Regeringen uppmanas snabba på digitaliseringen av kulturarvet
20 nov 2023 • 2 min
KB efterlyser nya uppdrag i nästa års forskningsproposition. Och Svensk biblioteksförening lyfter hela bibliotekssektorns roll för att forskningen ska nå ut till allmänheten.
Silvia Ernhagen från Svensk biblioteksförening och riksbibliotekarie Karin Grönvall har flera medskick till utbildningsminister Mats Persson (L) som arbetar med en ny forskningsproposition.
Nästa år ska regeringen presentera en forskningsproposition, något som görs vart fjärde år för staka ut vägen för forskningspolitiken. Inför det arbetet skickar både Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening några yttranden som de hoppas att regeringen ska hörsamma.
Digitaliseringstakten måste öka för att forskningen i framtiden ska kunna bedrivas på digitalt material, påpekar båda instanser. I dag är bara mellan fem och tio procent av det svenska trycket digitaliserat, något som leder till att forskningen blir styrd eftersom forskare är utelämnade till att forska på det material som finns digitalt eller lägga forskningspengar på att själva digitalisera materialet, skriver Svensk biblioteksförening.
KB efterlyser 100 miljoner kronor under 2025–2028 för att öka takten av digitaliseringen av KB:s samlingar. Nationalbiblioteket efterlyser också ett förtydligat uppdrag och rättslig grund för att kunna samla in mer digitalt material, till exempel svenska webbplatser och tryckeriernas digitala filer av böcker och tidningar.
KB efterfrågar även ett uppdrag att ta fram säkra AI-modeller för offentlig sektor och bedömer att de behöver 60 miljoner kronor för att ta fram dessa AI-modeller.
Svensk biblioteksförening efterlyser ett långsiktigt ansvar för finansieringen av öppen vetenskap från staten. Dessutom behövs en reformerad upphovsrätt som gör det möjligt att forska på digitaliserat upphovsrättsskyddat material. ”Vi förväntar oss att regeringen tar upphovsrättsproblematiken på allvar i den kommande forskningspropositionen. Så att Sverige inte halkar efter i forskning som rör maskininlärning, text- och datautvinning och digital humaniora”, skriver Svensk biblioteksförening.
Utöver att lärosätesbiblioteken har en central roll för att nyttiggöra forskningen, skriver föreningen vidare, har även folk- och skolbibliotek en viktig roll att spela för att medborgare ska kunna delta i och nås av forskning. Men, noterar Svensk biblioteksförening, många folkbibliotek står inför besparingar och en kärv ekonomi. Detta innebär utmaningar för dem att delta i forskningsprocessen, något som i sin tur drabbar medborgarna. Läs hela inlägget här.
Hela KB:s inlägg finns att läsa här.
Senaste nytt
Bibliotek i Malmö håller fortsatt stängt efter hot
Personalen hotades med en stor kamphund. För att säkra tryggheten för anställda och besökare håller biblioteket Garaget på Sofielund i Malmö stängt i ytterligare två veckor.
1 nov 2024 • < 1 min
Ny rapport: ”USA:s väljare utsätts för manipulation”
Med hjälp av falska gillatummar och annat artificiellt engagemang, trummas politiska budskap in eller förvrängs inför presidentvalet nästa vecka. I bakgrunden anas Ryssland. Trots upptrappad konfliktnivå i världen sedan förra valet, har de sociala medieplattformarnas agerande inte förändrats, visar en ännu opublicerad rapport från Nato Stratcom.
31 okt 2024 • 5 min
"Ett välfungerande monopol är bra för kunderna"
Nästan alla ljudböcker som laddas ner från nordiska bibliotek kommer från bolaget där Lasse Nyrup är vd. Han är kyrkomusikern som blev biblioteksentreprenör med globala miljarddrömmar.
30 okt 2024 • 5 min
Bibliotek stängt efter hotfull situation och droghandel
Öppen droghandel och en hotfull situation mot personalen har lett till att biblioteket Garaget i Malmö har stängt hela höstlovet. Huvudskyddsombud krävde ett arbetet skulle stoppas och arbetsgivaren var överens. ”Vi delar bilden att arbetsmiljön inte är trygg.”
29 okt 2024 • 2 min
Har inte samvete att stötta Wikipedia
Förra året skrev Karolina Andersdotter en rapport om hur bibliotekarier kan använda Wikipedia. Nu har hon tvärvänt. Vad har hänt?
28 okt 2024 • 3 min
Ny i regeringens läsråd: "Det här är min chans"
Bibliotekschefen Tommy Bildström, som av regeringen utnämnts till ledamot i Statens kulturråds läsråd, anser att biblioteken bär en del av skulden till läskrisen. "Vi borde ändra på vissa saker."
25 okt 2024 • 2 min
Aniarapriset firade halvsekel
Med poesi, diskussion och ett samtal med Aniaraprisets allra första mottagare uppmärksammade Svensk biblioteksförening att priset har delats ut i 50 år. Ett stillsamt firande hölls på Tranströmerbiblioteket i Stockholm på torsdagskvällen.
24 okt 2024 • 2 min
Bred protest mot lag om anmälningsplikt: "Så förbannat dumt!"
Fackförbunden Dik och Vision deltog på onsdagen vid en manifestation mot Tidöpartiernas idé om en en lag om anmälningsplikt. ”Ingen skulle säga till poliser att lösa läskrisen”, sa Diks ordförande Anna Troberg.
24 okt 2024 • 2 min
Målet: Över tusen utlåningsplatser i Stockholm
Stockholms stadsbibliotek byter bibliotekssystem och siktar på att mångdubbla antalet utlåningsplatser i huvudstaden. Visionen är att det ska kunna gå att låna böcker på alla förskolor.
22 okt 2024 • 2 min
Desperationen från biblioteken: ”Pengarna räcker inte”
”Otroliga kostnadsökningar”, ”Förlitar oss helt på externa medel för att kunna utvecklas”. Efter år av nedskärningar har folkbibliotekens chefer svårt att få verksamheten att gå ihop.
22 okt 2024 • 2 min
Finland har tagit grepp om ljudet
De finska folkbiblioteken har tagit initiativ till ett eget e-bibliotek. "Vi kan själva bestämma i vilken riktning det här ska utvecklas."
18 okt 2024 • 3 min
Miriam Nauri: "Låt oss tala så att folk begriper"
Vad sysslar ett lärosätesbibliotek med, "mer än bara böcker"? Många använder fackspråk för att förklara. "Faran är alltid att skapa avstånd i frågor som borde engagera brett", skriver Miriam Nauri, chef för biblioteket på Karolinska institutet.
17 okt 2024 • 3 min
0 kommentarer