Svåråtkomligt blir lättåtkomlig

13 jun 2012 • < 1 min

Gamla ärevördiga Vatikanbiblioteket tar nu steget in i den digitala världen. Bodleian Library vid Oxford University och Vatikanbiblioteket, Biblioteca Apostolica Vaticana,...

Gamla ärevördiga Vatikanbiblioteket tar nu steget in i den digitala världen. Bodleian Library vid Oxford University och Vatikanbiblioteket, Biblioteca Apostolica Vaticana, har samlingar som kompletterar varandra.

 I ett gemensamt projekt ska nu de båda biblioteken digitalisera sina samlingar, främst grekiska manuskript, men också tidiga hebreiska böcker och böcker från 1400-talet. En donation från Polonsky-stiftelsen gör detta möjligt. De närmaste fyra åren ska de båda biblioteken digitalisera 1,5 miljoner sidor och samtidigt förena texter som har varit skilda åt i århundraden.

De digitaliserade samlingarna kommer att bestå av tre delar: Grekiska manuskript, tryckta böcker från 1400-talet (eller inkunabler) och hebreiska tidigt tryckta verk samt manuskript. Två tredjedelar tas från Vatikanbiblioteket, övrigt material från Bodleian Library. (www.guardian.co.uk, m.fl.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min