Debatt: Dags att satsa på skolbiblioteken

8 maj 2015 • 2 min

Missa inte chansen att lyfta skolbiblioteken nu när regeringen satsar miljarder på att stärka skolan, skriver Karin Linder, förbundsordförande i...

skolbibliotekMissa inte chansen att lyfta skolbiblioteken nu när regeringen satsar miljarder på att stärka skolan, skriver Karin Linder, förbundsordförande i DIK i ett debattinlägg.

Regeringen satsar två miljarder för att förstärka möjligheten för skolor att anställa speciallärare eller annan personal. Innan valet lovade partierna i regeringen att de skulle satsa på elevers tillgång till utbildade bibliotekarier. Syftet var att stärka elevers förutsättningar att nå de mål som finns uppsatta. Ett annat syfte var att ge lärarna möjlighet att komplettera sin kompetens.

Karin Linder, förbundsordförande i DIK, Det kreativa facket (akademikerfacket för kultur och kommunikation), skriver i ett debattinlägg i Dagens samhälle att kommunerna nu bör ta chansen att använda regeringens bidrag till att anställa utbildade bibliotekarier.

DIK har utsett 16 bibliotek till skolbibliotek i världsklass. Bland dem finns flera skolor som är med på listan för tredje året i rad, bland andra Centrumskolan i Växjö, Hjulsbroskolan i Linköping och Nacka Gymnasium i Nacka.

Juryn som utser skolbibliotek i världsklass består av en expertgrupp inom DIK. Gruppen har tagit fram en definition på vad ett skolbibliotek i världsklass är. Bland annat är skolbiblioteket en tydlig del av skolans pedagogiska vision, erbjuder stöd till enskilda och grupper i deras läsprocesser och en skolbibliotekarie är bland annat en effektiv inspiratör för att öka läsfärdigheten hos eleverna. Alla kriterier hittar du här. 

DIK-kriterier

 

Karin Linder skriver: ”Så kommuner, passa på nu när staten lämnar extra bidrag och se till att bemanna era bibliotek, det kommer både ni och era elever att tjäna på!”

2 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min