Pengar till fortbildning av bibliotekarier

24 mar 2021 • 2 min

Regeringen vill lägga extra pengar på fortbildning av folkbibliotekarier som en del i satsningen på barns läsning.

Amanda Lind på onsdagens presskonferens.

Skrivelsen om satsning på barns och ungas läsning som regeringen lämnar till riksdagen nästa vecka grundar sig i läsdelegationens förslag. Regeringen och januaripartierna står gemensamt bakom skrivelsen.

För att stärka språkutvecklingen hos de yngsta barnen efterlyser regeringen mer samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola.

Regeringen vill också lägga extra pengar på kompetensutveckling av folkbibliotekarier med särskilt inriktning på barns och ungas läsande. För det som kallas ett nationellt läsfrämjandelyft vill regeringen avsätta 15 miljoner kronor i år och 30 miljoner kronor varje år under 2022 och 2023.

– Jag tror att vi är många som vet vilken betydelse just bibliotekarier med deras kompetens om böcker och läsande har för våra barn och unga, sade kulturminister Amanda Lind (MP) på en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

Även skolbiblioteken lyfts i skrivelsen som en viktig resurs för elevernas lärande. Utbildningsminister Anna Ekström (S), som höll presskonferensen tillsammans med Amanda Lind, tog upp skolbibliotekens betydelse.

– Jag vill lyfta fram skolbiblioteken som är en viktig resurs för elevernas lärande och läsande. De kan främja ett lustfyllt läsande och lärande men kan också vara nyckeln till att resultaten blir högre i många olika ämnen, sade hon.

Hon konstaterade också att bemannade skolbibliotek kan ha positiva effekter på ungas läsvanor och hänvisade till utredningen om skolbibliotek som just nu är ute på remiss.

Flera insatser har gjorts för att öka barns och ungas läsande och vissa förbättringar har skett, enligt regeringen. Men en tydlig minskning i hur mycket ungdomar mellan 16 och 25 år läser på sin fritid har noterats.

Andra insatser för att förbättra barns och ungas läsning som regeringen föreslår är inrättandet av ett läsråd, läslyftet i skolan samt ytterligare satsning på läsande vuxna som förebilder.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min