Lokal bokmässa och prisutdelning

5 nov 2013 • 2 min

Snart är det åter dags för Kronobergs bokmässa som äger rum på Växjö stadsbibliotek den 23 november 2013. Då delas...

Snart är det åter dags för Kronobergs bokmässa som äger rum på Växjö stadsbibliotek den 23 november 2013. Då delas också det relativt nyinstiftade litteraturpriset till Pär Lagerkvists minne ut för andra gången.

Den första bokmässan hölls 2008 och syftet är att uppmärksamma det lokala litterära kretsloppet i alla dess led: författare, förlag och litterära föreningar med anknytning till Kronoberg är välkomna att delta. Det är ett tillfälle för alla att mötas kring boken och den som vill sälja böcker kan göra det också. Det kostar inget att vara med och ingen får heller betalt. Inträdet är gratis.

I år kommer priset till Pär Lagerkvists minne att delas ut för andra gången under bokmässan. Det är kulturnämnden i Växjö som instiftat priset för att belöna ett framstående författarskap i Pär Lagerkvists anda. Priset delas ut vartannat år och prissumman är hela 100 000 kronor (lika stor prissumma som Augustpriset). 2011 blev Kristian Lundberg den första som fick motta priset och i år är det poeten och författaren Eva Ström från Kristianstad

Juryns motivering lyder:
Eva Ströms böcker spänner över flera genrer och bärs av ett precist och vackert språk. Hennes författarskap kretsar kring de frågor om tro, otro och förtryck som också skapade några av Pär Lagerkvists starkaste texter.

Växjö är en av sex kommuner i Sverige som enligt Alex författarlexikon har ett eget litterärt pris. Övriga fem är Luleå som har Erik Lindegren-priset, Boden har Eyvind Johnson-priset, Sundsvall Lars Ahlin-stipendiet, Sunne Selma Lagerlöfs litteraturpris och Älvkarleby delar ut Stig Dagerman-priset.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min