Lokal bokmässa och prisutdelning

5 nov 2013 • 2 min

Snart är det åter dags för Kronobergs bokmässa som äger rum på Växjö stadsbibliotek den 23 november 2013. Då delas...

Snart är det åter dags för Kronobergs bokmässa som äger rum på Växjö stadsbibliotek den 23 november 2013. Då delas också det relativt nyinstiftade litteraturpriset till Pär Lagerkvists minne ut för andra gången.

Den första bokmässan hölls 2008 och syftet är att uppmärksamma det lokala litterära kretsloppet i alla dess led: författare, förlag och litterära föreningar med anknytning till Kronoberg är välkomna att delta. Det är ett tillfälle för alla att mötas kring boken och den som vill sälja böcker kan göra det också. Det kostar inget att vara med och ingen får heller betalt. Inträdet är gratis.

I år kommer priset till Pär Lagerkvists minne att delas ut för andra gången under bokmässan. Det är kulturnämnden i Växjö som instiftat priset för att belöna ett framstående författarskap i Pär Lagerkvists anda. Priset delas ut vartannat år och prissumman är hela 100 000 kronor (lika stor prissumma som Augustpriset). 2011 blev Kristian Lundberg den första som fick motta priset och i år är det poeten och författaren Eva Ström från Kristianstad

Juryns motivering lyder:
Eva Ströms böcker spänner över flera genrer och bärs av ett precist och vackert språk. Hennes författarskap kretsar kring de frågor om tro, otro och förtryck som också skapade några av Pär Lagerkvists starkaste texter.

Växjö är en av sex kommuner i Sverige som enligt Alex författarlexikon har ett eget litterärt pris. Övriga fem är Luleå som har Erik Lindegren-priset, Boden har Eyvind Johnson-priset, Sundsvall Lars Ahlin-stipendiet, Sunne Selma Lagerlöfs litteraturpris och Älvkarleby delar ut Stig Dagerman-priset.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min