Simrishamn bytte filialer mot bokbuss
17 okt 2018 • 4 min
Sedan Simrishamns kommun lade ner filialbiblioteken har de valt att satsa på en bokbuss. Bussen är gjord i Nordirland, har flexibel inredning och gör ett trettiotal stopp varje månad.


För drygt fem år sedan bestämde sig politikerna i Simrishamns kommun för att lägga ner kommunens sex filialbibliotek.
– Orsaken var besparingar och folk var inte glada över beslutet. Simrishamn har drygt 19 000 invånare och två tredjedelar av dem bor utanför huvudorten där huvudbiblioteket finns, säger Kate Visonj, bibliotekarie vid Simrishamns bibliotek.
Två år senare tog politikerna beslutet att köpa in en bokbuss, och i maj i år rullade en ny mellanviktsbuss ut på gatorna.

– Innan bussen var på plats fick vi en del syrliga kommentarer om att folk ville ha filialer och inte en bokbuss, men nu är alla positiva. Gamla låntagare har skaffat nya lånekort och är glada för att de kan nyttja biblioteket igen, säger Kate Visonj som också är projektledare för bokbussen, eller det mobila biblioteket som hon själv säger för att betona att det inte bara är en buss med böcker utan ett bibliotek på hjul med kompetent personal.
Bussen besöker varje månad 21 byar och tio äldre- och trygghetsboenden. I de större byarna görs ett timslångt stopp varje vecka, och i de mindre byarna blir det halvtimmesstopp varannan vecka.
Till hösten ska även förskolor besökas. Tanken är att erbjuda sagostunder, högläsning och bokprat. Dessutom ska bussen användas till pop up-verksamhet och schemalagda aktiviteter så som pyssel på bad- och lekplatser, genomgång av kollektivtrafikens appar under kommunens trafikantveckor, informationsträffar om Legimus och Boken kommer på äldre- och trygghetsboenden, allmän teknik drop-in samt musik- och bokquiz.
– Vi valde en buss i mellanviktsklassen, på 7,5 ton, eftersom vi har många slingriga och smala vägar där vi inte skulle komma fram med en stor buss. Den här bussen bär ändå upp till två ton vilket betyder att vi får in en tillräckligt stor mängd medier samtidigt som upp till tio besökare kan vistas där, säger Kate Visonj.
Upphandlingen av bussen blev en utdragen historia. Kate Visonj inledde arbetet med att hämta inspiration från andra bokbussar och blev tipsad om att inte ha för detaljerade krav på utformning utan snarare specificera funktion. Men det visade sig vara svårt att hitta en tillverkare i Sverige och två upphandlingar misslyckades.
– Det var då vi började kolla marknaden ute i Europa och till slut var det en firma i Belfast i Nordirland som lade det vinnande anbudet efter att upphandlingen lagts ut på engelska i stället för svenska. Budgeten låg på 2 miljoner och vi landade på 1 750 000 kronor.
Nästan all inredning är designad av Kate Visonj och hennes kollegor på biblioteket. Ledordet har varit flexibilitet. Bussen rymmer 40 hyllmeter och alla hyllor och tråg går att flytta runt beroende på målgruppens mediebehov.
Det finns också dubbla uppsättningar bokvagnar, fyra av dem står inne i fordonet medan de fyra andra prepareras på huvudbiblioteket så att de lätt kan bytas ut.
Längst bak i bussen finns en soffa. Ovanför bokhyllorna och under soffan finns förvaringsutrymmen med plats för boklådor och rekvisita till exempelvis sagostunder.

Bussen har också skrivare och två läsplattor för dem som vill komma åt databaser eller läsa tidningar.
– Vi har också ovanligt många fönster. Vi ville att bussen skulle upplevas som en attraktiv mötesplats, inte som ett fordon som transporterar böcker. Därför valde vi, trots råd om att fönster bara blir smutsiga, att ha ett stort fönster över nästan hela bakväggen och flera mindre fönster. De ger ett luftigt och ljust intryck, dessutom är det trevligt att utifrån kunna avslöja lite av innehållet, säger Kate Visonj.
Utsidan av bussen är grön med blommor, blad och djur. Illustrationen baseras till stor del på 150 teckningar från kommunens grundskoleelever.
Kate Visonj vill tipsa andra som går i bokbusstankar om att undvika några fallgropar som de själva föll i.
– Ställ krav på att chassit ska köpas av en svensk generalagent eller leverantör. Det kommer att underlätta när det specialtillverkade fordonet ska in i landet.
En annan lärdom rör luftkonditionering.
– Vi funderade på om vi skulle ha luftkonditionering men fick höra att det drar mycket batteri. Vi trodde att vi skulle klara oss på två takfönster och öppna dubbeldörrar men efter den här sommaren känner vi att man borde tänkt annorlunda, säger Kate Visonj.

[fakta id=”18635″]
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer