Öppettider endast för barn prövas i Kristianstad
6 apr 2021 • 3 min
För att komma tillrätta med stökiga gäng ska biblioteket på Gamlegården i Kristianstad stänga för vuxna två eftermiddagar i veckan. Nämndordförande Lena Ohlsson (M) tror att de hade varit hjälpta av att kunna porta vissa individer, men regeringens lagförslag dröjer.

Gamlegårdens bibliotek i Kristianstad stänger för vuxna två eftermiddagar i veckan.
Det har länge varit stökigt på biblioteket på Gamlegården, särskilt på eftermiddagar, då ungdomar har kommit in i gäng. I samband med pandemin i höstas blev det ohållbart. Den utlösande faktorn var när droghantering vid ett tillfälle flyttade in på biblioteket.
Biblioteket beslutade att hålla fortsatt öppet på förmiddagarna, men stängde tillfälligt på eftermiddagar för allmänheten.

– Det fungerade inte för personalen så sedan dess har vi haft stängt på eftermiddagarna av arbetsmiljöskäl, säger Magdalena Jeppson, bibliotekschef.
Men biblioteket stängde inte helt. Skolbarn på mellanstadiet var välkomna in på eftermiddagarna. Några eftermiddagar i veckan hålls aktiviteter som leds av pedagoger för barnen. Det visade sig vara ett lyckat försök som barnen uppskattade.
I mars beslutade kultur- och fritidsnämnden att fortsätta att hålla eftermiddagsöppet endast för barn två dagar i veckan. Gamlegårdens bibliotek blir då ”Barnens bibliotek”. Övriga vardagar håller biblioteket öppet för alla.
– Biblioteket ligger i ett utsatt område och det har varit väldigt mycket stök och bök och vi har haft personal som har varit långtidssjukskriven. Vi vill ju få stopp på stökeriet och det måste vara tryggare. Detta är vår väg, säger Lena Ohlsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Det ger samtidigt personalen möjlighet och mer tid att samverka med fältassistenter och skola för att komma tillrätta med stöket, berättar Lena Ohlsson.
Beslutet är också ett led i kommunens och bibliotekens arbete med barnkonventionen. En barnkonsekvensbeskrivning gjordes och barnen tillfrågades. 90 procent av dem uppgav att det var en trygg plats de eftermiddagar som det var stängt för övriga.
– Barnens önskemål var att det skulle finnas fler tillfällen, säger Magdalena Jeppson.
Under pandemin får max åtta barn per eftermiddag delta. Något fler kommer att kunna vara med vid varje tillfälle i höst, men alla som önskar får inte plats. Därför finns, utöver de föranmälda platserna, även några drop-in-platser.
Regeringens utredare har föreslagit en ny lag som skulle göra det möjligt att porta stökiga individer från exempelvis bibliotek och simhallar. Enligt förslaget skulle lagen ha trätt i kraft i januari i år, men den delen av förslaget ligger fortfarande kvar på departementets bord för beredning.
Magdalena Jeppson tror dock inte att det skulle ha hjälpt dem att lösa problemen med stök på Gamlegårdens bibliotek.
– Det kanske skulle hjälpa till en början, men det känns inte som en långsiktig lösning. Då skulle man behöva ta in vakter, det är en svår situation för bibliotekspersonalen att hantera.

Det tror däremot Lena Ohlsson.
– Ja, det hade inte alls varit dumt att kunna porta vissa individer. Då hade vi kunnat mota Olle i grind, säger hon.
– Det här är ju ungdomsgäng som har busat, det är jättesvårt för bibliotekspersonalen som inte vet vilka de är.
Visserligen är det inget Lena Ohlsson skulle önska i förlängningen, men vid vissa tillfällen då det finns behov hade det varit bra, säger hon.
– Många blir maktlösa när smålymlar tar över, så vill vi inte ha det.
Det är oklart varför lagförslaget dröjer och från justitiedepartementet meddelas att de inte vet när det kommer nya besked.
För närvarande håller biblioteket på Gamlegården öppet en eftermiddag i veckan. Till hösten, när den nya ordningen träder i kraft, ska biblioteket vara öppet för allmänheten tre eftermiddagar i veckan och två endast för barn.
1 kommentarer
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
Lite svårförståelig text; är det vuxna, ”smålymlar” eller ungdomar som stökar? Var går gränsen mellan barn, ungdomar och vuxna här?