Nytt lagförslag: Porta stökiga besökare
29 jan 2019 • 2 min
Porta besökare som upprepat stör ordningen eller begår brott i offentliga verksamheter som bibliotek. Det föreslår en ny utredning.

Förra veckan tog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson emot en utredning som föreslår en ny lag om tillträdesförbud på bibliotek, butiker och badanläggningar.
Enligt utredaren ska en person få tillträdesförbud om det finns risk för att hen kommer att begå brott på platsen eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där. Personen kan också portas om det finns risk för att hen väsentligt stör verksamheten eller orsakar betydande skada på dess egendom.
Förbudet utfärdas av åklagare efter en utredning där personens tidigare beteende på platsen, polisanmälningar och domar granskats. Förbudet gäller sedan högst ett år, och kan förlängas med ett år i taget. Den som bryter mot det döms till böter eller fängelse i högst sex månader.
Utredaren My Hedström, byråchef på Åklagarmyndigheten, tycker däremot inte att det finns tillräckligt starka skäl att porta besökare, en orsak är att det tar för mycket resurser från rättsväsendet. Men i hennes uppdrag ingick det att lämna förslag på lagstiftning.
– Det är också en principiell fråga, man kan säga att du blir straffad för att du går in på en plats där du inte har för avsikt att begå brott just den gången. Dessutom har biblioteken ett särskilt uppdrag ur demokratisk synpunkt. Många bibliotek fungerar som medborgarkontor och under valtider får du ofta förtidsrösta på bibliotek. Men å andra sidan förekommer det mycket stökigheter, säger My Hedström.
I utredningen nämns DIK:s undersökning från 2017 som visar att bibliotekspersonal känner en större oro och otrygghet jämfört med tidigare. Utredaren har även pratat med Sveriges kommuner och landsting, SKL, som menar att det finns viss problematik med ordnings- och säkerhetsstörningar på biblioteken. Det handlar om skadegörelse, hot och ibland våld. Framför allt är det personalen som drabbas. Även en del kommuner har tillfrågats och de bekräftar SKL:s bild, men säger också att omfattningen varierar.
Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, menar att ett portförbud inte löser ordningsproblem.
– De löses med biblioteksanställda som är utbildade att hantera svåra situationer, och rutiner som gör att medarbetarnas och besökarnas trygghet kan säkerställas, något som är ett ansvar för huvudmannen. En god bemanning är en förutsättning för detta. Våra folkbibliotek speglar alltid det omgivande samhället och samhällsproblem måste lösas med ett brett angreppsätt, inte med ineffektiva signalåtgärder, säger Karin Linder som påpekar att en grundläggande rättighet i bibliotekslagen är att biblioteken är öppna för alla.
– Ett tillträdesförbud skulle inte bara inskränka den grundlagsstadgade rörelsefriheten utan även den enskildes rätt till biblioteksverksamhet. Dessutom är biblioteken ofta vallokal vilket gör ett tillträdesförbud än märkligare.
Nu ska utredningen gå ut på remiss. Blir det en lag om tillträdesförbud föreslås den börja gälla 1 januari 2021.
Läs mer:
›› Få anmälningar, men stort mörkertal
Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer