Karta: Här har bibliotekarier blivit hotade
20 sep 2017 • 2 min
Biblioteksbladet har granskat alla anmälningar om hot och våld mot biblioteksanställda som kommit in till Arbetsmiljöverket de senaste fyra åren.

2016 anmälde tre bibliotekarier till Arbetsmiljöverket att de har hotats eller blivit utsatta för våld på jobbet. Åren innan var siffran ungefär den samma, med undantag för 2013 då åtta fall av hot och en våldshändelse registrerades. (Bibliotekarier vars arbetsgivare inte hör till branschen bibliotek, till exempel skolbibliotekarier, finns dock inte med i den här statistiken.)
Pia Schyberg, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, uppger dock att mörkertalet är stort.
– Vi har en paragraf som säger att man är skyldig att anmäla tillbud till oss. Men vi vet att de här anmälningarna inte görs som de borde göras, säger hon. [fakta id=”16714″]
Antalet biblioteksanställda som har sjukskrivits på grund av hot eller våld på jobbet ligger också på några fall per år. Med så få exempel blir siffrorna svåra att jämföra med andra yrken.
– Men vi vet ju att hot och våld förekommer. Jag kan tänka mig att arbetar man inom till exempel socialtjänsten försöker man skydda sig mot riskerna. Men ett bibliotek, syftet med det är ju att det ska vara öppet för alla. Då är det svårare att säkra miljön så att man kan garantera att inget sker, säger Pia Schyberg.
De yrkesgrupper i offentlig sektor som är mest drabbade av hot och våld jobbar inom vård, skola och omsorg. Men flera av de faktorer som ökar risken för hot och våld på jobbet stämmer även in på bibliotek: Att hantera pengar, att arbeta med människor i offentliga miljöer och att representera en myndighet eller organisation är faktorer som gör ett arbete extra utsatt.
Anmälningarna om hot och våld mot biblioteksanställda kommer från hela Sverige, från små och stora bibliotek, i små och stora städer. I några fall rör det sig om hot via mejl eller telefon. Ofta kommer hoten från berusade personer eller gäng med ungdomar på plats på biblioteket. Och i nästan alla fall utdelas hotet efter en tillsägelse från personalen.
Hur kan biblioteken förebygga hot och våld?
– För det första så måste man ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete. I det ska man gå igenom arbetsuppgifterna och de risker som finns med dem. Finns det risker så måste man åtgärda dem, säger Pia Schyberg.
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer