Lokal bokmässa och prisutdelning

5 nov 2013 • 2 min

Snart är det åter dags för Kronobergs bokmässa som äger rum på Växjö stadsbibliotek den 23 november 2013. Då delas...

Snart är det åter dags för Kronobergs bokmässa som äger rum på Växjö stadsbibliotek den 23 november 2013. Då delas också det relativt nyinstiftade litteraturpriset till Pär Lagerkvists minne ut för andra gången.

Den första bokmässan hölls 2008 och syftet är att uppmärksamma det lokala litterära kretsloppet i alla dess led: författare, förlag och litterära föreningar med anknytning till Kronoberg är välkomna att delta. Det är ett tillfälle för alla att mötas kring boken och den som vill sälja böcker kan göra det också. Det kostar inget att vara med och ingen får heller betalt. Inträdet är gratis.

I år kommer priset till Pär Lagerkvists minne att delas ut för andra gången under bokmässan. Det är kulturnämnden i Växjö som instiftat priset för att belöna ett framstående författarskap i Pär Lagerkvists anda. Priset delas ut vartannat år och prissumman är hela 100 000 kronor (lika stor prissumma som Augustpriset). 2011 blev Kristian Lundberg den första som fick motta priset och i år är det poeten och författaren Eva Ström från Kristianstad

Juryns motivering lyder:
Eva Ströms böcker spänner över flera genrer och bärs av ett precist och vackert språk. Hennes författarskap kretsar kring de frågor om tro, otro och förtryck som också skapade några av Pär Lagerkvists starkaste texter.

Växjö är en av sex kommuner i Sverige som enligt Alex författarlexikon har ett eget litterärt pris. Övriga fem är Luleå som har Erik Lindegren-priset, Boden har Eyvind Johnson-priset, Sundsvall Lars Ahlin-stipendiet, Sunne Selma Lagerlöfs litteraturpris och Älvkarleby delar ut Stig Dagerman-priset.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min