Årets Augustnomineringar klara

22 okt 2012 • 2 min

Vilka får årets Augustpriser? Nu är nomineringarna klara. 18 böcker har nominerats i tre klasser: Årets svenska skönlitterära bok, Årets...

Vilka får årets Augustpriser? Nu är nomineringarna klara. 18 böcker har nominerats i tre klasser: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Bland dem som nominerades till Årets svenska fackbok hör Jag är Zlatan… Åtta av de 18 titlarna utkommer på ett Bonnierförlag.De sex nominerade titlarna i den skönlitterära klassen är:

En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru, Norstedts.
”På svindlande vacker prosa har Johannes Anyuru skrivit en roman, en sorgesång, om sin fars liv.”

Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson, Norstedts.
”Eija Hetekivi Olsson skriver den moderna fattigdomens landskap, på ett språk av lika delar ursinne och betvingande lust.”

Sång till den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling, Natur & Kultur.
”Peter Fröberg Idlings Sång till den storm som ska komma besjunger fiktionens förmåga att komma sanningen in på livet.”

Springa med åror av Cilla Naumann, Albert Bonniers Förlag.
”Springa med åror är en psykologiskt insiktsfull och skickligt komponerad roman som växlar mellan då och nu i en rörelse som driver mot sitt oundvikliga slut.”

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg, Albert Bonniers Förlag.
”Göran Rosenberg återskapar i Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz faderns långa resa, en berättelse laddad av klarsynt inlevelse som också blir en fond för skildringen av hans egen uppväxt i Södertälje. ” (läs mer i BBL nr 5/2012)

 Medealand och andra pjäser av Sara Stridsberg, Albert Bonniers Förlag.
”Vi kan se och höra Medea, Drottning Kristina och Valerie Solanas när de talar från könets mörker. Man inte bara kan läsa dramatik – man vill det gärna när tanken och språket gnistrar så förunderligt som hos Sara Stridsberg.”

 

De sex nominerade titlarna till Årets svenska fackbok är:


Det enda könet. Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin av Katrine Kielos, Albert Bonniers Förlag.

 Ur regnskogens skugga. Daniel Rolander och resan till Surinam av James Dobreff, Arne Jönsson, Helene Schmitz, Bokförlaget Max Ström.

 ”Det står ett rum här och väntar på dig…”. Berättelsen om Raoul Wallenberg av Ingrid Carlberg, Norstedts.

Den amerikanska högern. Republikanernas revolution och USA:s framtid av Martin Gelin, Natur & Kultur.

 Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz, Albert Bonniers Förlag.

Sanningens vägar. Anne Charlotte Lefflers liv och dikt av Monica Lauritzen, Albert Bonniers Förlag.

 

Till Årets svenska barn- och ungdomsbok har nominerats:


Only väg is upp av Emmy Abrahamson, Rabén & Sjögren.

Jag blundar och önskar mig något av Moa-Lina Croall, Alfabeta.

Jag älskar Manne av Pija Lindenbaum, Bonnier Carlsen.

Elin under havet av Sofia Malmberg, Rabén & Sjögren.

Jag är världen av Mårten Melin, Hegas.

A B C å allt om D av Nina Ulmaja, Bonnier Carlsen.

Augustpriset delas i år ut för tjugofjärde gången. Priset är en bronsstatyett av Mikael Fare samt 100 000 kronor till vinnaren i varje kategori.

Bland de 18 nominerade böckerna kommer tre elektorsförsamlingar med sammanlagt 63 personer att rösta fram en vinnare i vardera kategorin. Prisutdelningen sker vid Augustgalan måndagen den 26 november i Stockholms konserthus med start kl. 17.30. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Posten. Augustgalan produceras av Fascinera.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min