Protest mot besparingar

11 feb 2013 • < 1 min

De neddragningar vid Statens Musikverk som biblioteksbladet.se tidigare skrivit om (5 februari) har väckt starka känslor och protestbrev har formulerats...

De neddragningar vid Statens Musikverk som biblioteksbladet.se tidigare skrivit om (5 februari) har väckt starka känslor och protestbrev har formulerats för vidarebefordran till Kulturdepartementet och kulturministern med kopia till Statens Musikverks generaldirektör, Stina Westerberg.

 Musik- och teaterbiblioteket drabbas hårt av besparingarna: Överbibliotekarietjänsten dras in när nuvarande överbibliotekarie Veslemøy Heintz går i pension i år; Personal avskedas varav 2 bibliotekarier, 1 arkivarie och 3 assistenter.

Det är Brigitte Horne Jensen, f d bibliotekarie på musikbiblioteket, som formulerat protestbrevet som man kan kopiera, skriva under och skicka till Musikverket och departementet.

I brevet står bl a att om besparingen genomförs

”kommer det att innebära en oerhörd försämring för det svenska musik- och teaterlivet. Likaså försvåras ett professionellt arbete för att upprätthålla biblioteket som del av det svenska kulturarvet med världsberömda samlingar som är unika i Europa. Om vi inte kan hindra dessa besparingar kommer servicen till bibliotekets användare i hela landet – musik- och teaterstuderande, orkestrar, musiker, forskare och allmänhet – att kraftigt försämras. Det ”inre” arbete som inte syns utåt som inköp, katalogisering och vård av samlingarna kommer att bli lidande…”

Musikaliska akademiens bibliotek grundades 1771 och har sedan dess fungerat som nationellt bibliotek på musikens område och är Sveriges enda offentliga musikaliska specialbibliotek. På samma vis grundades Drottningholms teatermuseum 1922 och dess bibliotek 1937. Dessa två institutioner finns idag inom ramen för Musik- och teaterbiblioteket – en del av myndigheten Statens Musikverk.

I bibliotekets samlingar finns noter (378 000) för alla uppsättningar och genrer, litteratur om musik och teater (över 120 000 böcker), 30 000 rariteter, pjäsmanus och tidskrifter (250), skivor (och tillgång till 75 000 streamade album) och filmer.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min