Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
15 sep 2023 • 2 min
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
Skolminister Lotta Edholm betonar att barnkonventionen gäller och att alla barn har rätt till utbildning.
Liberalerna har tidigare meddelat att de vill se ett undantag för lärare med hänvisning till barnkonventionen. Och i de direktiv som Sverigedemokraterna och regeringen har gett till utredaren av anmälningsplikten ingår att utreda undantag från skyldigheten att rapportera möten med papperslösa till polisen eller Migrationsverket.
Många bibliotekarier har redan framfört kritik mot förslaget om anmälningsplikt, liksom lärare, socialsekreterare och vårdpersonal. Vad är då skolministerns besked till de bibliotekarier som ska bemanna skolbiblioteken i framtiden?
Lotta Edholm går inte in närmare på vad hon tycker om förslaget om anmälningsplikt. Hon konstaterar att frågan ska utredas i grunden men poängterar att bankonventionen ska gälla.
– Frågan om anmälningsplikt kommer att utredas nu. För mig har det varit väldigt viktigt att barnkonventionen gäller. Den ger alla barn rätt till utbildning och skolbiblioteket är så klart en del av utbildningen.
Betyder det att du tycker att även skolbibliotekarier ska undantas från anmälningsplikt?
– Det viktigaste är att de konventioner som Sverige har skrivit under, som Europakonventionen och barnkonventionen gäller. Det är ett tydligt besked tycker jag.
När beskedet om bemannade skolbibliotek kom på fredagen handlade det just om den ekonomiska satsningen som ska göra det möjligt. Däremot återstår fortfarande frågetecken om hur kommuner och friskolor ska få tag på tillräckligt många bibliotekarier, då det redan i dag råder brist.
Exakt hur lagen kommer att formuleras och vilka krav som kommer att ställas på framtida bemanning är ännu inte klart.
– Det vi hanterar i dag är pengarna, detaljerna får vi återkomma till, säger Lotta Edholm.
– Det jag ser framför mig är att det kommer att vara bibliotekarier. Men jag inser att det finns en brist. Det finns också väldigt små skolor där man kan fundera på hur de ska lösa det här.
Det finns mängder av problem som behöver lösas, konstaterar ministern.
– Men jag hoppas att den här signalen också leder till att fler unga vill bli bibliotekarier. Det här ökar arbetsmarknaden för bibliotekarier på ett ganska spännande sätt för många.
Kommer det att tillsättas fler utbildningsplatser?
– Det har vi inte börjat fundera på, men det är rimligt att tro att om efterfrågan ökar, så ökar också antalet utbildningsplatser.
Det känns ”fantastiskt roligt” att presentera nyheten om bemannade skolbibliotek, berättar Lotta Edholm och förklarar att det är en del i regeringens ambitioner att förbättra läskunnigheten bland barn.
– Även om det också handlar om läsglädje är det också en del att stärka läskunnigheten och därmed förbättra kunskapsresultaten i andra ämnen.
Spelar det också en roll för barns kunskaper i källkritik och medie- och informationskunskap?
– Ja, det tror jag absolut, framför allt för att bibliotekarier har utbildning i detta. De kan också hjälpa lärare i deras arbete. Det är en viktig poäng.
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer