Årets Augustnomineringar klara

22 okt 2012 • 2 min

Vilka får årets Augustpriser? Nu är nomineringarna klara. 18 böcker har nominerats i tre klasser: Årets svenska skönlitterära bok, Årets...

Vilka får årets Augustpriser? Nu är nomineringarna klara. 18 böcker har nominerats i tre klasser: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Bland dem som nominerades till Årets svenska fackbok hör Jag är Zlatan… Åtta av de 18 titlarna utkommer på ett Bonnierförlag.De sex nominerade titlarna i den skönlitterära klassen är:

En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru, Norstedts.
”På svindlande vacker prosa har Johannes Anyuru skrivit en roman, en sorgesång, om sin fars liv.”

Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson, Norstedts.
”Eija Hetekivi Olsson skriver den moderna fattigdomens landskap, på ett språk av lika delar ursinne och betvingande lust.”

Sång till den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling, Natur & Kultur.
”Peter Fröberg Idlings Sång till den storm som ska komma besjunger fiktionens förmåga att komma sanningen in på livet.”

Springa med åror av Cilla Naumann, Albert Bonniers Förlag.
”Springa med åror är en psykologiskt insiktsfull och skickligt komponerad roman som växlar mellan då och nu i en rörelse som driver mot sitt oundvikliga slut.”

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg, Albert Bonniers Förlag.
”Göran Rosenberg återskapar i Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz faderns långa resa, en berättelse laddad av klarsynt inlevelse som också blir en fond för skildringen av hans egen uppväxt i Södertälje. ” (läs mer i BBL nr 5/2012)

 Medealand och andra pjäser av Sara Stridsberg, Albert Bonniers Förlag.
”Vi kan se och höra Medea, Drottning Kristina och Valerie Solanas när de talar från könets mörker. Man inte bara kan läsa dramatik – man vill det gärna när tanken och språket gnistrar så förunderligt som hos Sara Stridsberg.”

 

De sex nominerade titlarna till Årets svenska fackbok är:


Det enda könet. Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin av Katrine Kielos, Albert Bonniers Förlag.

 Ur regnskogens skugga. Daniel Rolander och resan till Surinam av James Dobreff, Arne Jönsson, Helene Schmitz, Bokförlaget Max Ström.

 ”Det står ett rum här och väntar på dig…”. Berättelsen om Raoul Wallenberg av Ingrid Carlberg, Norstedts.

Den amerikanska högern. Republikanernas revolution och USA:s framtid av Martin Gelin, Natur & Kultur.

 Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz, Albert Bonniers Förlag.

Sanningens vägar. Anne Charlotte Lefflers liv och dikt av Monica Lauritzen, Albert Bonniers Förlag.

 

Till Årets svenska barn- och ungdomsbok har nominerats:


Only väg is upp av Emmy Abrahamson, Rabén & Sjögren.

Jag blundar och önskar mig något av Moa-Lina Croall, Alfabeta.

Jag älskar Manne av Pija Lindenbaum, Bonnier Carlsen.

Elin under havet av Sofia Malmberg, Rabén & Sjögren.

Jag är världen av Mårten Melin, Hegas.

A B C å allt om D av Nina Ulmaja, Bonnier Carlsen.

Augustpriset delas i år ut för tjugofjärde gången. Priset är en bronsstatyett av Mikael Fare samt 100 000 kronor till vinnaren i varje kategori.

Bland de 18 nominerade böckerna kommer tre elektorsförsamlingar med sammanlagt 63 personer att rösta fram en vinnare i vardera kategorin. Prisutdelningen sker vid Augustgalan måndagen den 26 november i Stockholms konserthus med start kl. 17.30. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Posten. Augustgalan produceras av Fascinera.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min