Stockholms universitet vill slippa plikten
12 dec 2017 • < 1 min
Biblioteksbladet berättade nyligen att nästan alla pliktexemplar som levereras till Stockholms universitetsbibliotek hamnar i soporna. Nu begär skolans rektor att lagen skrivs om.
Av de runt 150 000 pliktexemplar som Stockholms universitet varje år tar emot, hamnar runt 95 procent direkt i soporna.
Pliktlagstiftningen innebär att allt nytryck – böcker, tidskrifter såväl som så bilder, vykort, kartor, reklam- och informationsmaterial – måste skickas till universiteten i Stockholm, Göteborg, Linköping, Lund, Uppsala och Umeå samt till Kungliga Biblioteket.
Det är dock bara Lunds universitet och KB som har skyldighet att bevara det de tar emot.
Efter Biblioteksbladets artikel har Stockholms universitets rektor Astrid Söderbergh Widding hemställt hos regeringen om en revidering av lagen. ”Då universitetet är ålagt att ta emot pliktexemplar, men inte att bevara dem, är hanteringen av pliktleveranser i dag en merkostnad och ett slöseri med resurser.”
Astrid Söderbergh Widding framhåller att pliktleveranserna inte bara innebär kostnader för universitet utan även för svenska förlag och andra utgivare och att detta innebär ett samhällsekonomiskt slöseri och en omfattande miljöpåverkan.
Hanteringen – nya böcker direkt i sopcontainern – framkallar dessutom en besvärande bild för bibliotek och Söderbergh Widding påpekar följaktligen ”den symboliska frågan att universitetet destruerar en stor mängd böcker.”
I rapporten Plikten under lupp! föreslog KB i höstas att pliktlagstiftningen bör utredas.
Från regeringskansliet kommer beskedet att frågan bereds.
Läs mer: Nya böcker direkt i soporna
Senaste nytt

Hat och hot, AI och skolbibliotek – se samtalen från Almedalen
Nu går det att se ett urval av paneldiskussionerna på Biblioteksarenan, scenen för biblioteksfrågor under årets Almedalsvecka. Med det önskar vi trevlig sommar!
3 jul 2025 • < 1 min

Samtal om samhälle, demokrati och bibliotek i Visby
Hur påverkas demokratin när studieförbunden måste dra ner på en tredjedel av verksamheten? Och är det okej att förolämpa varandra på nätet? Det och många fler frågor debatterades på Biblioteksarenan i Almedalen.
27 jun 2025 • 4 min

Stockholms satsning – frö till nationell e-plattform?
Biblioteket Play startades för att Stockholms stadsbiblioteks program skulle nå utanför det fysiska rummet. Målet är att det ska bli en gemensam plattform för biblioteken i Sverige.
27 jun 2025 • 4 min

Små resurser för att skydda kulturarvet
Underhållet är eftersatt på Ukrainas ledande nationalbibliotek. Behovet av digitalt bevarande är stort, men det stöd som har getts hittills är som droppar i havet.
25 jun 2025 • 5 min

Lag om säkerhet kan försvåra för bibliotek
2024 fanns det 342 integrerade folk- och skolbibliotek i Sverige. Frågan är hur många av dessa som påverkas när den nya lagen om säker skola börjar gälla den 1 juli.
24 jun 2025 • 3 min

Biblioteket öppet när campus stänger till följd av demonstrationer
Campus Blåsenhus på Uppsala universitet har flera gånger stängt för allmänheten på grund av att demonstranter tagit sig in. Då har biblioteket behövt påminna om att bibliotek ska vara öppna för alla.
23 jun 2025 • 3 min

Rysk litteratur förbjuds i Ukraina
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min

Subtil underbemanning hotar tryggheten
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min

En hel dag om bibliotek på Almedalens finaste scen
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min

Föreningen: Stora luckor i AI-kommissionens förslag
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min

Bokprat ger hopp och känsla av normalitet
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer