Nioosha Shams ny läsambassadör
22 sep 2022 • 2 min
När hennes mamma tipsade henne om annonsen om ny läsambassadör tvekade inte Nioosha Shams att söka. ”Frågor jag jobbar med hela tiden.”

Nya läsambassadören Nioosha Shams vill fokusera på ungdomslitteratur och mångspråk.
Författaren och kulturskribenten Nioosha Shams presenterades som ny läsambassadör på Bokmässans bibliotekscen på torsdagen. Hon är utsedd av Läsrådet och presenterades av ordförande Kajsa Ravin, även generaldirektör på Kulturrådet.
Nioosha Shams är den yngsta läsambassadören hittills och hon brinner för mångspråk och modersmål.
– För mig är det självklart vad jag vill fokusera på, modersmål och flerspråkighet, speciellt för målgruppen ungdomar. Jag tycker att ungdomar glöms bort många gånger.
När hon själv var ung skämdes hon för sitt modersmål och sitt namn som många hade svårt att uttala. Nu vill hon få ungdomar att känna stolthet över sina föräldrars språk och uppmuntra till gemensam läsning på modersmålet.
– Det tog lång tid för mig att förstå hur viktigt det var att ha tillgång till sina föräldrars kultur, att det finns något väldigt värdefullt och fint i det.
För första gången har det gått att söka till uppdraget som läsambassadör. Och när Nioosha Shams mamma visade henne annonsen tvekade hon inte.
– Ja det stämmer, det var morsan som visade mig. Jag har länge kämpat för de här frågorna, även på arbetsplatser som inte specifikt är inriktade på det. Så när jag såg det här uppdraget var det perfekt, för det var det jag redan sysslade med. Litteratur och med inriktning på ungdomar. De sakerna tillsammans är perfekt.
Ett sätt att få unga att läsa mer tror hon är genom att hitta läsningen i modersmålet och se den läsningen som lika viktig. Statusen på modersmålet bör höjas, både i skolan och på andra platser, tycker hon. Men det handlar också om att ibland leda bort ungdomar från sociala medier.
– Där får man bekräftelse hela tiden, men ungdomar måste få något annat också och det är viktigt att de rör sig bort från det som de hela tiden blir matade med.
Fakta Nioosha Shams
- 26 år gammal.
- Född i Malmö, uppvuxen i Stockholm.
- Har skrivit ungdomsboken "Om det regnar i Ahvaz".
- Har jobbat som lärare i skrivande på folkhögskola i Göteborg.
- Kulturskribent för Aftonbladet.
- Läste persiska som modersmål i skolan, men upptäckte först senare den gemenskap som fanns genom att kunna språket.

Senaste nytt

Konstnärlig ledare föreslås garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd från politiken föreslås en ansvarig konstnärlig ledare.
27 sep 2023 • 2 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartar redan på onsdag med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min

Dyrare att boka författarframträdanden
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min

Om att inte ge vika inför demokratins fiender
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min
0 kommentarer