Budgetpropositionen: I år funkar inte ens tomt skryt
19 sep 2024 • 2 min
När det gäller folkbiblioteken finns det inget kvar för kulturministern att försöka framställa som en satsning.
För ett år sedan när kulturminister Parisa Liljestrand höll presskonferens om budgetpropositionen för 2024, dröjde hon särskilt vid ett anslag på 40 miljoner till folkbiblioteken. Pengarna skulle gå till läsfrämjande och hon presenterade det som en viktig prioritering inom ramarna för Tidöregeringens satsning på läsfrämjande och bildning.
Men i själva verket ersatte dessa 40 miljoner anslaget till stärkta bibliotek som uppgick till 75 miljoner 2023, hade varit dubbelt så stort 2022 och ännu större innan dess.
Kan man då kalla 40 miljoner för en satsning?
Frågan från Biblioteksbladets reporter Annika Clemens gjorde inte kulturministern svarslös, men nivån på begripligheten i det hon sa lämnade en del att önska:
”Om man vill se det som att det blir mindre pengar från regeringen till folkbiblioteken, då får man väl dra den slutsatsen.”
Även nästa år satsas det på läsning och bildning. Det är i alla fall vad som på stolpig svenska påstås i budgetpropositionen som lades fram idag. ”Regeringens initiativ Kraftsamling för Sverige som bildnings- och kunskapsnation från 2024 är ett led i arbetet med att bidra till att förverkliga regeringens mål att Sverige ska vara ett läsande land.”
Målet ska uppnås genom de omtalade läslistorna – så klart! – och instruktioner om hur de ska användas och var böckerna på listorna finns att hitta.
Pengarna då? Alltså anslaget till folkbiblioteken som kulturministern skröt om förra året, trots att det egentligen rörde sig om en rätt kraftig minskning.
Detta är inte längre något som ens duger för tomt skryt. I årets budgetproposition verkar anslaget nämligen spårlöst borta, 2025 blir det av allt att döma inte ens 40 miljoner, det verkar inte bli något alls.
Men anslaget ligger faktiskt kvar till 2026, låter kulturdepartementet meddela. Men på den blygsamma nivå som kulturministern förra året besynnerligt nog beskrev som en satsning.
Detta alltså i en tid då folkbibliotekens resurser krymper kraftigt.
Det finns många frågor att ställa till kulturminister Parisa Liljestrand och en förfrågan om intervju är naturligtvis skickad. Det har skett många gånger förr, utan större framgång. Vi får se hur det går nu.
1 kommentarer
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Som svensklärare skrattar jag åt regeringen och gråter å elevernas vägnar.