SSB revival
29 feb 2012 • 2 min
Drygt två år har gått sedan man lade den beramade utbyggnaden av Asplundshuset vid Odenplan i Stockholm i malpåse. Ner...
Drygt två år har gått sedan man lade den beramade utbyggnaden av Asplundshuset vid Odenplan i Stockholm i malpåse. Ner i den försvann resultatet av en internationell arkitekttävling med det vinnande bidraget Delphinium, en intensiv debatt samt många miljoner – hur många, därom tvistar fortfarande de lärde.
Det som inte försvann var problemen behäftade med stadsbiblioteket i Asplundshuset och det tillhörande s k Annexet och lamellhusen – fastigheterna som populärt går under namnet Spelbomskan: trångboddhet, föråldrade installationer och ett rent allmänt behov av underhåll och teknisk upprustning.
Med utbyggnadshaveriet på behörigt avstånd i tid, känner de styrande politikerna i Stockholm sig nu redo att ta nya tag och försöka lösa problemen. Någon ny utbyggnad är det dock inte tal om.
Fastighetsnämnden i Stockholm har beslutat att ge fastighetskontoret i uppdrag att för högst 8 miljoner kronor utreda en ”förädling och upprustning” av Stockholms stadsbibliotek. Uppdraget delas med Kulturförvaltningen som för högst 1 miljon kronor ska göra en verksamhetsanknuten utredning. Totalt finns alltså 9 miljoner i potten för att ta reda på hur man kan modernisera Asplundshuset och de därtill hörande byggnaderna samt vilka konsekvenser det får för nuvarande hyresgäster, för omgivningarna och förstås, vad det hela kommer att kosta.
Med i kalkylen finns också det faktum att den nya citybanan beräknas vara klar 2017. Då får Odenplan en ny station som blir en knutpunkt för både pendeltåg och tunnelbana. Stadsbibliotekets läge blir än mer centralt, trycket av människor i området kommer att öka liksom sannolikt också besökarna till biblioteket.
I det tjänsteutlåtande som ska ligga till grund för beslut i mars (den 5 mars i fastighetsnämnden, den 22 mars i kulturnämnden) ges en bild av hur tankarna inför utredningen går:
– En integration av Internationella bibliotekets samlingar (idag i Annexet) med svenska medier
– Barnavdelningen ska bevaras men ”varsamt anpassas” och kompletteras, eventuellt också göras mer flexibel
– De administrativa ytorna bör minskas till förmån för publika ytor och ”de byggnader som tillsammans ska utgöra det nya Stadsbiblioteket behöver hänga ihop”.
– Ytor ska utformas för att tillåta största möjliga flexibilitet – inte minst när genomgripande förändringar sker som gör att t ex medieförvaring kan omvandlas till olika publika funktioner.
Det verkligt intressanta i detta utredningsarbete – som beräknas starta nu i vår med målsättningen att ha ett inriktningsbeslut i mars 2013 – är att man ska studera möjligheterna till förbindelser mellan Asplundshusets huvudbyggnad och Annex samt möjligheter till utökade ytor mellan huvudbyggnaden och Basarer, dvs de lokaler där idag McDonalds och olika butiker huserar. Basarerna och dess hyresgäster har tidigare varit något av ett Noli me tangere men nu ska ”verksamheternas, hyresgästernas behov och önskemål sammanställas och behandlas”, som det heter i tjänsteutlåtandet.
Vidare ska förstås antikvariska och kulturhistoriska aspekter beaktas liksom miljökonsekvenser.
Det man kan hoppas på är att detta nu – om än reducerade omtag – inte skjuts i sank på det kommunalpolitiska slagfältet. Beslut är ännu inte fattat och käbblet är redan igång mellan den styrande Alliansen, som dragit igång utredningsprocessen, och oppositionen som inte vill se mera skattepengar försvinna ned ”i ett mörkt hål”.
Mörkt hål? Om Stadsbiblioteket tillåts att förfalla – då kan man på allvar snacka om ett mörkt hål…
Senaste nytt

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer