Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
7 mar 2014 • < 1 min
Teleborg Centrum Skola i Växjö har för andra året i rad utsetts till ett ”Skolbibliotek i världsklass” av DIK vilket...
Teleborg Centrum Skola i Växjö har för andra året i rad utsetts till ett ”Skolbibliotek i världsklass” av DIK vilket man förstås är stolt och glad över. På DIK:s lista hittills över skolbibliotek i världsklass finns 16 stycken och fyra av dem – alltså en fjärdedel – finns i Växjö.
Utöver Teleborg Centrum Skola återfinns Centrumskolan (för andra året i rad), Öjaby skola (ny) samt Ringsbergskolan på DIK:s lista. Hemligheten bakom? Medveten satsning, enligt Josefine Henningsson, skolbibliotekarie på Teleborg Centrum skola.
– Vi har en tradition av att ha bra skolbibliotek. Det har man satsat på i Växjö bakåt i tiden med projekt som modellbibliotek i början av 2000-talet. Där lades grunden och redan då fanns också en stark organisation av bibliotekarier som träffades regelbundet – och det gör vi fortfarande. Vi träffas en gång i månaden och utbyter synpunkter, tipsar varandra och pushar – vi har varandra och samarbetar mycket. Det är nog en del i det hela, säger Josefine Henningsson.
Läs mer i BBL nr 3.
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer