Finska bibliotek kan tvingas stänga ner

24 jun 2015 • 2 min

Den finska regeringen vill göra det frivilligt för kommunerna att välja om biblioteksverksamhet ska bedrivas eller inte. Ett sätt för...

Finland-euro
Den finska regeringen vill göra det frivilligt för kommunerna att välja om biblioteksverksamhet ska bedrivas eller inte. Ett sätt för kommunerna att spara pengar menar regeringen, ett hot mot demokratin menar en annan.

En förnyelse av bibliotekslagen är tänkt att börja gälla 2017. En arbetsgrupp har tillsatts för att arbeta med förnyelsen men den nya regeringen i Finland vill nu skjuta upp det arbetet.

Biblioteksföreningen i Finland har skrivit en protestskrivelse till undervisnings- och kulturministeriet. I skrivelsen kräver föreningen att förnyelsen av bibliotekslagen fortsätter och att lagen inte får ligga i kommunernas händer. De menar att bibliotekslagen ska garantera att alla bibliotekstjänster håller samma goda kvalitet i hela landet och så kommer det inte att bli om kommunerna själva får bestämma över biblioteksverksamheten.

– Det är vansinnigt att avbryta arbetet med en redan påbörjad lag, säger Karolina Zilliacus, bibliotekschef på Pargas stadsbibliotek till Svenska YLE. 

1928 fick Finland, som en av de första länderna i Europa, en egen bibliotekslag. I lagen står det att alla invånare i landet ska ha tillgång till bibliotekstjänster. Men regeringen vill nu att kommunerna själva ska få välja om de vill följa den lagen. I praktiken kommer det innebära att kommunerna själva får bestämma om de ska bevara sin biblioteksverksamhet eller inte. Då blir tillgången inte lika för alla. Karolina Zilliacus menar att det demokratin är hotad av regeringens förslag.

Syftet med förslaget är att kommunerna får en möjlighet att spara pengar. Ingen biblioteksverksamhet innebär mindre kostnader för kommunerna.

Maria Lassén-Seger, informationsspecialist på Humanistiska fakultetens bibliotek oroas av regeringens syn på kultur och säger att kultur måste vara gratis. Hon tycker att det behövs en värdediskussion om hur det finska samhället ska se ut och vad saker och ting är värda. Hon lyfter fram att biblioteken idag är en av de få platser där man kan vistas i helt gratis och där alla får vara.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min