Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
15 sep 2023 • 2 min
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
Pressträff på fredagen.
Sammanlagt 1,8 miljarder kronor läggs för att få barn att börja läsa, att gå från skärm till pärm, som arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L), uttryckte det på presskonferensen som hölls på fredagen.
Han konstaterade vidare att vi har en läskris i Sverige, något som har framgått i den internationella studien om läsförmåga, Pirls. Framför allt unga som ligger på en mycket låg nivå i läsning har ökat, säger Johan Pehrson.
– Den här låga nivån har ökat med 60 procent sedan 2016. Om trenden skulle fortsätta skulle vi ha en ganska stor andel unga människor som är funktionella analfabeter.
En åtgärd för att öka läsförmågan är att ge alla elever tillgång till bemannade skolbibliotek.
– Väl fungerande skolbibliotek kan ha en enorm effekt för läsningen på skolan, säger skolminister Lotta Edholm.
– Det kan göra fler barn till bokslukare.
Satsningen inleds 2025 då 216 miljoner kronor avsätts för bemannade skolbibliotek. Från och med året efter, 2026, finansieras den fullt ut med 433 miljoner kronor per år.
– Vi aviserar detta redan nu för att kommunerna och övriga huvudmän ska få en möjlighet att ställa om och börja anställa skolbibliotekarier, sade Lotta Edholm.
Förordningstexten är inte färdig ännu och exakt hur definitionen av ett skolbibliotek ska formuleras är inte klart, meddelade Lotta Edholm.
– Exakt vad som kommer att gälla för små skolor och skolor som ligger nära folkbibliotek får vi se över. Det gjorde också Gustav Fridolin i sin utredning. Men det ska vara bemannade skolbibliotek, med skolbibliotekarier, men självklart kommer det att finnas undantag.
Läs också ›› Skolministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier
Det kommer bli svårt för alla skolor att hitta bibliotekarier, då det redan nu råder en brist på utbildade bibliotekarier. Enligt Lotta Edholm kommer det vara en process tills hela systemet är på plats.
– Vi har en brist på bibliotekarier nu, men det här är vägen framåt. Det är också en ny arbetsmarknad som öppnar sig för bibliotekarier. Det här kommer att vara en process.
De två ministrarna, båda från Liberalerna, meddelar också en satsning på läroböcker.
– Den här regeringen med Liberalerna har gjort en tvärvändning när det gäller synen på skärmar för små barn. Vi lägger en halv miljard kronor varje år på läroböcker, riktiga läroböcker, säger Lotta Edholm.
– Det har varit för mycket skärmar och för lite böcker. Vi lägger om den här helt okritiska digitaliseringen.
Väl fungerande skolbibliotek kan ha en enorm effekt för läsningen på skolan.
Se hela pressträffen i efterhand här:
2 kommentarer
Senaste nytt
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Uppskjuten tillgänglighet
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
Skolbibliotek och kärv ekonomi dominerade 2024
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Jag vill vara positiv, särskilt som bibliotekariestudent är det ju lovande för min framtid, men jag kan bara referera till min egen erfarenhet av att växa upp på landbygden, i en liten byskola i en kommun där det absolut fanns biblioteksresurser – tre mil bort i tätorten. Vi var ca 100 elever i skolan och vårt ”bibliotek” var en hyllrad Fåglar i Färg i ett förråd mellan klass 3-4 och klass 5-6. Ett par gånger om året kom bokbussen, då fick vi packa in oss i bussen, plocka upp vad vi kunde medan vi gick och hoppas att det fanns någon roligt i utbudet.
Om jag hade fått välja mellan en skärm och den tummade fåglar i färg som stått på hyllan sedan pappa gick i skolan, så hade jag nog valt skärmen. Är man så liten att man inte ”förtjänar” riktiga fysiska resurser så är virtuella medel bättre än inga medel. Vagheten i uttalandet rörande små skolor får mig att misstänka att min skola inte hade fått någonting med den här satsningen.
Positiv reform . Glöm inte att förse elever med läromedel viktigt att läsa facklitteratur i tryckt form .