Växjös skolbibliotek i framkant

7 mar 2014 • < 1 min

Teleborg Centrum Skola i Växjö har för andra året i rad utsetts till ett ”Skolbibliotek i världsklass” av DIK vilket...

Teleborg Centrum Skola i Växjö har för andra året i rad utsetts till ett ”Skolbibliotek i världsklass” av DIK vilket man förstås är stolt och glad över. På DIK:s lista hittills över skolbibliotek i världsklass finns 16 stycken och fyra av dem – alltså en fjärdedel – finns i Växjö.

Utöver Teleborg Centrum Skola återfinns Centrumskolan (för andra året i rad), Öjaby skola (ny) samt Ringsbergskolan på DIK:s lista. Hemligheten bakom? Medveten satsning, enligt Josefine Henningsson, skolbibliotekarie på Teleborg Centrum skola.

– Vi har en tradition av att ha bra skolbibliotek. Det har man satsat på i Växjö bakåt i tiden med projekt som modellbibliotek i början av 2000-talet. Där lades grunden och redan då fanns också en stark organisation av bibliotekarier som träffades regelbundet – och det gör vi fortfarande. Vi träffas en gång i månaden och utbyter synpunkter, tipsar varandra och pushar – vi har varandra och samarbetar mycket. Det är nog en del i det hela, säger Josefine Henningsson.

Läs mer i BBL nr 3.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min