Ut med burgarna – in med böckerna
27 feb 2015 • 2 min
Stockholms stadsbiblioteks behov av utökade lokaler är stort. Just nu pågår konkreta förhandlingar om att byta ut hamburgare och kebab...

Stockholms stadsbiblioteks behov av utökade lokaler är stort. Just nu pågår konkreta förhandlingar om att byta ut hamburgare och kebab mot boksnack och kulturmöten. Enligt vad Biblioteksbladet erfar kan biblioteket komma att ta över basarerna, alltså de låga byggnaderna i korsningen Sveavägen och Odengatan.
I dag ligger ett par snabbmatsställen och butiker i basarerna, kallade just så av arkitekten Gunnar Asplund, som tänkte sig enklare kommersiell verksamhet i byggnaderna.
I samband med det kommande renoverings- och utvecklingsprojektet av Stockholms stadsbibliotek kan basarerna genomgå omfattande förändringar, med en egen entré till huvudbiblioteket och utbyggnad under jord. Tanken är att bibliotekets verksamhet ska börja redan nere vid Sveavägen.
Än så länge har projektet precis dragit i gång och förhandlingar pågår mellan berörda parter. Förslaget att förändra och bygga ut basarerna för att skapa nya utrymmen intill är inte nytt. Det kan bli tal om större utgrävningar fram till bibliotekets rotunda, för att på detta sätt skapa ännu fler lokaler.
– Projektet handlar om en renovering, vi ska inte förvanska någonting, säger Roger Spetz, som är ansvarig på Scheiwiller Svensson Arkitektkontor för samarbetet med de brittiska arkitekterna på Caruso St John Architects.
– Biblioteket är väldigt populärt och väl använt. Nu handlar det om att hitta något som är bra för det här fantastiska, arkitektoniska verket och för verksamheten.
I stort är målet att skapa fler publika ytor, med mer modern komfort. Bland annat att utveckla en större variation av läsplatser, så att det går att både sitta och bläddra i böcker, studera koncentrerat på egen hand och diskutera i grupp. Planer finns också på att utveckla förutsättningarna för program- och barnverksamheten.
– Vi vill också skrapa fram de ursprungliga kvaliteterna och försöka återuppväcka byggnaden till sin forna glans, säger Roger Spetz.
Den officiella tidplanen är att arbetet ska vara klar 2019. Projekteringen börjar nu, och om cirka två och ett halvt år är det byggstart.
Hur stor förändringen kan bli vad gäller huvudbyggnaden är inte officiellt.
– Möjligen kan det hända en del även där, men det håller jag hemligt än så länge, säger Roger Spetz på Scheiwiller Svensson Arkitektkontor, som även ansvarat för den nyligen genomförda ombyggnaden av Stockholms universitetsbibliotek, Frescatibiblioteket.
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer