Politiskt konstverk för mångspråk
11 okt 2023 • 2 min
När Sölvesborgs kommun, 2019, beslutade sig för att inte längre erbjuda böcker på alla elevers modersmål, då reagerade konstnären Thierry Mortier. Reaktionen resulterade i konstverket Bibylon, ett mobilt bibliotek med 640 barnböcker på 67 olika språk.

Konstnär Thierry Mortier vill gärna visa upp sitt konstverk Bibylon i Sölvesborg.
Belgaren Thierry Mortier har funderat mycket på språk och integration. Han bor i Sverige sedan fem år tillbaka och förstår svenska, kan läsa svenska, men föredrar att bli intervjuad på engelska. Han visade upp Bibylon på Bokmässan och berättade då om hur han tänkte när han hörde om Sölvesborgs kommun och dess agerande kring modersmålsundervisning. De slutade köpa in böcker på utländska språk till sina skolbibliotek.
– Det handlade inte om pengar, inte om besparingar. Det var en tydlig politisk signal från kommunen. Så hur skulle man kunna göra något positivt av något så negativt, det var så mina tankar gick.
Det var en tydlig politisk signal från kommunen. Så hur skulle man kunna göra något positivt av något så negativt, det var så mina tankar gick.
– Ett bibliotek är något som alla har tillgång till, som alla ska ha tillgång till. Och det är nyckelordet, tillgång. Ett bibliotek är så många olika saker, ger så många nycklar till ett samhälle.
Böckerna som hör till konstverket är skänkta av de utländska ambassaderna i Sverige. Dessa representerar Sveriges internationella relationer. Böcker har också donerats av Astrid Lindgren Company. De böckerna visar exempel på Sveriges kulturexport.

Verket har tidigare bland annat visats på World Summit of Arts and Culture 2023, i Stockholm, i våras och nu är målet att Bibylon ska turnera runt om i Sverige. Thierry Mortier ser gärna att Bibylon kommer till Sölvesborg.
– En av anledningarna till att turnén har skjutits på framtiden är att vi har kommunicerat mycket med Sölvesborg. Det politiska läget har förändrats, Sverigedemokraterna förlorade makten där och politiska företrädare har förklarat att de måste lägga mer fokus på att faktiskt få folk att flytta till Sölvesborg. De verkar vilja förändra sin image, säger Thierry Mortier.
Han menar att konstverket Bibylon skulle passa bra som en pusselbit i det imagebyggandet men lägger till att Sölvesborg har tackat nej på grund av platsbrist.
– Det låter ju lite konstigt när man vet att de gjorde sig av med 17 000 böcker under 2021. Jag vet att bibliotek gallrar ständigt men det låter väldigt mycket. Och att skylla på platsbrist är konstigt, anser Thierry Mortier.
Christopher Ekenberg (S) som är ordförande i samhällsbyggnads- och fritid- och kulturnämnden i Sölvesborg skriver i mejl: ”Det kommer behandlas precis som vanligt när kommunen blir tillfrågad gällande utställning. Alltså inget som vi politiker går in och styr i, utan det är förvaltningen som gör den planeringen och bedömningarna om vad som ska ställas ut i vår kommun”. Biblioteksbladet har också sökt kulturchefen Fredrik Olsson.
1 kommentarer
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
På ett nätverksträff för skolbibliotekarier i vår stadsdel fick jag höra att böcker på de olika språken är sällan utlånade men ”de har ett symboliskt värde” eftersom ”det måste kännas bra för barnen att få se en bok på sitt eget modersmål”. Till saken hör att jag jobbar i ett invandratätt område, så det finns många elever med andra modersmål än svenska. Vi diskuterade anledningen till att få böcker på andra språk lånas ut och kom fram till att många elever inte är tillräckligt duktiga på sina modersmål men också att barnen vill läsa böcker på SITT modersmål då de flesta är födda i Sverige. Det är få som blir hjälpta av att ha tillgång till böcker på sina föräldrars modersmål. Samtidigt kostar en Nelly Rapp bok på svenska 115:- och på turkiska 148:- ! Oavsett vad man tycker om SD behöver vi fundera på hur mycket pengar är rimligt att lägga på något som enbart har symbolvärde.
De föräldrar som läser för sina barn hemma skaffar böcker på sina språk (jag är en av dem), de som inte läser kommer inte låna biblioteksböcker på sina språk.
Slutligen: wow, vilken kvalificerad input av konstnären: ”Det låter ju LITE KONSTIGT när man vet att de gjorde sig av med 17 000 böcker under 2021. Jag vet att bibliotek gallrar ständigt men det låter väldigt mycket. Och att skylla på platsbrist är KONSTIGT, anser Thierry Mortier.” Så värdefullt att få ta del av hans bedömning i ens facktidning.