Debatt: Dags att satsa på skolbiblioteken

8 maj 2015 • 2 min

Missa inte chansen att lyfta skolbiblioteken nu när regeringen satsar miljarder på att stärka skolan, skriver Karin Linder, förbundsordförande i...

skolbibliotekMissa inte chansen att lyfta skolbiblioteken nu när regeringen satsar miljarder på att stärka skolan, skriver Karin Linder, förbundsordförande i DIK i ett debattinlägg.

Regeringen satsar två miljarder för att förstärka möjligheten för skolor att anställa speciallärare eller annan personal. Innan valet lovade partierna i regeringen att de skulle satsa på elevers tillgång till utbildade bibliotekarier. Syftet var att stärka elevers förutsättningar att nå de mål som finns uppsatta. Ett annat syfte var att ge lärarna möjlighet att komplettera sin kompetens.

Karin Linder, förbundsordförande i DIK, Det kreativa facket (akademikerfacket för kultur och kommunikation), skriver i ett debattinlägg i Dagens samhälle att kommunerna nu bör ta chansen att använda regeringens bidrag till att anställa utbildade bibliotekarier.

DIK har utsett 16 bibliotek till skolbibliotek i världsklass. Bland dem finns flera skolor som är med på listan för tredje året i rad, bland andra Centrumskolan i Växjö, Hjulsbroskolan i Linköping och Nacka Gymnasium i Nacka.

Juryn som utser skolbibliotek i världsklass består av en expertgrupp inom DIK. Gruppen har tagit fram en definition på vad ett skolbibliotek i världsklass är. Bland annat är skolbiblioteket en tydlig del av skolans pedagogiska vision, erbjuder stöd till enskilda och grupper i deras läsprocesser och en skolbibliotekarie är bland annat en effektiv inspiratör för att öka läsfärdigheten hos eleverna. Alla kriterier hittar du här. 

DIK-kriterier

 

Karin Linder skriver: ”Så kommuner, passa på nu när staten lämnar extra bidrag och se till att bemanna era bibliotek, det kommer både ni och era elever att tjäna på!”

2 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min