Debatt: Dags att satsa på skolbiblioteken

8 maj 2015 • 2 min

Missa inte chansen att lyfta skolbiblioteken nu när regeringen satsar miljarder på att stärka skolan, skriver Karin Linder, förbundsordförande i...

skolbibliotekMissa inte chansen att lyfta skolbiblioteken nu när regeringen satsar miljarder på att stärka skolan, skriver Karin Linder, förbundsordförande i DIK i ett debattinlägg.

Regeringen satsar två miljarder för att förstärka möjligheten för skolor att anställa speciallärare eller annan personal. Innan valet lovade partierna i regeringen att de skulle satsa på elevers tillgång till utbildade bibliotekarier. Syftet var att stärka elevers förutsättningar att nå de mål som finns uppsatta. Ett annat syfte var att ge lärarna möjlighet att komplettera sin kompetens.

Karin Linder, förbundsordförande i DIK, Det kreativa facket (akademikerfacket för kultur och kommunikation), skriver i ett debattinlägg i Dagens samhälle att kommunerna nu bör ta chansen att använda regeringens bidrag till att anställa utbildade bibliotekarier.

DIK har utsett 16 bibliotek till skolbibliotek i världsklass. Bland dem finns flera skolor som är med på listan för tredje året i rad, bland andra Centrumskolan i Växjö, Hjulsbroskolan i Linköping och Nacka Gymnasium i Nacka.

Juryn som utser skolbibliotek i världsklass består av en expertgrupp inom DIK. Gruppen har tagit fram en definition på vad ett skolbibliotek i världsklass är. Bland annat är skolbiblioteket en tydlig del av skolans pedagogiska vision, erbjuder stöd till enskilda och grupper i deras läsprocesser och en skolbibliotekarie är bland annat en effektiv inspiratör för att öka läsfärdigheten hos eleverna. Alla kriterier hittar du här. 

DIK-kriterier

 

Karin Linder skriver: ”Så kommuner, passa på nu när staten lämnar extra bidrag och se till att bemanna era bibliotek, det kommer både ni och era elever att tjäna på!”

2 kommentarer

Kommentarer är avstängda.

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min