Karta: Här har bibliotekarier blivit hotade
20 sep 2017 • 2 min
Biblioteksbladet har granskat alla anmälningar om hot och våld mot biblioteksanställda som kommit in till Arbetsmiljöverket de senaste fyra åren.

2016 anmälde tre bibliotekarier till Arbetsmiljöverket att de har hotats eller blivit utsatta för våld på jobbet. Åren innan var siffran ungefär den samma, med undantag för 2013 då åtta fall av hot och en våldshändelse registrerades. (Bibliotekarier vars arbetsgivare inte hör till branschen bibliotek, till exempel skolbibliotekarier, finns dock inte med i den här statistiken.)
Pia Schyberg, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, uppger dock att mörkertalet är stort.
– Vi har en paragraf som säger att man är skyldig att anmäla tillbud till oss. Men vi vet att de här anmälningarna inte görs som de borde göras, säger hon. [fakta id=”16714″]
Antalet biblioteksanställda som har sjukskrivits på grund av hot eller våld på jobbet ligger också på några fall per år. Med så få exempel blir siffrorna svåra att jämföra med andra yrken.
– Men vi vet ju att hot och våld förekommer. Jag kan tänka mig att arbetar man inom till exempel socialtjänsten försöker man skydda sig mot riskerna. Men ett bibliotek, syftet med det är ju att det ska vara öppet för alla. Då är det svårare att säkra miljön så att man kan garantera att inget sker, säger Pia Schyberg.
De yrkesgrupper i offentlig sektor som är mest drabbade av hot och våld jobbar inom vård, skola och omsorg. Men flera av de faktorer som ökar risken för hot och våld på jobbet stämmer även in på bibliotek: Att hantera pengar, att arbeta med människor i offentliga miljöer och att representera en myndighet eller organisation är faktorer som gör ett arbete extra utsatt.
Anmälningarna om hot och våld mot biblioteksanställda kommer från hela Sverige, från små och stora bibliotek, i små och stora städer. I några fall rör det sig om hot via mejl eller telefon. Ofta kommer hoten från berusade personer eller gäng med ungdomar på plats på biblioteket. Och i nästan alla fall utdelas hotet efter en tillsägelse från personalen.
Hur kan biblioteken förebygga hot och våld?
– För det första så måste man ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete. I det ska man gå igenom arbetsuppgifterna och de risker som finns med dem. Finns det risker så måste man åtgärda dem, säger Pia Schyberg.
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer