Stockholms universitet vill slippa plikten

12 dec 2017 • < 1 min

Biblioteksbladet berättade nyligen att nästan alla pliktexemplar som levereras till Stockholms universitetsbibliotek hamnar i soporna. Nu begär skolans rektor att lagen skrivs om.

Astrid Söderbergh Widding. Foto: Eva Dalin/Stockholms universitet
Astrid Söderbergh Widding. Foto: Eva Dalin/Stockholms universitet

Av de runt 150 000 pliktexemplar som Stockholms universitet varje år tar emot, hamnar runt 95 procent direkt i soporna.

Pliktlagstiftningen innebär att allt nytryck – böcker, tidskrifter såväl som så bilder, vykort, kartor, reklam- och informationsmaterial – måste skickas till universiteten i Stockholm, Göteborg, Linköping, Lund, Uppsala och Umeå samt till Kungliga Biblioteket.

Det är dock bara Lunds universitet och KB som har skyldighet att bevara det de tar emot.

Efter Biblioteksbladets artikel har Stockholms universitets rektor Astrid Söderbergh Widding hemställt hos regeringen om en revidering av lagen. ”Då universitetet är ålagt att ta emot pliktexemplar, men inte att bevara dem, är hanteringen av pliktleveranser i dag en merkostnad och ett slöseri med resurser.”

Astrid Söderbergh Widding framhåller att pliktleveranserna inte bara innebär kostnader för universitet utan även för svenska förlag och andra utgivare och att detta innebär ett samhällsekonomiskt slöseri och en omfattande miljöpåverkan.

Hanteringen – nya böcker direkt i sopcontainern – framkallar dessutom en besvärande bild för bibliotek och Söderbergh Widding påpekar följaktligen ”den symboliska frågan att universitetet destruerar en stor mängd böcker.”

I rapporten Plikten under lupp! föreslog KB i höstas att pliktlagstiftningen bör utredas.

Från regeringskansliet kommer beskedet att frågan bereds.

Läs mer: Nya böcker direkt i soporna

0 kommentarer

Senaste nytt