Lokal bokmässa och prisutdelning

5 nov 2013 • 2 min

Snart är det åter dags för Kronobergs bokmässa som äger rum på Växjö stadsbibliotek den 23 november 2013. Då delas...

Snart är det åter dags för Kronobergs bokmässa som äger rum på Växjö stadsbibliotek den 23 november 2013. Då delas också det relativt nyinstiftade litteraturpriset till Pär Lagerkvists minne ut för andra gången.

Den första bokmässan hölls 2008 och syftet är att uppmärksamma det lokala litterära kretsloppet i alla dess led: författare, förlag och litterära föreningar med anknytning till Kronoberg är välkomna att delta. Det är ett tillfälle för alla att mötas kring boken och den som vill sälja böcker kan göra det också. Det kostar inget att vara med och ingen får heller betalt. Inträdet är gratis.

I år kommer priset till Pär Lagerkvists minne att delas ut för andra gången under bokmässan. Det är kulturnämnden i Växjö som instiftat priset för att belöna ett framstående författarskap i Pär Lagerkvists anda. Priset delas ut vartannat år och prissumman är hela 100 000 kronor (lika stor prissumma som Augustpriset). 2011 blev Kristian Lundberg den första som fick motta priset och i år är det poeten och författaren Eva Ström från Kristianstad

Juryns motivering lyder:
Eva Ströms böcker spänner över flera genrer och bärs av ett precist och vackert språk. Hennes författarskap kretsar kring de frågor om tro, otro och förtryck som också skapade några av Pär Lagerkvists starkaste texter.

Växjö är en av sex kommuner i Sverige som enligt Alex författarlexikon har ett eget litterärt pris. Övriga fem är Luleå som har Erik Lindegren-priset, Boden har Eyvind Johnson-priset, Sundsvall Lars Ahlin-stipendiet, Sunne Selma Lagerlöfs litteraturpris och Älvkarleby delar ut Stig Dagerman-priset.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min