Besked om skolbibliotek uteblev

20 jan 2023 • < 1 min

Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.

– Läsning är väldigt viktigt, det finns inget viktigare i den svenska skolan än att tidigt lära sig läsa, sade utbildningsminister Mats Persson (L) på fredagens presskonferens.

Tillsammans med skolminister Lotta Edholm (L) presenterade han satsningar på den svenska skolan. Utökad undervisningstid på lågstadiet och nya karriärvägar för lärare för att öka attraktionskraften för läraryrket var några av nyheterna som presenterades. Dessutom meddelade ministrarna att regeringen i sin budget skjuter till extra pengar till kommunerna för speciallärare samt mer pengar till lovskola och till läromedel.

Däremot nämndes inte skolbiblioteken över huvud taget. Trots att Mats Persson alltså konstaterade att läsning är basen för kunskapsinhämtning och att regeringen satsar extra pengar för att barn ska läsa mer.

– Läsning är basen för att förstå matematik, basen för att lära sig skriva och basen för kunskapsinhämtning längre upp i åldrarna, sade utbildningsministern.

– Vi har ett särskilt fokus i den här budgeten på att våra barn och ungdomar ska läsa mer och skjuter till pengar till det.

Satsningen består för 2023 av 5 miljoner kronor – 17 241 kronor per kommun – som ska gå till att stärka barns och elevers språk-, läs- och skrivutveckling. Den summan höjs 2024 till 30 miljoner kronor och beräknas 2025 landa på 18 miljoner kronor.

1 kommentarer

  1. Tråkigt att inte skolbiblioteken ses som en möjlighet att vara en bidragande faktor till ökat läsfrämjande i skolan för den nya regeringen. Det kanske är för komplicerat eller för dyrt? Bättre satsa på sådant som man vet vad det är: lärare och speciallärare?

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min