Nytt bibliotek växer fram i Örebro

26 feb 2020 • 3 min

Om ett år ska det nya Kulturkvarteret i Örebro öppna för besökarna. Hela stadsbiblioteket ska packas ihop, flyttas och möbleras upp på nytt.

Biblioteket ska finnas på entréplan och en trappa upp i det nya Kulturkvarteret i Örebro. Foto: Annika Clemens

I ett 15 000 kvadratmeter stort hus ska Stadsbiblioteket i Örebro hålla till tillsammans med kulturskolan och delar av gymnasiet. Diskussionerna om det nya Kulturkvarteret har pågått till och från sedan 2008. Beslutet att bygga fattades i september 2016 och två år senare togs det första spadtaget.

Bygget går hittills enligt tidplanen och om det fortsätter så ska det vara klart till årsskiftet.

– Tidplanen verkar hålla. I bästa fall får vi nycklarna den 1 januari, säger Lars Hilmersson, verksamhetschef för bibliotek och kulturskola i Örebro.

Kulturkvarteret i Örebro började byggas hösten 2018 och ska vara färdigt våren 2021. Foto: Annika Clemens

Därefter ska alla böcker flyttas och packas upp och till nästa vår väntas den nya byggnaden öppna för besökare.

Biblioteket kommer att finnas på två plan och vara till ytan ungefär lika stort som Stadsbiblioteket är i dag. Men här ska också inhysas magasin, då den tidigare planerade källarvåningen är borta från planeringen. Vissa samlingar kan bevaras på andra platser, men Lars Hilmersson tror inte att den minskade ytan för magasin kommer att leda till fler fjärrlån.

– Det kommer att göras en rejäl gallring av magasinet, men vi prioriterar det som är av lokalt värde. Antal hyllmeter kommer att vara detsamma som i dag.

Enligt Lars Hilmersson blir den stora skillnaden för besökare att biblioteket hamnar i ett större sammanhang med kulturskola, aula, lokaler för programverksamhet och restaurang.

– Jag tror att de kommer att märka att biblioteket blir mer utåtriktat, dit man kan gå och dricka kaffe och ta del av kulturevenemang. Jag tror att det blir en plats som når fler än bara traditionella biblioteksbesökare.

Tidigare har Lars Hilmersson sagt att bibliotekspersonalen borde ha involverats med i planerna. Då satt han själv på en annan post. I Svensk biblioteksförenings rapport Byggboom har han berättat att inte ens han, som enhetschef på biblioteket var delaktig.

– Utifrån frågan om hur biblioteket ser ut om tio-femton år skulle jag ha gjort analysen ihop med personalen och satsat på stor delaktighet, sade han då.

Kulturkvarteret byggs i regi av fastighetsägaren Örebroporten. Örebro kommun kommer att betala en hyra på 35 miljoner kronor per år.

I Kulturkvarteret ska Stadsbiblioteket finnas tillsammans med kulturskolan och delar av gymnasiets estetiska program. Här ska också finnas restaurang och mötesplatser. Foto: Annika Clemens
Kulturkvarteret blir totalt 15 000 kvadratmeter stort. Foto: Annika Clemens
Så här ska huset se ut när det är färdigt, enligt arkitekternas skiss.

1 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min