
– Där får man bekräftelse hela tiden, men ungdomar måste få något annat också och det är viktigt att de rör sig bort från det som de hela tiden blir matade med.
Fakta Nioosha Shams
- 26 år gammal.
- Född i Malmö, uppvuxen i Stockholm.
- Har skrivit ungdomsboken "Om det regnar i Ahvaz".
- Har jobbat som lärare i skrivande på folkhögskola i Göteborg.
- Kulturskribent för Aftonbladet.
- Läste persiska som modersmål i skolan, men upptäckte först senare den gemenskap som fanns genom att kunna språket.

Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer