Så kan biblioteken använda digital teknik
28 sep 2023 • 4 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
Martin Törnros föreläste om immersiva medier på Bokmässan.
Salen på Bokmässans övre plan är fullsatt denna mässans första dag. En bit bort har årets upplaga av Bokmässan precis invigts. Kulturministern Parisa Liljestrand har talat om hur viktigt det är att barn och ungas läsförmåga blir bättre. Hon pratade också om de snabbt ökande skillnaderna mellan olika grupper i samhället.
”Vi står inför en läskris och att ta oss an den uppgiften, det är en av mina och den här regeringens viktigaste uppgifter”, konstaterade Parisa Liljestrand som också förklarade att läsa, det är som att tränas i empati.
”Jag står här i dag, inte bara som kulturminister utan också som demokratiminister. I årets budgetproposition föreslår regeringen breda och efterfrågade satsningar för att stärka barn och ungas läsförmåga. Det handlar om två miljarder kronor de närmaste tre åren till bland annat bemannade skolbibliotek, inköp av fysiska böcker och läsfrämjande insatser på våra folkbibliotek”.
Kulturministern pratade inte om VR men det är just det det knökade seminariet handlar om, om hur man kan jobba med immersiva medier på bibliotek och Martin Törnros föreläser om vad immersiva medier faktiskt är och om hur olika upplevelser kan byggas för besökarna, med hjälp av AR och VR.
Men hur gör man detta i praktiken på ett bibliotek? Det är det Linda Sävhammar och personal från bibliotek i Tranås, Kinda och Vadstena, kan berätta om.
I Motala har man utrustat sommarjobbare med 360-kameror som får med hela omgivningen i 360 grader. På äldreboenden har de boende sedan kunnat besöka platser i kommunen, platser dit de kanske inte själva kan ta sig. I Vadstena har man gjort AR-skattjakt på bibliotek och inte minst har Götabiblioteken fört in Forum för levande historias VR-utställning om förintelsen, i Götabibliotekens bibliotek i Linköping, Finspång, Kinda, Motala och Tranås.
– Det handlar om att tillgängliggöra digital teknik för dem som kanske inte har råd att köpa. Det handlar om information, om att ta till sig information och det gör man via dator men också genom den här tekniken som kan hjälpa dig att ta dig till olika miljöer, säger Linda Sävhammar, utvecklingsledare inom digital kompetens och skolbibliotek på Biblioteksutveckling Östergötland.
Matilda Henriksson är biblioteksinformatör men arbetar också med digital handledning på Kinda bibliotek. Hon menar att VR är lite som spelkunskap, att det är en typ av berättelse som man får leva sig in i. Hon menar att VR skapar empati samtidigt som det hjälper till att höja upplevelsen.
– Det finns många berättelser som man kan ta del av i en VR-miljö. Att man får vara med som medskapare är också en viktig del av det, poängterar Linda Sävhammar.
– Vi vill ligga så långt i framkant som det bara går. För oss är det därför viktigt att vi testar oss fram. Vi är en plats för informationsförmedling och ska hjälpa folk att orientera sig i de här världarna, på Internet eller i böcker eller i VR. Då måste vi också kunna det för att lotsa dem, säger Matilda Henriksson.
Under Bokmässan arrangeras flera programpunkter där VR och dess roll på biblioteken avhandlas. Linda Sävhammar är tydlig med att responsen från både besökare och personal har varit blandad.
– Men jag menar att VR förstärker läsfrämjandeupplevelsen. Det finns en VR-upplevelse som heter Dear Angelica. Det är en berättelse som verkligen omsluter en. En bibliotekarie i Motala har gjort det här med en grupp ungdomar. Efteråt kan man skapa något själv, kanske skriva en novell eller att man läser andra, liknande texter som handlar om, som i det här fallet, saknaden efter en mor, säger Linda Sävhammar.
Både Linda Sävhammar och Matilda Henriksson är nyfikna på vad som kommer att hända med VR-teknologin som bara är i sin linda men att tekniken är ett sätt att komma ännu närmare karaktärer i böcker. Även lärandet, att ta till sig information, blir mer tillgängligt med hjälp av VR.
– Det allra viktigaste för bibliotekspersonal är väl att fundera på vad syftet är med att köpa in till exempel sådana headset. Är det till spel, eller till att låna ut till låntagare eller vill ni faktiskt göra något meningsfullt, undrar Linda Sävhammar retoriskt.
De båda säger att det handlar inte om att snappa upp ny teknik bara för att hänga med. Nu uppmanar de VR-intresserade i bibliotekssfären att ta hjälp av andra intresserade, att skapa det de kallar för digitala lägereldar. De sker i något som heter 3D-bibblan som finns på Discord där de kan diskutera, informera varandra och inspirera.
I november blir det en bibliotekskonferens där Region Sörmland, Stadsbiblioteket i Stockholm, Region Östergötland, Region Västerbotten och Region Värmland, som kallas för Uppslukande bibbla. Fokus är helt och hållet på VR och immersiva medier och 50 personer har anmält sig.
Linda Sävhammar hoppas nu på fler samarbeten mellan museer och bibliotek där museiutställningar kan visas på biblioteken. Det kommer i förlängningen även ge möjlighet för biblioteken att visa utställningarna även på till exempel äldreboenden eller förskolor.
1 kommentarer
Senaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
Även Flens bibliotek är arrangör av konferensen Uppslukande bibblan. Och för att hitta till lägereldarna går man till följande hemsida: http://3dbibblan.online Välkomna!