Efterlyser mer fokus på lärosätesbibliotek
20 apr 2023 • 2 min
Kontakten mellan lärosätesbiblioteken och Svensk biblioteksförening har tunnats ut, anser tre bibliotekschefer. De efterlyser ett särskilt fokus på just universitets- och högskolebiblioteken under kommande år.
I en motion, undertecknad av bland andra Miriam Nauri, föreslås att Svensk biblioteksförening ökar fokuset på lärosätesbiblioteken.
I en motion till föreningens årsmöte den 12 maj föreslås att Svensk biblioteksförening de kommande två åren riktar ett särskilt fokus mot lärosätesbiblioteken och bibliotekariernas utmaningar och uppgift inom akademin.
– Syftet med motionen är att uppmärksamma lärosätesbiblioteken som en viktig del i det allmänna biblioteksväsendet och i föreningens intressesfär. Tanken är att det ska inspirera styrelsen och föreningen att ta några nya initiativ under det här året som kommer och sätta lärosätesbiblioteken i fokus. Det kan göras på många olika sätt, säger Miriam Nauri som är bibliotekschef på Karolinska institutet och en av de tre motionsförfattarna.
Hon poängterar att motionen är nästan lika mycket en uppmaning till alla som arbetar på lärosätesbiblioteken, att engagera sig mer i Svensk biblioteksförening. Hon har skrivit motionen tillsammans med Ann-Sofi Axelsson, bibliotekschef på Chalmers och Morgan Palmqvist, överbibliotekarie på Göteborgs universitet.
– Vi ser att kontakten med föreningen har tunnats ut. Det har väl varit andra frågor som har varit i fokus och det ligger väl också i sakens natur, att det går i vågor. Sektorn är väldigt bred och vi tycker att det är jättebra att till exempel skolbiblioteksfrågan har lyfts på ett så bra sätt av Svensk biblioteksförening, menar Miriam Nauri.
Men hon lägger till att hon tror att det stärker sektorn om man även lyfter lärosätesbiblioteken, hon tycker att det var ett tag sedan det gjordes inom föreningen.
I sitt svar på motionen konstaterar Svensk biblioteksförenings styrelse att man tar med sig dessa tankar till arbetet med föreningens strategiska mål. Styrelsen förklarar också att man planerar en rapport under 2023 om var lärosätesbiblioteken står i dag.
– Det ser vi jättemycket fram emot, att konsulteras i det arbetet. Men vi vill ge styrelsen och kansliet ett utrymme att fundera. Det måste vara fler än vi tre som deltar i tankearbetet, säger Miriam Nauri.
I ett mail till Biblioteksbladet skriver Svensk biblioteksförenings ordförande, Helene Öberg, att syftet med rapporten är att dels göra en inventering för föreningens medlemmar, dels att kunna erbjuda beslutsfattare och andra intressenter en inblick i lärosätesbibliotekens utmaningar och strategier.
Helene Öberg skriver också att hon kan hålla med om att föreningen gör i frågor som rör lärosätesbiblioteken inte är lika medialt synligt andra frågor, och att det handlar om vad som är medialt intressant och, som hon uttrycker det, kommunikativa prioriteringar.
”Däremot tycker jag att vi har en god kontakt med lärosätesbiblioteken, till exempel genom de olika expertnätverken och de rapporter vi jobbar fram. Jag är glad att se att en av motionärerna, Morgan Palmqvist, kandiderar till styrelsen, det är ett bra sätt att ta engagemanget vidare”, skriver Helene Öberg.
Senaste nytt
Slopade förseningsavgifter – fenomen som länge varit på tillväxt
I Botkyrka har avgifterna precis tagits bort medan Karlskoga tog steget för sex år sedan. ”Det kostade oss mer än vi fick tillbaka.”
15 okt 2024 • 4 min
Stora jättarna på plats när öppen vetenskap diskuteras
Nästa vecka möts företrädare för förlagen och biblioteksvärlden för att prata om öppen tillgång på konferensen Lund Online. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.
14 okt 2024 • 2 min
Nytt ljus på lärosätesbiblioteken
Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."
11 okt 2024 • 2 min
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 4 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
0 kommentarer