Ut med burgarna – in med böckerna
27 feb 2015 • 2 min
Stockholms stadsbiblioteks behov av utökade lokaler är stort. Just nu pågår konkreta förhandlingar om att byta ut hamburgare och kebab...

Stockholms stadsbiblioteks behov av utökade lokaler är stort. Just nu pågår konkreta förhandlingar om att byta ut hamburgare och kebab mot boksnack och kulturmöten. Enligt vad Biblioteksbladet erfar kan biblioteket komma att ta över basarerna, alltså de låga byggnaderna i korsningen Sveavägen och Odengatan.
I dag ligger ett par snabbmatsställen och butiker i basarerna, kallade just så av arkitekten Gunnar Asplund, som tänkte sig enklare kommersiell verksamhet i byggnaderna.
I samband med det kommande renoverings- och utvecklingsprojektet av Stockholms stadsbibliotek kan basarerna genomgå omfattande förändringar, med en egen entré till huvudbiblioteket och utbyggnad under jord. Tanken är att bibliotekets verksamhet ska börja redan nere vid Sveavägen.
Än så länge har projektet precis dragit i gång och förhandlingar pågår mellan berörda parter. Förslaget att förändra och bygga ut basarerna för att skapa nya utrymmen intill är inte nytt. Det kan bli tal om större utgrävningar fram till bibliotekets rotunda, för att på detta sätt skapa ännu fler lokaler.
– Projektet handlar om en renovering, vi ska inte förvanska någonting, säger Roger Spetz, som är ansvarig på Scheiwiller Svensson Arkitektkontor för samarbetet med de brittiska arkitekterna på Caruso St John Architects.
– Biblioteket är väldigt populärt och väl använt. Nu handlar det om att hitta något som är bra för det här fantastiska, arkitektoniska verket och för verksamheten.
I stort är målet att skapa fler publika ytor, med mer modern komfort. Bland annat att utveckla en större variation av läsplatser, så att det går att både sitta och bläddra i böcker, studera koncentrerat på egen hand och diskutera i grupp. Planer finns också på att utveckla förutsättningarna för program- och barnverksamheten.
– Vi vill också skrapa fram de ursprungliga kvaliteterna och försöka återuppväcka byggnaden till sin forna glans, säger Roger Spetz.
Den officiella tidplanen är att arbetet ska vara klar 2019. Projekteringen börjar nu, och om cirka två och ett halvt år är det byggstart.
Hur stor förändringen kan bli vad gäller huvudbyggnaden är inte officiellt.
– Möjligen kan det hända en del även där, men det håller jag hemligt än så länge, säger Roger Spetz på Scheiwiller Svensson Arkitektkontor, som även ansvarat för den nyligen genomförda ombyggnaden av Stockholms universitetsbibliotek, Frescatibiblioteket.
Senaste nytt

M-politikers svar på SD-kritik om dragqueens: "Långsökt"
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
0 kommentarer