Lokal bokmässa och prisutdelning

5 nov 2013 • 2 min

Snart är det åter dags för Kronobergs bokmässa som äger rum på Växjö stadsbibliotek den 23 november 2013. Då delas...

Snart är det åter dags för Kronobergs bokmässa som äger rum på Växjö stadsbibliotek den 23 november 2013. Då delas också det relativt nyinstiftade litteraturpriset till Pär Lagerkvists minne ut för andra gången.

Den första bokmässan hölls 2008 och syftet är att uppmärksamma det lokala litterära kretsloppet i alla dess led: författare, förlag och litterära föreningar med anknytning till Kronoberg är välkomna att delta. Det är ett tillfälle för alla att mötas kring boken och den som vill sälja böcker kan göra det också. Det kostar inget att vara med och ingen får heller betalt. Inträdet är gratis.

I år kommer priset till Pär Lagerkvists minne att delas ut för andra gången under bokmässan. Det är kulturnämnden i Växjö som instiftat priset för att belöna ett framstående författarskap i Pär Lagerkvists anda. Priset delas ut vartannat år och prissumman är hela 100 000 kronor (lika stor prissumma som Augustpriset). 2011 blev Kristian Lundberg den första som fick motta priset och i år är det poeten och författaren Eva Ström från Kristianstad

Juryns motivering lyder:
Eva Ströms böcker spänner över flera genrer och bärs av ett precist och vackert språk. Hennes författarskap kretsar kring de frågor om tro, otro och förtryck som också skapade några av Pär Lagerkvists starkaste texter.

Växjö är en av sex kommuner i Sverige som enligt Alex författarlexikon har ett eget litterärt pris. Övriga fem är Luleå som har Erik Lindegren-priset, Boden har Eyvind Johnson-priset, Sundsvall Lars Ahlin-stipendiet, Sunne Selma Lagerlöfs litteraturpris och Älvkarleby delar ut Stig Dagerman-priset.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min