SSB revival
29 feb 2012 • 2 min
Drygt två år har gått sedan man lade den beramade utbyggnaden av Asplundshuset vid Odenplan i Stockholm i malpåse. Ner...
Drygt två år har gått sedan man lade den beramade utbyggnaden av Asplundshuset vid Odenplan i Stockholm i malpåse. Ner i den försvann resultatet av en internationell arkitekttävling med det vinnande bidraget Delphinium, en intensiv debatt samt många miljoner – hur många, därom tvistar fortfarande de lärde.
Det som inte försvann var problemen behäftade med stadsbiblioteket i Asplundshuset och det tillhörande s k Annexet och lamellhusen – fastigheterna som populärt går under namnet Spelbomskan: trångboddhet, föråldrade installationer och ett rent allmänt behov av underhåll och teknisk upprustning.
Med utbyggnadshaveriet på behörigt avstånd i tid, känner de styrande politikerna i Stockholm sig nu redo att ta nya tag och försöka lösa problemen. Någon ny utbyggnad är det dock inte tal om.
Fastighetsnämnden i Stockholm har beslutat att ge fastighetskontoret i uppdrag att för högst 8 miljoner kronor utreda en ”förädling och upprustning” av Stockholms stadsbibliotek. Uppdraget delas med Kulturförvaltningen som för högst 1 miljon kronor ska göra en verksamhetsanknuten utredning. Totalt finns alltså 9 miljoner i potten för att ta reda på hur man kan modernisera Asplundshuset och de därtill hörande byggnaderna samt vilka konsekvenser det får för nuvarande hyresgäster, för omgivningarna och förstås, vad det hela kommer att kosta.
Med i kalkylen finns också det faktum att den nya citybanan beräknas vara klar 2017. Då får Odenplan en ny station som blir en knutpunkt för både pendeltåg och tunnelbana. Stadsbibliotekets läge blir än mer centralt, trycket av människor i området kommer att öka liksom sannolikt också besökarna till biblioteket.
I det tjänsteutlåtande som ska ligga till grund för beslut i mars (den 5 mars i fastighetsnämnden, den 22 mars i kulturnämnden) ges en bild av hur tankarna inför utredningen går:
– En integration av Internationella bibliotekets samlingar (idag i Annexet) med svenska medier
– Barnavdelningen ska bevaras men ”varsamt anpassas” och kompletteras, eventuellt också göras mer flexibel
– De administrativa ytorna bör minskas till förmån för publika ytor och ”de byggnader som tillsammans ska utgöra det nya Stadsbiblioteket behöver hänga ihop”.
– Ytor ska utformas för att tillåta största möjliga flexibilitet – inte minst när genomgripande förändringar sker som gör att t ex medieförvaring kan omvandlas till olika publika funktioner.
Det verkligt intressanta i detta utredningsarbete – som beräknas starta nu i vår med målsättningen att ha ett inriktningsbeslut i mars 2013 – är att man ska studera möjligheterna till förbindelser mellan Asplundshusets huvudbyggnad och Annex samt möjligheter till utökade ytor mellan huvudbyggnaden och Basarer, dvs de lokaler där idag McDonalds och olika butiker huserar. Basarerna och dess hyresgäster har tidigare varit något av ett Noli me tangere men nu ska ”verksamheternas, hyresgästernas behov och önskemål sammanställas och behandlas”, som det heter i tjänsteutlåtandet.
Vidare ska förstås antikvariska och kulturhistoriska aspekter beaktas liksom miljökonsekvenser.
Det man kan hoppas på är att detta nu – om än reducerade omtag – inte skjuts i sank på det kommunalpolitiska slagfältet. Beslut är ännu inte fattat och käbblet är redan igång mellan den styrande Alliansen, som dragit igång utredningsprocessen, och oppositionen som inte vill se mera skattepengar försvinna ned ”i ett mörkt hål”.
Mörkt hål? Om Stadsbiblioteket tillåts att förfalla – då kan man på allvar snacka om ett mörkt hål…
Senaste nytt
Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”
Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.
4 okt 2023 • 2 min

Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
0 kommentarer