Nytt lagförslag: Porta stökiga besökare
29 jan 2019 • 2 min
Porta besökare som upprepat stör ordningen eller begår brott i offentliga verksamheter som bibliotek. Det föreslår en ny utredning.

Förra veckan tog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson emot en utredning som föreslår en ny lag om tillträdesförbud på bibliotek, butiker och badanläggningar.
Enligt utredaren ska en person få tillträdesförbud om det finns risk för att hen kommer att begå brott på platsen eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där. Personen kan också portas om det finns risk för att hen väsentligt stör verksamheten eller orsakar betydande skada på dess egendom.
Förbudet utfärdas av åklagare efter en utredning där personens tidigare beteende på platsen, polisanmälningar och domar granskats. Förbudet gäller sedan högst ett år, och kan förlängas med ett år i taget. Den som bryter mot det döms till böter eller fängelse i högst sex månader.
Utredaren My Hedström, byråchef på Åklagarmyndigheten, tycker däremot inte att det finns tillräckligt starka skäl att porta besökare, en orsak är att det tar för mycket resurser från rättsväsendet. Men i hennes uppdrag ingick det att lämna förslag på lagstiftning.
– Det är också en principiell fråga, man kan säga att du blir straffad för att du går in på en plats där du inte har för avsikt att begå brott just den gången. Dessutom har biblioteken ett särskilt uppdrag ur demokratisk synpunkt. Många bibliotek fungerar som medborgarkontor och under valtider får du ofta förtidsrösta på bibliotek. Men å andra sidan förekommer det mycket stökigheter, säger My Hedström.
I utredningen nämns DIK:s undersökning från 2017 som visar att bibliotekspersonal känner en större oro och otrygghet jämfört med tidigare. Utredaren har även pratat med Sveriges kommuner och landsting, SKL, som menar att det finns viss problematik med ordnings- och säkerhetsstörningar på biblioteken. Det handlar om skadegörelse, hot och ibland våld. Framför allt är det personalen som drabbas. Även en del kommuner har tillfrågats och de bekräftar SKL:s bild, men säger också att omfattningen varierar.
Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, menar att ett portförbud inte löser ordningsproblem.
– De löses med biblioteksanställda som är utbildade att hantera svåra situationer, och rutiner som gör att medarbetarnas och besökarnas trygghet kan säkerställas, något som är ett ansvar för huvudmannen. En god bemanning är en förutsättning för detta. Våra folkbibliotek speglar alltid det omgivande samhället och samhällsproblem måste lösas med ett brett angreppsätt, inte med ineffektiva signalåtgärder, säger Karin Linder som påpekar att en grundläggande rättighet i bibliotekslagen är att biblioteken är öppna för alla.
– Ett tillträdesförbud skulle inte bara inskränka den grundlagsstadgade rörelsefriheten utan även den enskildes rätt till biblioteksverksamhet. Dessutom är biblioteken ofta vallokal vilket gör ett tillträdesförbud än märkligare.
Nu ska utredningen gå ut på remiss. Blir det en lag om tillträdesförbud föreslås den börja gälla 1 januari 2021.
Läs mer:
›› Få anmälningar, men stort mörkertal
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer