Vinst och förlust för bibliotekens främsta leverantörer

18 aug 2020 • 2 min

Med en vinstmarginal 2019 på 13 procent är Axiell-koncernen biblioteksvärldens ekonomiska vinnare. Konkurrenten BTJ är en bråkdel så stor men vädrar i sitt bokslut optimism över att biblioteken ska erbjuda en stabil marknadsutveckling i år.

När Biblioteksbladet intervjuade Axiells koncernchef Joel Sommerfeldt i försomras var koncernens årsredovisning för 2019 ännu inte offentlig. Nu är siffrorna tillgängliga och visar att företaget fortsätter sin ekonomiska framgångsresa.

Omsättningen på 585 miljoner kronor är en ökning med nästan 100 miljoner jämfört med 2018 och vinsten på 45 miljoner innebär en rejäl marginal på 13 procent.

I bokslutet framhålls lanseringen den molnbaserade folkbibliotekstjänsten Quria (”koncernens nya flaggskeppsprodukt”) i Tyskland, Schweiz och Norge, som en av de viktiga händelserna 2019. ”Dialog pågår också med svenska kunder för att introducera Quria på Axiells hemmamarknad.”

Joel Sommerfeldt Foto: Johan Båvman

En annan central verksamhet är driften av tre folkbibliotek i Nacka som Axiell tog över i januari 2019. I intervjun med Biblioteksbladet förklarade Joel Sommerfeldt att han vurmar för tanken på att driva bibliotek.
– Även om det inte har varit politiskt korrekt. Det bryr jag mig inte om, för jag tror att vi kan göra nytta.

Det framgår följaktligen av årsberättelsen att Axiell bedömer att det finns goda möjligheter att ta över driften av fler folkbibliotek, ”till en början i Sverige”.

Axiell har kontor i 15 länder och är inte bara starkt på biblioteksfältet utan har en ännu mer dominerande ställning som leverantör av verksamhetssystem till museer och arkiv. Konkurrenten BTJ är mindre internationellt och presenterar följaktligen mer blygsamma siffror. Omsättningen 2019 uppgick till 115 miljoner kronor och rörelseresultatet blev en förlust på drygt en miljon kronor.

I år räknar BTJ med att stärka sin position på biblioteksområdet:

”Under 2020 väntas en stabil marknadsutveckling inom bolagets huvudmarknad, biblioteksmarknaden.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min