SSB revival
29 feb 2012 • 2 min
Drygt två år har gått sedan man lade den beramade utbyggnaden av Asplundshuset vid Odenplan i Stockholm i malpåse. Ner...
Drygt två år har gått sedan man lade den beramade utbyggnaden av Asplundshuset vid Odenplan i Stockholm i malpåse. Ner i den försvann resultatet av en internationell arkitekttävling med det vinnande bidraget Delphinium, en intensiv debatt samt många miljoner – hur många, därom tvistar fortfarande de lärde.
Det som inte försvann var problemen behäftade med stadsbiblioteket i Asplundshuset och det tillhörande s k Annexet och lamellhusen – fastigheterna som populärt går under namnet Spelbomskan: trångboddhet, föråldrade installationer och ett rent allmänt behov av underhåll och teknisk upprustning.
Med utbyggnadshaveriet på behörigt avstånd i tid, känner de styrande politikerna i Stockholm sig nu redo att ta nya tag och försöka lösa problemen. Någon ny utbyggnad är det dock inte tal om.
Fastighetsnämnden i Stockholm har beslutat att ge fastighetskontoret i uppdrag att för högst 8 miljoner kronor utreda en ”förädling och upprustning” av Stockholms stadsbibliotek. Uppdraget delas med Kulturförvaltningen som för högst 1 miljon kronor ska göra en verksamhetsanknuten utredning. Totalt finns alltså 9 miljoner i potten för att ta reda på hur man kan modernisera Asplundshuset och de därtill hörande byggnaderna samt vilka konsekvenser det får för nuvarande hyresgäster, för omgivningarna och förstås, vad det hela kommer att kosta.
Med i kalkylen finns också det faktum att den nya citybanan beräknas vara klar 2017. Då får Odenplan en ny station som blir en knutpunkt för både pendeltåg och tunnelbana. Stadsbibliotekets läge blir än mer centralt, trycket av människor i området kommer att öka liksom sannolikt också besökarna till biblioteket.
I det tjänsteutlåtande som ska ligga till grund för beslut i mars (den 5 mars i fastighetsnämnden, den 22 mars i kulturnämnden) ges en bild av hur tankarna inför utredningen går:
– En integration av Internationella bibliotekets samlingar (idag i Annexet) med svenska medier
– Barnavdelningen ska bevaras men ”varsamt anpassas” och kompletteras, eventuellt också göras mer flexibel
– De administrativa ytorna bör minskas till förmån för publika ytor och ”de byggnader som tillsammans ska utgöra det nya Stadsbiblioteket behöver hänga ihop”.
– Ytor ska utformas för att tillåta största möjliga flexibilitet – inte minst när genomgripande förändringar sker som gör att t ex medieförvaring kan omvandlas till olika publika funktioner.
Det verkligt intressanta i detta utredningsarbete – som beräknas starta nu i vår med målsättningen att ha ett inriktningsbeslut i mars 2013 – är att man ska studera möjligheterna till förbindelser mellan Asplundshusets huvudbyggnad och Annex samt möjligheter till utökade ytor mellan huvudbyggnaden och Basarer, dvs de lokaler där idag McDonalds och olika butiker huserar. Basarerna och dess hyresgäster har tidigare varit något av ett Noli me tangere men nu ska ”verksamheternas, hyresgästernas behov och önskemål sammanställas och behandlas”, som det heter i tjänsteutlåtandet.
Vidare ska förstås antikvariska och kulturhistoriska aspekter beaktas liksom miljökonsekvenser.
Det man kan hoppas på är att detta nu – om än reducerade omtag – inte skjuts i sank på det kommunalpolitiska slagfältet. Beslut är ännu inte fattat och käbblet är redan igång mellan den styrande Alliansen, som dragit igång utredningsprocessen, och oppositionen som inte vill se mera skattepengar försvinna ned ”i ett mörkt hål”.
Mörkt hål? Om Stadsbiblioteket tillåts att förfalla – då kan man på allvar snacka om ett mörkt hål…
Senaste nytt
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
0 kommentarer