Debatt: Dags att satsa på skolbiblioteken

8 maj 2015 • 2 min

Missa inte chansen att lyfta skolbiblioteken nu när regeringen satsar miljarder på att stärka skolan, skriver Karin Linder, förbundsordförande i...

skolbibliotekMissa inte chansen att lyfta skolbiblioteken nu när regeringen satsar miljarder på att stärka skolan, skriver Karin Linder, förbundsordförande i DIK i ett debattinlägg.

Regeringen satsar två miljarder för att förstärka möjligheten för skolor att anställa speciallärare eller annan personal. Innan valet lovade partierna i regeringen att de skulle satsa på elevers tillgång till utbildade bibliotekarier. Syftet var att stärka elevers förutsättningar att nå de mål som finns uppsatta. Ett annat syfte var att ge lärarna möjlighet att komplettera sin kompetens.

Karin Linder, förbundsordförande i DIK, Det kreativa facket (akademikerfacket för kultur och kommunikation), skriver i ett debattinlägg i Dagens samhälle att kommunerna nu bör ta chansen att använda regeringens bidrag till att anställa utbildade bibliotekarier.

DIK har utsett 16 bibliotek till skolbibliotek i världsklass. Bland dem finns flera skolor som är med på listan för tredje året i rad, bland andra Centrumskolan i Växjö, Hjulsbroskolan i Linköping och Nacka Gymnasium i Nacka.

Juryn som utser skolbibliotek i världsklass består av en expertgrupp inom DIK. Gruppen har tagit fram en definition på vad ett skolbibliotek i världsklass är. Bland annat är skolbiblioteket en tydlig del av skolans pedagogiska vision, erbjuder stöd till enskilda och grupper i deras läsprocesser och en skolbibliotekarie är bland annat en effektiv inspiratör för att öka läsfärdigheten hos eleverna. Alla kriterier hittar du här. 

DIK-kriterier

 

Karin Linder skriver: ”Så kommuner, passa på nu när staten lämnar extra bidrag och se till att bemanna era bibliotek, det kommer både ni och era elever att tjäna på!”

2 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min