Protest mot besparingar

11 feb 2013 • < 1 min

De neddragningar vid Statens Musikverk som biblioteksbladet.se tidigare skrivit om (5 februari) har väckt starka känslor och protestbrev har formulerats...

De neddragningar vid Statens Musikverk som biblioteksbladet.se tidigare skrivit om (5 februari) har väckt starka känslor och protestbrev har formulerats för vidarebefordran till Kulturdepartementet och kulturministern med kopia till Statens Musikverks generaldirektör, Stina Westerberg.

 Musik- och teaterbiblioteket drabbas hårt av besparingarna: Överbibliotekarietjänsten dras in när nuvarande överbibliotekarie Veslemøy Heintz går i pension i år; Personal avskedas varav 2 bibliotekarier, 1 arkivarie och 3 assistenter.

Det är Brigitte Horne Jensen, f d bibliotekarie på musikbiblioteket, som formulerat protestbrevet som man kan kopiera, skriva under och skicka till Musikverket och departementet.

I brevet står bl a att om besparingen genomförs

”kommer det att innebära en oerhörd försämring för det svenska musik- och teaterlivet. Likaså försvåras ett professionellt arbete för att upprätthålla biblioteket som del av det svenska kulturarvet med världsberömda samlingar som är unika i Europa. Om vi inte kan hindra dessa besparingar kommer servicen till bibliotekets användare i hela landet – musik- och teaterstuderande, orkestrar, musiker, forskare och allmänhet – att kraftigt försämras. Det ”inre” arbete som inte syns utåt som inköp, katalogisering och vård av samlingarna kommer att bli lidande…”

Musikaliska akademiens bibliotek grundades 1771 och har sedan dess fungerat som nationellt bibliotek på musikens område och är Sveriges enda offentliga musikaliska specialbibliotek. På samma vis grundades Drottningholms teatermuseum 1922 och dess bibliotek 1937. Dessa två institutioner finns idag inom ramen för Musik- och teaterbiblioteket – en del av myndigheten Statens Musikverk.

I bibliotekets samlingar finns noter (378 000) för alla uppsättningar och genrer, litteratur om musik och teater (över 120 000 böcker), 30 000 rariteter, pjäsmanus och tidskrifter (250), skivor (och tillgång till 75 000 streamade album) och filmer.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min