Politiker föreslås som ny ordförande i Svensk biblioteksförening
20 apr 2022 • 2 min
MP-politikern Helene Öberg föreslås ta över som ordförande i Svensk biblioteksförening när Johanna Hansson lämnar posten i vår.

Helene Öberg föreslås som ny ordförande i Svensk biblioteksförening.
– Jag är uppvuxen med bibliotek som har betytt mycket för mig och det kändes väldigt hedrande när jag fick frågan om jag kunde göra något för biblioteken, otroligt fint, säger Helene Öberg.
Hon är i grunden politiker för Miljöpartiet och har jobbat som statssekreterare åt före detta kulturminister Amanda Lind och dåvarande skolminister Gustav Fridolin. Något som hon ser som en tillgång.
– Jag tror att jag kan bidra med erfarenheter både från kulturvärlden och utbildningsvärlden. När det gäller sakfrågor, men också i relationer. Man kan föra människor närmare varandra. Skolbiblioteksfrågan är ett tydligt exempel där det är viktigt med båda sidorna.
Lagstiftning om bemannade skolbibliotek är en fråga som Helene Öberg tycker är viktig att driva. Men hon vill inte peka ut vilka frågor som är viktigast än, utan betonar att det handlar om ett lagarbete.
– Vi måste samla oss i den nya styrelsen och prata ihop oss och utgå ifrån den vision som finns för att se om det finns strategier som behöver omarbetas. Men det finns flera aktuella frågor.
En av frågorna som var uppe under hennes tid var frågan om möjligheten att porta stökiga individer från bibliotek, en lagstiftning som träder i kraft den 1 juli. En lagstiftning som hon beskriver som utmanande.
– Utifrån de diskussioner som jag har tagit del av handlar det delvis om brister i arbetsgivarens ansvar. Jag tror egentligen att det hade funnits fler trådar att dra i, men det är uppenbart att många har tuffa situationer att hantera.
Helene Öberg kommer från Hässleholm och har läst på lärarutbildningen. Hon är inte utbildad bibliotekarie och tycker att det var modigt av valberedningen att föreslå henne till posten som ordförande.
Fakta Årsmötet 2022
- Ny ordförande väljs vid Svensk biblioteksförenings årsmöte den 20 maj.
- Fem nya ledamöter ska också väljas till styrelsen.
- Valberedningen föreslår: Brit Stakston, journalist och mediestrateg, Catharina Isberg, bibliotekschef i Helsingborg, Peter Björkman, samordnare vid Regionbibliotek Västernorrland samt Rebecca Bachmann, bibliotekschef vid Södersjukhuset i Stockholm. Ett omval föreslås också av Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm.
- På årsmötet tas även föreningens årsredovisning upp. Resultatet för 2021 blev minus 11 miljoner kronor efter finansnetto. Verksamhetsresultatet landade på minus 17,7 miljoner kronor, ett underskott som är 2,3 miljoner mindre än budget, då delar av verksamheten planerades om till mindre kostsamma arrangemang under pandemin. Föreningens medlemmar ökade marginellt under 2021 och var vid årets slut 3 187 (2 739 enskilda och 448 institutionella).
– Det kommer att finnas andra som är bibliotekarier och jag tänker att man kan komplettera varandra. Att mötas från olika perspektiv tror jag är bra. Jag tycker att det är modigt att vända sig utanför sin egen organisation.
Innan hon blev statssekreterare var hon landstingsråd för Miljöpartiet i Stockholms stad. Hennes politiska bakgrund ser hon inte som någon nackdel.
– Det är viktigt att säga att jag sätter det åt sidan. Det är inte det som är min roll eller uppgift och jag har inga uppdrag för Miljöpartiet. Det finns många med politisk bakgrund som går in i olika roller i civilsamhället. Det viktiga är vems uppdrag man arbetar för och så får man vara lojal med det.
Helene Öberg har också varit generalsekreterare i organisationen Makalösa föräldrar. Och 2010 utnämndes hon till årets lobbyist för arbetet att ge ensamföräldrar en röst i samhället. Hon ser fram emot det kommande uppdraget.
– Jag blev jätteglad när jag fick frågan. Jag ska göra det så ödmjukt och respektfullt jag kan, min roll är att lyfta allt bra som görs.
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer