Stora skillnader i bemanning på regionernas bibliotek

26 maj 2020 • < 1 min

Det är stor skillnad mellan hur många bibliotekarier som står till invånarnas förfogande i landets olika regioner. Hitta din region i grafiken.

Förra året arbetade 9 529 personer på landets bibliotek på motsvarande 8 124 heltidstjänster. Det är en minskning av antalet tjänster räknat i heltid jämfört med året innan. Samtidigt är variationerna mellan olika regioner mycket stora.

Västerbotten har mer än dubbelt så många anställda på biblioteken än Sörmland och Jönköping som ligger i botten när man ställer bibliotekspersonalen i relation till befolkningsmängden. De stora skillnaderna kan inte bara förklaras med att vissa regioner har universitets- och högskolebibliotek, konstaterar Kungliga biblioteket i sin årliga rapport om biblioteksstatistik.

Uppsala, Kalmar och Skåne län ligger också högt, medan Västmanland och Halland har färre biblioteksanställda.

Exakt vad skillnaderna beror på kan vara olika från region till region. Hanna Rasmussen, verksamhetschef på Biblioteksutveckling Sörmland, konstaterar att bemanningen på länets folkbibliotek inte är lägre än det ungefärliga riksgenomsnittet. Förklaringen bör ligga någon annanstans.

Det finns också stora skillnader i bemanning på folkbiblioteken i olika kommuner, noterar KB i sin statistikrapport. I vissa kommuner går det 4 000 invånare per heltidsanställd bibliotekarie. Även mellan regioner finns skillnader i bemanning på folkbiblioteken. På Gotlands folkbibliotek arbetar 0,69 personer per 1000 invånare, medan motsvarande siffra i Region Stockholm endast är 0,39. I de kommuner där bemanningen på folkbiblioteken är låg är också utlåning och besök lägre, skriver KB.

Totalt minskade antalet tjänster på landets bibliotek 2019. Antalet årsverken minskade med 2 procent jämfört med året innan.

I grafiken nedan syns också hur mängden bibliotekspersonal i förhållande till befolkningen har förändrats i regionerna de senaste åren.

 

Kvinnor dominerar

I snitt arbetar personalen på offentligt finansierade bibliotek 85 procent. Cirka 65 procent av dem som arbetar på offentligt finansierade bibliotek är utbildade bibliotekarier eller dokumentalister. 80 procent av dem som arbetar på folk-, skol- och sjukhusbibliotek är kvinnor. 66 procent av dem som arbetar på forskningsbibliotek är kvinnor.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min