Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?

29 nov 2024 • 2 min

Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?

Det rör sig om en samling som sannolikt är smått unik i Sverige. Ett privat bibliotek med musik och böcker som totalt räknar 60 000-70 000 volymer. Samlingen tillhörde före detta talmannen och tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Birgitta Dahl, som nyligen gick bort, och hennes man Enn Kokk, som gick bort 2019.

Nu huserar samlingen i parets bostad i Uppsala. Redan för 30 år sedan blev samlingen så stor att paret köpte lägenheten bredvid och slog in väggen för att få plats med allt. Birgitta Dahls önskan var att samlingen skulle få ett nytt hem, kanske på ett bibliotek eller en institution. Men det hanns inte med innan bortgången.

Nu försöker vännen Lars Ilshammar, som var Birgitta Dahls pressekreterare under 80-talet, att hjälpa till att hitta en ny plats för samlingen. Det har visat sig vara en utmaning.

– Jag misstänkte att det skulle bli svårt att hitta någon som ville ta hand om en så stor samling. De som jag  sonderat med har varit positivt ointresserade skulle man kunna säga. Alla känner ju sympati för frågan men det är ingen som hittills velat ta hand om samlingen.

Det är förenat med stora utmaningar att ta hand om stora kvantiteter, förklarar Lars Ilshammar, som i egenskap av att ha varit biträdande riksbibliotekarie på Kungliga biblioteket talar utifrån egen erfarenhet.

– Jag ska erkänna att jag själv har syndat i mina gamla roller. Både när jag var chef för arbetarrörelsens arkiv, och även senare på KB. Jag har själv varit med och sagt nej till att ta emot stora samlingar. Det är just därför att de är stora. De tar upp många hyllmeter och volymerna kanske dessutom redan finns i samlingarna, säger han, men lägger till;

– Sedan finns det vissa fall som är svåra att säga nej till. Ett sådant fall är Olof Palmes samling som KB tog emot, delvis på mitt initiativ. Jag tycker att Birgitta Dahls och Enn Kokks samling har ett liknande historisk värde. Det är ett par som satt en stor prägel på svensk politik.

Lars Ilshammar har i ett inlägg på Facebook efterlyst intressenter. Där nämner han Uppsala som särskilt lämpad för uppgiften.

– Jag kan tycka att just Uppsala skulle kunna ta ett ansvar för biblioteket. Dels för att hedra Birgitta som är en av våra stora viktiga politiker under senare delen av 1900-talet, men också för att det ger en möjlighet att koppla biblioteket till Birgittas hjärtefrågor. Allt ifrån miljö- och energifrågor till klimatomställning och sociala rättigheter. Där var hon en förkämpe.

Har du fått någon signal från någon aktör eller liknande i Uppsala som visat intresse?

– Det dök ju upp några svar i flödet på Facebook-inlägget. Det var till exempel några från fullmäktige i Uppsala som ansåg att man åtminstone borde ta upp frågan till diskussion. Men jag har inte fått något svar från någon framträdande beslutsfattare. Åtminstone inte än.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Är biblioteken inkluderande på riktigt?

Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.

12 jun 2025 • 4 min

Reportage

De sätter ord på kriget

Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.

4 jun 2025 • 6 min