Svåråtkomligt blir lättåtkomlig

13 jun 2012 • < 1 min

Gamla ärevördiga Vatikanbiblioteket tar nu steget in i den digitala världen. Bodleian Library vid Oxford University och Vatikanbiblioteket, Biblioteca Apostolica Vaticana,...

Gamla ärevördiga Vatikanbiblioteket tar nu steget in i den digitala världen. Bodleian Library vid Oxford University och Vatikanbiblioteket, Biblioteca Apostolica Vaticana, har samlingar som kompletterar varandra.

 I ett gemensamt projekt ska nu de båda biblioteken digitalisera sina samlingar, främst grekiska manuskript, men också tidiga hebreiska böcker och böcker från 1400-talet. En donation från Polonsky-stiftelsen gör detta möjligt. De närmaste fyra åren ska de båda biblioteken digitalisera 1,5 miljoner sidor och samtidigt förena texter som har varit skilda åt i århundraden.

De digitaliserade samlingarna kommer att bestå av tre delar: Grekiska manuskript, tryckta böcker från 1400-talet (eller inkunabler) och hebreiska tidigt tryckta verk samt manuskript. Två tredjedelar tas från Vatikanbiblioteket, övrigt material från Bodleian Library. (www.guardian.co.uk, m.fl.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min