Debatt: Dags att satsa på skolbiblioteken

8 maj 2015 • 2 min

Missa inte chansen att lyfta skolbiblioteken nu när regeringen satsar miljarder på att stärka skolan, skriver Karin Linder, förbundsordförande i...

skolbibliotekMissa inte chansen att lyfta skolbiblioteken nu när regeringen satsar miljarder på att stärka skolan, skriver Karin Linder, förbundsordförande i DIK i ett debattinlägg.

Regeringen satsar två miljarder för att förstärka möjligheten för skolor att anställa speciallärare eller annan personal. Innan valet lovade partierna i regeringen att de skulle satsa på elevers tillgång till utbildade bibliotekarier. Syftet var att stärka elevers förutsättningar att nå de mål som finns uppsatta. Ett annat syfte var att ge lärarna möjlighet att komplettera sin kompetens.

Karin Linder, förbundsordförande i DIK, Det kreativa facket (akademikerfacket för kultur och kommunikation), skriver i ett debattinlägg i Dagens samhälle att kommunerna nu bör ta chansen att använda regeringens bidrag till att anställa utbildade bibliotekarier.

DIK har utsett 16 bibliotek till skolbibliotek i världsklass. Bland dem finns flera skolor som är med på listan för tredje året i rad, bland andra Centrumskolan i Växjö, Hjulsbroskolan i Linköping och Nacka Gymnasium i Nacka.

Juryn som utser skolbibliotek i världsklass består av en expertgrupp inom DIK. Gruppen har tagit fram en definition på vad ett skolbibliotek i världsklass är. Bland annat är skolbiblioteket en tydlig del av skolans pedagogiska vision, erbjuder stöd till enskilda och grupper i deras läsprocesser och en skolbibliotekarie är bland annat en effektiv inspiratör för att öka läsfärdigheten hos eleverna. Alla kriterier hittar du här. 

DIK-kriterier

 

Karin Linder skriver: ”Så kommuner, passa på nu när staten lämnar extra bidrag och se till att bemanna era bibliotek, det kommer både ni och era elever att tjäna på!”

2 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min