Svåråtkomligt blir lättåtkomlig

13 jun 2012 • < 1 min

Gamla ärevördiga Vatikanbiblioteket tar nu steget in i den digitala världen. Bodleian Library vid Oxford University och Vatikanbiblioteket, Biblioteca Apostolica Vaticana,...

Gamla ärevördiga Vatikanbiblioteket tar nu steget in i den digitala världen. Bodleian Library vid Oxford University och Vatikanbiblioteket, Biblioteca Apostolica Vaticana, har samlingar som kompletterar varandra.

 I ett gemensamt projekt ska nu de båda biblioteken digitalisera sina samlingar, främst grekiska manuskript, men också tidiga hebreiska böcker och böcker från 1400-talet. En donation från Polonsky-stiftelsen gör detta möjligt. De närmaste fyra åren ska de båda biblioteken digitalisera 1,5 miljoner sidor och samtidigt förena texter som har varit skilda åt i århundraden.

De digitaliserade samlingarna kommer att bestå av tre delar: Grekiska manuskript, tryckta böcker från 1400-talet (eller inkunabler) och hebreiska tidigt tryckta verk samt manuskript. Två tredjedelar tas från Vatikanbiblioteket, övrigt material från Bodleian Library. (www.guardian.co.uk, m.fl.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min