Politiker föreslås som ny ordförande i Svensk biblioteksförening
20 apr 2022 • 2 min
MP-politikern Helene Öberg föreslås ta över som ordförande i Svensk biblioteksförening när Johanna Hansson lämnar posten i vår.

Helene Öberg föreslås som ny ordförande i Svensk biblioteksförening.
– Jag är uppvuxen med bibliotek som har betytt mycket för mig och det kändes väldigt hedrande när jag fick frågan om jag kunde göra något för biblioteken, otroligt fint, säger Helene Öberg.
Hon är i grunden politiker för Miljöpartiet och har jobbat som statssekreterare åt före detta kulturminister Amanda Lind och dåvarande skolminister Gustav Fridolin. Något som hon ser som en tillgång.
– Jag tror att jag kan bidra med erfarenheter både från kulturvärlden och utbildningsvärlden. När det gäller sakfrågor, men också i relationer. Man kan föra människor närmare varandra. Skolbiblioteksfrågan är ett tydligt exempel där det är viktigt med båda sidorna.
Lagstiftning om bemannade skolbibliotek är en fråga som Helene Öberg tycker är viktig att driva. Men hon vill inte peka ut vilka frågor som är viktigast än, utan betonar att det handlar om ett lagarbete.
– Vi måste samla oss i den nya styrelsen och prata ihop oss och utgå ifrån den vision som finns för att se om det finns strategier som behöver omarbetas. Men det finns flera aktuella frågor.
En av frågorna som var uppe under hennes tid var frågan om möjligheten att porta stökiga individer från bibliotek, en lagstiftning som träder i kraft den 1 juli. En lagstiftning som hon beskriver som utmanande.
– Utifrån de diskussioner som jag har tagit del av handlar det delvis om brister i arbetsgivarens ansvar. Jag tror egentligen att det hade funnits fler trådar att dra i, men det är uppenbart att många har tuffa situationer att hantera.
Helene Öberg kommer från Hässleholm och har läst på lärarutbildningen. Hon är inte utbildad bibliotekarie och tycker att det var modigt av valberedningen att föreslå henne till posten som ordförande.
Fakta Årsmötet 2022
- Ny ordförande väljs vid Svensk biblioteksförenings årsmöte den 20 maj.
- Fem nya ledamöter ska också väljas till styrelsen.
- Valberedningen föreslår: Brit Stakston, journalist och mediestrateg, Catharina Isberg, bibliotekschef i Helsingborg, Peter Björkman, samordnare vid Regionbibliotek Västernorrland samt Rebecca Bachmann, bibliotekschef vid Södersjukhuset i Stockholm. Ett omval föreslås också av Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm.
- På årsmötet tas även föreningens årsredovisning upp. Resultatet för 2021 blev minus 11 miljoner kronor efter finansnetto. Verksamhetsresultatet landade på minus 17,7 miljoner kronor, ett underskott som är 2,3 miljoner mindre än budget, då delar av verksamheten planerades om till mindre kostsamma arrangemang under pandemin. Föreningens medlemmar ökade marginellt under 2021 och var vid årets slut 3 187 (2 739 enskilda och 448 institutionella).
– Det kommer att finnas andra som är bibliotekarier och jag tänker att man kan komplettera varandra. Att mötas från olika perspektiv tror jag är bra. Jag tycker att det är modigt att vända sig utanför sin egen organisation.
Innan hon blev statssekreterare var hon landstingsråd för Miljöpartiet i Stockholms stad. Hennes politiska bakgrund ser hon inte som någon nackdel.
– Det är viktigt att säga att jag sätter det åt sidan. Det är inte det som är min roll eller uppgift och jag har inga uppdrag för Miljöpartiet. Det finns många med politisk bakgrund som går in i olika roller i civilsamhället. Det viktiga är vems uppdrag man arbetar för och så får man vara lojal med det.
Helene Öberg har också varit generalsekreterare i organisationen Makalösa föräldrar. Och 2010 utnämndes hon till årets lobbyist för arbetet att ge ensamföräldrar en röst i samhället. Hon ser fram emot det kommande uppdraget.
– Jag blev jätteglad när jag fick frågan. Jag ska göra det så ödmjukt och respektfullt jag kan, min roll är att lyfta allt bra som görs.
Senaste nytt

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartar redan på onsdag med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min

Dyrare att boka författarframträdanden
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min

Om att inte ge vika inför demokratins fiender
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min
0 kommentarer