Budgetpropositionen: I år funkar inte ens tomt skryt
19 sep 2024 • 2 min
När det gäller folkbiblioteken finns det inget kvar för kulturministern att försöka framställa som en satsning.
För ett år sedan när kulturminister Parisa Liljestrand höll presskonferens om budgetpropositionen för 2024, dröjde hon särskilt vid ett anslag på 40 miljoner till folkbiblioteken. Pengarna skulle gå till läsfrämjande och hon presenterade det som en viktig prioritering inom ramarna för Tidöregeringens satsning på läsfrämjande och bildning.
Men i själva verket ersatte dessa 40 miljoner anslaget till stärkta bibliotek som uppgick till 75 miljoner 2023, hade varit dubbelt så stort 2022 och ännu större innan dess.
Kan man då kalla 40 miljoner för en satsning?
Frågan från Biblioteksbladets reporter Annika Clemens gjorde inte kulturministern svarslös, men nivån på begripligheten i det hon sa lämnade en del att önska:
”Om man vill se det som att det blir mindre pengar från regeringen till folkbiblioteken, då får man väl dra den slutsatsen.”
Även nästa år satsas det på läsning och bildning. Det är i alla fall vad som på stolpig svenska påstås i budgetpropositionen som lades fram idag. ”Regeringens initiativ Kraftsamling för Sverige som bildnings- och kunskapsnation från 2024 är ett led i arbetet med att bidra till att förverkliga regeringens mål att Sverige ska vara ett läsande land.”
Målet ska uppnås genom de omtalade läslistorna – så klart! – och instruktioner om hur de ska användas och var böckerna på listorna finns att hitta.
Pengarna då? Alltså anslaget till folkbiblioteken som kulturministern skröt om förra året, trots att det egentligen rörde sig om en rätt kraftig minskning.
Detta är inte längre något som ens duger för tomt skryt. I årets budgetproposition verkar anslaget nämligen spårlöst borta, 2025 blir det av allt att döma inte ens 40 miljoner, det verkar inte bli något alls.
Men anslaget ligger faktiskt kvar till 2026, låter kulturdepartementet meddela. Men på den blygsamma nivå som kulturministern förra året besynnerligt nog beskrev som en satsning.
Detta alltså i en tid då folkbibliotekens resurser krymper kraftigt.
Det finns många frågor att ställa till kulturminister Parisa Liljestrand och en förfrågan om intervju är naturligtvis skickad. Det har skett många gånger förr, utan större framgång. Vi får se hur det går nu.
1 kommentarer
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
Som svensklärare skrattar jag åt regeringen och gråter å elevernas vägnar.