Stockholms universitet vill slippa plikten

12 dec 2017 • < 1 min

Biblioteksbladet berättade nyligen att nästan alla pliktexemplar som levereras till Stockholms universitetsbibliotek hamnar i soporna. Nu begär skolans rektor att lagen skrivs om.

Astrid Söderbergh Widding. Foto: Eva Dalin/Stockholms universitet
Astrid Söderbergh Widding. Foto: Eva Dalin/Stockholms universitet

Av de runt 150 000 pliktexemplar som Stockholms universitet varje år tar emot, hamnar runt 95 procent direkt i soporna.

Pliktlagstiftningen innebär att allt nytryck – böcker, tidskrifter såväl som så bilder, vykort, kartor, reklam- och informationsmaterial – måste skickas till universiteten i Stockholm, Göteborg, Linköping, Lund, Uppsala och Umeå samt till Kungliga Biblioteket.

Det är dock bara Lunds universitet och KB som har skyldighet att bevara det de tar emot.

Efter Biblioteksbladets artikel har Stockholms universitets rektor Astrid Söderbergh Widding hemställt hos regeringen om en revidering av lagen. ”Då universitetet är ålagt att ta emot pliktexemplar, men inte att bevara dem, är hanteringen av pliktleveranser i dag en merkostnad och ett slöseri med resurser.”

Astrid Söderbergh Widding framhåller att pliktleveranserna inte bara innebär kostnader för universitet utan även för svenska förlag och andra utgivare och att detta innebär ett samhällsekonomiskt slöseri och en omfattande miljöpåverkan.

Hanteringen – nya böcker direkt i sopcontainern – framkallar dessutom en besvärande bild för bibliotek och Söderbergh Widding påpekar följaktligen ”den symboliska frågan att universitetet destruerar en stor mängd böcker.”

I rapporten Plikten under lupp! föreslog KB i höstas att pliktlagstiftningen bör utredas.

Från regeringskansliet kommer beskedet att frågan bereds.

Läs mer: Nya böcker direkt i soporna

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min