Växjös skolbibliotek i framkant

7 mar 2014 • < 1 min

Teleborg Centrum Skola i Växjö har för andra året i rad utsetts till ett ”Skolbibliotek i världsklass” av DIK vilket...

Teleborg Centrum Skola i Växjö har för andra året i rad utsetts till ett ”Skolbibliotek i världsklass” av DIK vilket man förstås är stolt och glad över. På DIK:s lista hittills över skolbibliotek i världsklass finns 16 stycken och fyra av dem – alltså en fjärdedel – finns i Växjö.

Utöver Teleborg Centrum Skola återfinns Centrumskolan (för andra året i rad), Öjaby skola (ny) samt Ringsbergskolan på DIK:s lista. Hemligheten bakom? Medveten satsning, enligt Josefine Henningsson, skolbibliotekarie på Teleborg Centrum skola.

– Vi har en tradition av att ha bra skolbibliotek. Det har man satsat på i Växjö bakåt i tiden med projekt som modellbibliotek i början av 2000-talet. Där lades grunden och redan då fanns också en stark organisation av bibliotekarier som träffades regelbundet – och det gör vi fortfarande. Vi träffas en gång i månaden och utbyter synpunkter, tipsar varandra och pushar – vi har varandra och samarbetar mycket. Det är nog en del i det hela, säger Josefine Henningsson.

Läs mer i BBL nr 3.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min