SSB revival

29 feb 2012 • 2 min

Drygt två år har gått sedan man lade den beramade utbyggnaden av Asplundshuset vid Odenplan i Stockholm i malpåse. Ner...

Drygt två år har gått sedan man lade den beramade utbyggnaden av Asplundshuset vid Odenplan i Stockholm i malpåse. Ner i den försvann resultatet av en internationell arkitekttävling med det vinnande bidraget Delphinium, en intensiv debatt samt många miljoner – hur många, därom tvistar fortfarande de lärde.

Det som inte försvann var problemen behäftade med stadsbiblioteket i Asplundshuset och det tillhörande s k Annexet och lamellhusen – fastigheterna som populärt går under namnet Spelbomskan: trångboddhet, föråldrade installationer och ett rent allmänt behov av underhåll och teknisk upprustning.

Med utbyggnadshaveriet på behörigt avstånd i tid, känner de styrande politikerna i Stockholm sig nu redo att ta nya tag och försöka lösa problemen. Någon ny utbyggnad är det dock inte tal om.

Fastighetsnämnden i Stockholm har beslutat att ge fastighetskontoret i uppdrag att för högst 8 miljoner kronor utreda en ”förädling och upprustning” av Stockholms stadsbibliotek. Uppdraget delas med Kulturförvaltningen som för högst 1 miljon kronor ska göra en verksamhetsanknuten utredning. Totalt finns alltså 9 miljoner i potten för att ta reda på hur man kan modernisera Asplundshuset och de därtill hörande byggnaderna samt vilka konsekvenser det får för nuvarande hyresgäster, för omgivningarna och förstås, vad det hela kommer att kosta.

Med i kalkylen finns också det faktum att den nya citybanan beräknas vara klar 2017. Då får Odenplan en ny station som blir en knutpunkt för både pendeltåg och tunnelbana. Stadsbibliotekets läge blir än mer centralt, trycket av människor i området kommer att öka liksom sannolikt också besökarna till biblioteket.

I det tjänsteutlåtande som ska ligga till grund för beslut i mars (den 5 mars i fastighetsnämnden, den 22 mars i kulturnämnden) ges en bild av hur tankarna inför utredningen går:

– En integration av Internationella bibliotekets samlingar (idag i Annexet) med svenska medier

– Barnavdelningen ska bevaras men ”varsamt anpassas” och kompletteras, eventuellt också göras mer flexibel

– De administrativa ytorna bör minskas till förmån för publika ytor och ”de byggnader som tillsammans ska utgöra det nya Stadsbiblioteket behöver hänga ihop”.

– Ytor ska utformas för att tillåta största möjliga flexibilitet – inte minst när genomgripande förändringar sker som gör att t ex medieförvaring kan omvandlas till olika publika funktioner.

Det verkligt intressanta i detta utredningsarbete – som beräknas starta nu i vår med målsättningen att ha ett inriktningsbeslut i mars 2013 – är att man ska studera möjligheterna till förbindelser mellan Asplundshusets huvudbyggnad och Annex samt möjligheter till utökade ytor mellan huvudbyggnaden och Basarer, dvs de lokaler där idag McDonalds  och olika butiker huserar. Basarerna och dess hyresgäster har tidigare varit något av ett Noli me tangere men nu ska ”verksamheternas, hyresgästernas behov och önskemål sammanställas och behandlas”, som det heter i tjänsteutlåtandet.

Vidare ska förstås antikvariska och kulturhistoriska aspekter beaktas liksom miljökonsekvenser.

Det man kan hoppas på är att detta nu – om än reducerade omtag – inte skjuts i sank på det kommunalpolitiska slagfältet. Beslut är ännu inte fattat och käbblet är redan igång mellan den styrande Alliansen, som dragit igång utredningsprocessen, och oppositionen som inte vill se mera skattepengar försvinna ned ”i ett mörkt hål”.

Mörkt hål? Om Stadsbiblioteket tillåts att förfalla – då kan man på allvar snacka om ett mörkt hål…

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min