Stora skillnader i bemanning på regionernas bibliotek

26 maj 2020 • < 1 min

Det är stor skillnad mellan hur många bibliotekarier som står till invånarnas förfogande i landets olika regioner. Hitta din region i grafiken.

Förra året arbetade 9 529 personer på landets bibliotek på motsvarande 8 124 heltidstjänster. Det är en minskning av antalet tjänster räknat i heltid jämfört med året innan. Samtidigt är variationerna mellan olika regioner mycket stora.

Västerbotten har mer än dubbelt så många anställda på biblioteken än Sörmland och Jönköping som ligger i botten när man ställer bibliotekspersonalen i relation till befolkningsmängden. De stora skillnaderna kan inte bara förklaras med att vissa regioner har universitets- och högskolebibliotek, konstaterar Kungliga biblioteket i sin årliga rapport om biblioteksstatistik.

Uppsala, Kalmar och Skåne län ligger också högt, medan Västmanland och Halland har färre biblioteksanställda.

Exakt vad skillnaderna beror på kan vara olika från region till region. Hanna Rasmussen, verksamhetschef på Biblioteksutveckling Sörmland, konstaterar att bemanningen på länets folkbibliotek inte är lägre än det ungefärliga riksgenomsnittet. Förklaringen bör ligga någon annanstans.

Det finns också stora skillnader i bemanning på folkbiblioteken i olika kommuner, noterar KB i sin statistikrapport. I vissa kommuner går det 4 000 invånare per heltidsanställd bibliotekarie. Även mellan regioner finns skillnader i bemanning på folkbiblioteken. På Gotlands folkbibliotek arbetar 0,69 personer per 1000 invånare, medan motsvarande siffra i Region Stockholm endast är 0,39. I de kommuner där bemanningen på folkbiblioteken är låg är också utlåning och besök lägre, skriver KB.

Totalt minskade antalet tjänster på landets bibliotek 2019. Antalet årsverken minskade med 2 procent jämfört med året innan.

I grafiken nedan syns också hur mängden bibliotekspersonal i förhållande till befolkningen har förändrats i regionerna de senaste åren.

 

Kvinnor dominerar

I snitt arbetar personalen på offentligt finansierade bibliotek 85 procent. Cirka 65 procent av dem som arbetar på offentligt finansierade bibliotek är utbildade bibliotekarier eller dokumentalister. 80 procent av dem som arbetar på folk-, skol- och sjukhusbibliotek är kvinnor. 66 procent av dem som arbetar på forskningsbibliotek är kvinnor.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min