Chefer oklara över uppdraget

6 feb 2018 • 2 min

Bibliotekschefer måste våga erkänna att de har makt. Det konstaterar Elisabeth Aldstedt och Johanna Hansson i en ny bok.

Elisabeth Aldstedt och Johanna Hansson har skrivit boken Makten och ärligheten.
Elisabeth Aldstedt och Johanna Hansson har skrivit boken Makten och ärligheten.

Som chef har du ett uppdrag och mandat att leda och driva på. Är du inte ärlig med det finns en risk att det som chefen säger uppfattas som ett inlägg i debatten snarare än som ett beslut, säger Elisabeth Aldstedt.

Hennes och Johanna Hanssons bok Makten och ärligheten – ledarskap i praktiken (BTJ Förlag) bygger på deras egna erfarenheter som ledare och på intervjuer med andra personer med chefsroller på bibliotek. Tanken är att boken ska fungera som både inspiration och praktisk hjälp.

– Vi sitter inte inne med alla svar. Men vi tror att det är bra att man funderar igenom de här frågorna och diskuterar med sina kollegor.

Elisabeth Aldstedt har själv erfarenhet som chef från bibliotek och från andra offentliga verksamheter. Hon ser att bibliotekschefer ofta känner sig obekväma med att prata om sitt ledarskap i termer av makt och styrning.

– De allra flesta har inte valt den branschen för att de vill bli chefer utan för att de är intresserade av verksamheten. De här begreppen skrämmer uppenbart mer än i andra branscher där jag har jobbat, säger hon.

Ett annat gemensamt drag för många av de som intervjuas i boken är otydligheten i uppdraget. Något som förvånade Elisabeth Aldstedt.

– Vår första fråga var; hur ser ditt uppdrag ut? Nästan alla vi intervjuade var lite frågande, för ofta är det inte så uttalat. Men vi menar att det finns beskrivet i både bibliotekslagen och i kommunens biblioteksplan. Det måste vi ta på allvar och bli bättre på att kommunicera till både ledning och medarbetare.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min