Växjös skolbibliotek i framkant

7 mar 2014 • < 1 min

Teleborg Centrum Skola i Växjö har för andra året i rad utsetts till ett ”Skolbibliotek i världsklass” av DIK vilket...

Teleborg Centrum Skola i Växjö har för andra året i rad utsetts till ett ”Skolbibliotek i världsklass” av DIK vilket man förstås är stolt och glad över. På DIK:s lista hittills över skolbibliotek i världsklass finns 16 stycken och fyra av dem – alltså en fjärdedel – finns i Växjö.

Utöver Teleborg Centrum Skola återfinns Centrumskolan (för andra året i rad), Öjaby skola (ny) samt Ringsbergskolan på DIK:s lista. Hemligheten bakom? Medveten satsning, enligt Josefine Henningsson, skolbibliotekarie på Teleborg Centrum skola.

– Vi har en tradition av att ha bra skolbibliotek. Det har man satsat på i Växjö bakåt i tiden med projekt som modellbibliotek i början av 2000-talet. Där lades grunden och redan då fanns också en stark organisation av bibliotekarier som träffades regelbundet – och det gör vi fortfarande. Vi träffas en gång i månaden och utbyter synpunkter, tipsar varandra och pushar – vi har varandra och samarbetar mycket. Det är nog en del i det hela, säger Josefine Henningsson.

Läs mer i BBL nr 3.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min